Panowie, pytanko nastepujace czy trzeba skladac deklaracje do US w zwiazku z darowizna auta w 1 stopniu pokrewienstwa brat->siostra? Oczywiscie zwolnienie z oplat cywilno prawnych w takim wypadku jest.
Jeszcze kwestia jak wyglada sprawa przerejestrowania, nalezy isc z umowa darowizny i wyroboc tylko nowy twardy dowod ? Rej moze zostac gdyz bedzie to samo miasto.
Robił ktos taki manewr ? Planuje obdzwonic urzedy ale nie latwo tam sie dodzwonic.
Darowizna auta w 1 stopniu pokrewienstwa
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Jeśli ktoś "życzliwy" doniesie.marekp750 pisze:Jeżeli nie złożymy tego to US się zgłosi do Was i zapłacicie karę oraz uiścicie podatek należny mimo darowizny.
A po co przerejestrowywać ? Niech jeździ na Twoich. Teoretycznie masz na to bodaj 30 dni, ale nie ma żadnych konsekwencji (martwe prawo). Dodatkowo w zależności od miasta przy rejestracji samochodu urzędy czasem wymienią ja się informacjami na temat nowego właściciela i stąd również US wie, czy ew. podatek został opłacony czy nie.raftor pisze:Jeszcze kwestia jak wyglada sprawa przerejestrowania, nalezy isc z umowa darowizny i wyroboc tylko nowy twardy dowod ? Rej moze zostac gdyz bedzie to samo miasto.
Black Cars Matters
Robiłem coś takiego w październiku. Auto było na mnie i ojca, spisalismy umowę darowizny, kto daruje i kto jest obdarowany. Zaniosłem papierek do wydziału komunikacji i wymienili dowód bez problemu. Nie płaciłem żadnego podatku iż stwierdzili że po rodzinie nie jest to konieczne
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....
Robiłem już taki manewr dwa razy, i tak jeśli:
A jeśli wartość darowizny przekracza 9 637zł wtedy obdarowany musi wypełnić druk "SD-Z2" i dostarczyć go do swojego urzędu skarbowego. Patrz też: "Ulga nielimitowana"
Jeśli chodzi o przerejestrowanie to będzie tak samo jak w przypadku kupna/sprzedaży...
Wtedy nie trzeba nigdzie zgłaszać.wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty nieopodatkowanej 9637 zł, albo
gdy nabycie następuje na podstawie umowy zawartej w formie aktu notarialnego.
A jeśli wartość darowizny przekracza 9 637zł wtedy obdarowany musi wypełnić druk "SD-Z2" i dostarczyć go do swojego urzędu skarbowego. Patrz też: "Ulga nielimitowana"
Jeśli chodzi o przerejestrowanie to będzie tak samo jak w przypadku kupna/sprzedaży...
Super dzieki za info , to teraz mam jeszcze ciekawsze pytanie.
Dajmy na to teraz ja wejdę w posiadanie A8 D3 04r. i będę chciał go sprzedać, czy nie płace podatku od wzbogacenia się? Czy w umowie darowizny zapisuje sie wartość auta ?
Np. wpisze 36 tys za 4 mc bede chciał sprzedać za 41tyś, czy płace podatek od 5 tyś, jak to standardowo bywa przy sprzedaży za wieksza kwote niż sie nabyło auto przed uplywem 6mc.
Dajmy na to teraz ja wejdę w posiadanie A8 D3 04r. i będę chciał go sprzedać, czy nie płace podatku od wzbogacenia się? Czy w umowie darowizny zapisuje sie wartość auta ?
Np. wpisze 36 tys za 4 mc bede chciał sprzedać za 41tyś, czy płace podatek od 5 tyś, jak to standardowo bywa przy sprzedaży za wieksza kwote niż sie nabyło auto przed uplywem 6mc.