Jak tam wasze ósemki w zimie się sprawują? :D
Jak tam wasze ósemki w zimie się sprawują? :D
Siemka, chciałem się was zapytać jak w zimie sprawują się wasze A8, a jednocześnie podzielić się z wami moją odpowiedzią i miłym zaskoczeniem.
Otóż mam moją A8 3.3TDI pierwszą zimę i po prostu jestem zdziwiony, zawsze byłem przeciwko dieslowi, ale gdy kupiłem tą Audi to jestem pod wieeelkim wrażeniem. Moja niunia pali lepiej niż nie jeden benzyniak z sąsiedztwa lub z moich dawnych . Oczywiście gdy zapalam samochód to nie jadę od razu tylko spokojnie sobie czekam, aż autko się zagrzeję, zawszę sobie postoi na włączonym silniczku, a gdy jadę to nie daję jej od razu "max gazu". I teraz jestem takiego zdania że:
KTO DBA TEN MA !!!
Odkąd ją mam to już nie jestem przeciwny dieslowi. Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi
P.S. Dodam jeszcze że polecam akumulatory z BOSCH, samochodem jeżdżę tylko do pracy i z powrotem, niekiedy gdzieś pojadę, wczoraj podłączyłem akumulator do prostownika żeby podładować i się zdziwiłem bo był MAX
Otóż mam moją A8 3.3TDI pierwszą zimę i po prostu jestem zdziwiony, zawsze byłem przeciwko dieslowi, ale gdy kupiłem tą Audi to jestem pod wieeelkim wrażeniem. Moja niunia pali lepiej niż nie jeden benzyniak z sąsiedztwa lub z moich dawnych . Oczywiście gdy zapalam samochód to nie jadę od razu tylko spokojnie sobie czekam, aż autko się zagrzeję, zawszę sobie postoi na włączonym silniczku, a gdy jadę to nie daję jej od razu "max gazu". I teraz jestem takiego zdania że:
KTO DBA TEN MA !!!
Odkąd ją mam to już nie jestem przeciwny dieslowi. Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi
P.S. Dodam jeszcze że polecam akumulatory z BOSCH, samochodem jeżdżę tylko do pracy i z powrotem, niekiedy gdzieś pojadę, wczoraj podłączyłem akumulator do prostownika żeby podładować i się zdziwiłem bo był MAX
Swoją użytkuję już czwarty rok i jak na razie nigdy jeszcze w zimnie mnie nie zawiodła. Oprócz jednego razu jak siadła mi pompa paliwa. Jedynie denerwuje mnie podczas tych mrozów jak podczas pierwszego uruchomienia rano to głośno pracująca pompa wspomagania. Ale chodzi głośniej tylko przez kilkanaście sekund.
Dla pocieszenia użytkowników A8 to dziś oglądałem jak na lawetę wciągali Bumę 750Li (przypuszczalnie 3 do 5 letnią :mrgreen:
Dla pocieszenia użytkowników A8 to dziś oglądałem jak na lawetę wciągali Bumę 750Li (przypuszczalnie 3 do 5 letnią :mrgreen:
Dążenie do doskonałości.
to spoko nie ma czym sie denerwowaćpb41ns pisze:piszczy troche , ale po chwili przestaje
[ Dodano: 2012-02-06, 19:40 ]
Jedz do kogos kto zna sie na radiach samochodowych i poprostu rozkoduj radio by po wlaczeniu auta samo sie wlanczalo .Ja tak zrobilem i jest ok :-Ddaro72 pisze:Na te mrozy to chyba tylko maluch by nic nie pokazywał. U mnie nie co dzień ale nawet 2 razy na dzień muszę wbijać PIN do radia bo mi się SAFE włącza. Znam go już na pamięć :mrgreen:
- Mucholejkolator
- Super Klubowicz
Moja ostatnio stała 6 dni na tych największych mrozach i zapaliła bez zawahania, chociaż było czuć że silnik jest zmrożony. Stała bo pojawił się wyciek ze skrzyni i czekałem w kolejce do mojego mechanika. W tym czasie jeździłem ojca Omegą.
U mnie w zimie jak się nie zrobi wystarczająco ciepło pod maską, żeby się na gaz przełączył to czasami jak mi się spieszy do roboty na stok to 40 km auto jedzie Pb :-/ Mój gazownik mówi że tak ma być i jedyny sposób to się zatrzymać, żeby zrobiła się ciepła czapa pod maska, poczekać aż się przełączy na LPG i jechać dalej...
U mnie w zimie jak się nie zrobi wystarczająco ciepło pod maską, żeby się na gaz przełączył to czasami jak mi się spieszy do roboty na stok to 40 km auto jedzie Pb :-/ Mój gazownik mówi że tak ma być i jedyny sposób to się zatrzymać, żeby zrobiła się ciepła czapa pod maska, poczekać aż się przełączy na LPG i jechać dalej...
To masz spieprzony termostat.Albo czujnik temperatury w reduktorach/rze. Przy -25 stopniach i wietrze samochod moj stal 2 dni na zewnatrz. Odpalilem ja ok 19;30. Wyla pompa chwile. Troche skrzynia powoli dzialala bo olej byl gesty(i tak musze go wymienic ma ok 50kkm)., ale samochod zagrzal sie po 2km. Jadac bardzo powoli do 2 maks 3tys rpm. Gaz mi sie wlacza gdy temperatura wody/reduktorów ma 35 stopni.