[D3 04 4.2MPI ] Opcje klimatronica
[D3 04 4.2MPI ] Opcje klimatronica
Może mi pomożecie.... jak wcisnę SETUP na climatronicu to mam opcje do wyboru wł/wył :
Ekon
Auto cyrkul
Synch
czy jakoś tak
Ktoś może pomoże o co kaman w tych opcjach :wpale:
Ekon
Auto cyrkul
Synch
czy jakoś tak
..::LONGEEEEER::..
Re: Opcje klimatronica
Econ - ON nie działa klimatyzacjaRafiPl pisze:Może mi pomożecie.... jak wcisnę SETUP na climatronicu to mam opcje do wyboru wł/wył :
Ekon
Auto cyrkul
Synch
czy jakoś tak
Auto cyrkul- automatyczny obieg wewnętrzny
Synch -tryb jednostrefowy, kręcisz lewą gałką i zmienia się temperatura również z prawej
Wrzuć fotę co masz na MMI jak naciśniesz "setup" a coś dopowiemy ;-)kubas777 pisze:witaj Jacek solara na pewno nie mam co do webasto to sam nie wiem zadnej info o webasto nie ma
dla tego sam sie dziwie auto mam od 1 mc i ciagle cos nowego odkrywam
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Econ ON - klimatyzacja działa, tylko nie tak wydajnie jak przy opcji OFF, czy AUTO. Po prostu sprężarka pracuje na niższym ciśnieniu nie obciążając silnika, a ten mniej zużywa paliwa (no i wentylatory nie szaleją). Jak się wychłodzi to można włączyć, albo na trasie. Ja np. z tej opcji korzystam, choć nie zauważyłem, czy za bardzo ma wpływ na zużycie paliwa.IRONH pisze:Econ - ON nie działa klimatyzacjaRafiPl pisze:Może mi pomożecie.... jak wcisnę SETUP na climatronicu to mam opcje do wyboru wł/wył :
Ekon
Auto cyrkul
Synch
czy jakoś tak
Auto cyrkul- automatyczny obieg wewnętrzny
Synch -tryb jednostrefowy, kręcisz lewą gałką i zmienia się temperatura również z prawej
A co do opcji solardachu, to jak masz włączone i zostawisz auto na słońcu, to włącza dmuchawę i przewietrza Ci wnętrze auta, dzięki czemu nie jest tam jak w saunie.
Bądź dobry jak chleb.
Czy aby na pewno jest jak piszesz?pebo pisze:Econ ON - klimatyzacja działa, tylko nie tak wydajnie jak przy opcji OFF, czy AUTO. Po prostu sprężarka pracuje na niższym ciśnieniu nie obciążając silnika, a ten mniej zużywa paliwa (no i wentylatory nie szaleją). Jak się wychłodzi to można włączyć, albo na trasie. Ja np. z tej opcji korzystam, choć nie zauważyłem, czy za bardzo ma wpływ na zużycie paliwa.
Bo moim zdaniem tryb ECON na ON to klimatyzacja jest permanentnie wyłączona.
Tryb ECON na OFF klimatyzacja włączona, sprężarka pracuje.
Sprawdzałeś VAG'iem czy w w trybie ECON ON sprężarka pracuje??.... chyba sam sprawdzę z ciekawości żeby nie było potem że głupoty plotę ;-)
Tryb AUTO to po prostu tryb pracy klimatyzacji w pełnym trybie automatycznym podobnie jak obieg zamknięty można ustawiać ręcznie ale można ustawić w tryb automatyczny kiedy sterownik sam decyduje kiedy go włączyć na podstawie wskazań czujnika jakości powietrza.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
A zapodałeś mi zagwozdkę z trym trybem ECO. Wydaje mi się, że jak wyłączysz klimatyzację zupełnie (na OFF), to nie działa, ale wtedy nic nie działa. A tryb ECO, to miałem wrażenie, że coś tam chłodzi. Taki ból w tych autach, że właściwie klimatronic to ma działać cały czas. Instrukcję zostawiłem w aucie, ale w najbliższym czasie zerknę, no chyba że będę sią podłączać kompem, to sprawdzę ciśnienia, o których piszesz, to będzie odpowiedź.
Bądź dobry jak chleb.