[D3 03 ] Brak nawiewu - błąd 01274, silnik klapy V71
[D3 03 ] Brak nawiewu - błąd 01274, silnik klapy V71
Witam, problem jak w temacie, auto A8 D3 :
01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
003 - Mechanical Failure
Po ustawieniu temperatury słychać dmuchawę ale z żadnej kratki nic nie leci.
Pomocy, bo szyby okrutnie parują.
01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
003 - Mechanical Failure
Po ustawieniu temperatury słychać dmuchawę ale z żadnej kratki nic nie leci.
Pomocy, bo szyby okrutnie parują.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, 22:42 przez Rapik, łącznie zmieniany 2 razy.
kolego trzeba zrobić nastawy podstawowe aktuatorów, jak nie pomoże silnik klapy do wymiany, ewentualnie naprawa instalacji ale z opisu błędu wynika że jest pełna komunikacja pomiędzy aktuatorem a sterownikiem.
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Tylko gdzie go szukać - od strony silnika czy od środka ?wolek pisze:kolego trzeba zrobić nastawy podstawowe aktuatorów, jak nie pomoże silnik klapy do wymiany, ewentualnie naprawa instalacji ale z opisu błędu wynika że jest pełna komunikacja pomiędzy aktuatorem a sterownikiem.
Znalazłem taki sam problem na francuskim forum, ktoś wstawił jakiś schemat :
http://forums.audipassion.com/topic/145 ... atisation/
Jak zrobić nastawy podstawowe o których piszesz?
no widzisz i na tym rysunku pięknie go widać
pod filterm kabinowym/węglowym
aby wykonać nastawy podstawowe musisz mieć VCDS lub inny interfejs. po połączeniu z klimą masz taką opcje Baic Settings, klikasz i dalej start czy do it i samo się dzieje :-)
pod filterm kabinowym/węglowym
aby wykonać nastawy podstawowe musisz mieć VCDS lub inny interfejs. po połączeniu z klimą masz taką opcje Baic Settings, klikasz i dalej start czy do it i samo się dzieje :-)
Kolego, miałem taki sam problem. Nawiewy nawet na ustawione na maxa, dmuchały b. słabo a czasami nawet w ogóle. Gdy przyszły ciepłe dni, okrutnie mnie to denerwowało, więc pojechałem do mechanika. Okazało się, że silniczek zamykający klapy nawiewu był walnięty. Objawiało się to tym, że na włączonym obiegu wewnętrznym wiało b.dobrze, gdy wziąłem obieg zewnętrzny, bardzo słabo. Postanowiłem więc po prostu, pozbyć się tego silniczka, kosztem braku obiegu wewnętrznego i mam teraz klapy cały czas otwarte
kolego sorki ale dla mnie to troche druciarstwo jak coś nie działa to trzeba naprawić a jak sie nie da to wymienić. ostatnio u mnie klima zaczyna płatać figle i bede wyciądał deche bo szału dostaje jak chcem ciepło i mam zimno a jak chcem zimno to wieje nie tam gdzie chce.
ŁoooŁ, czyżby nagrzewnice??.... bo niestety w D3 lubią podobnież się zapychać....wolek pisze:kolego sorki ale dla mnie to troche druciarstwo jak coś nie działa to trzeba naprawić a jak sie nie da to wymienić. ostatnio u mnie klima zaczyna płatać figle i bede wyciądał deche bo szału dostaje jak chcem ciepło i mam zimno a jak chcem zimno to wieje nie tam gdzie chce.
jeden kolega z Wa-wy też miał to robione i chyba powinienem się cieszyć, że nie miałem wtedy czasu na tą robotę bo u niego właśnie cały przód w drobiazgi kumpel rozebrał żeby to zrobić....
a objawy miał właśnie takie, że w lato pomimo sprawnej klimy słabo chłodziło a w zimę waliło takim gorącem, że nie dało się usiedzieć, ale tylko z bocznych nawiewów i dolnych bo inne jak na złość znowuż coś po swojemu dmuchały, ni to ciepło ni to zimno.... masakra
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
dokładnie ale jak wywale nagrzewnice to porozbieram wszystkie silniczki itp, poczyszcze i przesmaruje a niech mają :-)
wyciąganie desek i takie roboy zaliczam do gatunku ulubionych i przyjemnych tylko czasochłonnych, do takiej roboty potrzeba 4 bardzo ważnych żeczy :-)
1)pacjent
2)weekend
3)fajka wodna
4)Jack Daniels
bez nich nie zaczynam chyba że robie to w pracy wtedy inna śpiewka
wyciąganie desek i takie roboy zaliczam do gatunku ulubionych i przyjemnych tylko czasochłonnych, do takiej roboty potrzeba 4 bardzo ważnych żeczy :-)
1)pacjent
2)weekend
3)fajka wodna
4)Jack Daniels
bez nich nie zaczynam chyba że robie to w pracy wtedy inna śpiewka
Wszystkie silniczki od klap nawiewów są takie same a klapa V71 to akurat najłatwiej dostępna w tym samochodziemixer pisze:Witam, mam ten sam problem z błędem silniczka V71 i nie działającym obiegiem zewnętrznym. Czy za ten błąd (01274- Silnik dla przepływu powietrza V71) odpowiada silniczek o nr 4F0820511B ?? Pozdrawiam
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Witam, czy komuś udało się to rozwiązać, bo mam dokładnie taki sam problem. W zimę wymieniałem szczotki w dmuchawie bo padła, dmuchawa huczy, ale dmucha ledwo ledwo.
Filtr kabinowy nowy, klapy główne chodzą. Zimne nie leci praktycznie wcale...
W żadnym temacie nie znalazłem rozwiązania tego problemu, jakieś domysły a potem urywa się temat..
Z góry
Dzięki za pomoc!!
wazik
Filtr kabinowy nowy, klapy główne chodzą. Zimne nie leci praktycznie wcale...
W żadnym temacie nie znalazłem rozwiązania tego problemu, jakieś domysły a potem urywa się temat..
Z góry
Dzięki za pomoc!!
wazik
- orkaskawina
- Super Klubowicz
- orkaskawina
- Super Klubowicz
Nie wiem jak dla Was ale regulacja nawiewów w D3 nie jest intuicyjna, w innych autach są wyraźne ikonki-czy ma lecieć na nogi, czy na szybę czy na twarz lub boczne szyby i inne kombinacje. W D3 strzałka góra, strzałka w dół, dwie strzałki, to znowu ta kratka, kratka ze strzałką lub dwoma strzałkami- co to ma być?
Ale pytanie do Was- mimo, że testowałem wszystkie możliwe ustawienia to nie mogę uzyskać jakiegokolwiek nawiewu z panelu środkowego przeznaczonego dla pasażerów z tyłu. Co to może być? Inna sprawa, że jechałem sam, ale moje D3 nie jest aż tak bystre, żeby o tym wiedzieć więc chyba nie wyłącza celowo tego nawiewu.
[ Dodano: 2019-11-25, 22:41 ]
Acha, żadnych błędów nie pokazuje.
Ale pytanie do Was- mimo, że testowałem wszystkie możliwe ustawienia to nie mogę uzyskać jakiegokolwiek nawiewu z panelu środkowego przeznaczonego dla pasażerów z tyłu. Co to może być? Inna sprawa, że jechałem sam, ale moje D3 nie jest aż tak bystre, żeby o tym wiedzieć więc chyba nie wyłącza celowo tego nawiewu.
[ Dodano: 2019-11-25, 22:41 ]
Acha, żadnych błędów nie pokazuje.