[D2 ALL ] Woda na podszybiu
[D2 ALL ] Woda na podszybiu
Mam a8 d2 i zauwazylem ze zbiera sie woda na podszybiu,pod maska.Wiecie gdzie sa odplywy???Sam nie moge ich zlokalizowac.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2018, 23:56 przez Smoli, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi A8
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
http://www.a8team.pl/topics18/453.htm 14 post - jest zdjęcie jak to wyglada
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
-
- Forum Audi A8
Witam
ECU to komputer silnika, jest po prawej stronie, podnieś maskę, znajduje się pod plastikową osłoną, którą musisz odkręcić nad prawy kołem blisko szyby, samego ECU nie ruszaj, odpływ jest pod nim,wyczyść syf bo pewnie zatkał odpływ, od dołu musisz namierzyć odpływ i go przepchać, ja swoje odpływy skróciłem, z lewj strony masz podobną sytuację, odpływu szukaj przed silniczkiem wycieraczek, pościągaj plastikowe obudowy i zobaczysz cały syf, który ci tam stoi, prosta i przyjemna robotka na 30 minut.
ECU to komputer silnika, jest po prawej stronie, podnieś maskę, znajduje się pod plastikową osłoną, którą musisz odkręcić nad prawy kołem blisko szyby, samego ECU nie ruszaj, odpływ jest pod nim,wyczyść syf bo pewnie zatkał odpływ, od dołu musisz namierzyć odpływ i go przepchać, ja swoje odpływy skróciłem, z lewj strony masz podobną sytuację, odpływu szukaj przed silniczkiem wycieraczek, pościągaj plastikowe obudowy i zobaczysz cały syf, który ci tam stoi, prosta i przyjemna robotka na 30 minut.
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Oprócz tych 2 odpływów masz jeszcze otworki na kielichach które też powinny być drożne jest ich kilka .Najważniejsze zaś są 2 główne odpływy które w moim aucie też były zapchane , a znajdują się nad miejscem w którym łączy się silnik ze skrzynią a wychodzą z miejsca w którym znajduje się wentylator nawiewu. Owe 2 odpływy są dość grube około 3 cm średnicy więc łatwo je namierzysz. Trzeba tylko zdemontować obudowę silnika a wtedy sięgniesz je dłonią . Ściskając końcówki zacznie lecieć syf z wodą która jest na podszybiu ,przepłukaj to dodatkową porcją wody aż przestaną lecieć zanieczyszczenia . I dopiero wtedy będziesz miał spokój
witam serdecznie
juz myslałem, ze cos nie tak z moją lalą, ale dzieki Wam Panowie nabrałem wiary w ludzi, tez miałem kłopot z woda która docierała aż do dywanika po lewej stronie ( u mnie to miejsce dla pasażera :-) )i juz zaczynało nienajlepiej pachniec, mimo ciągłego czyszczenia i suszenia, ale DZIEKI WAM PANOWIE jest cacy!!!
nie macie pojecia jaki jestem szczęśliwy, sucho! i czysto! nareszcie!
jeszcze raz serdeczne dzieki i pozdrawiam
juz myslałem, ze cos nie tak z moją lalą, ale dzieki Wam Panowie nabrałem wiary w ludzi, tez miałem kłopot z woda która docierała aż do dywanika po lewej stronie ( u mnie to miejsce dla pasażera :-) )i juz zaczynało nienajlepiej pachniec, mimo ciągłego czyszczenia i suszenia, ale DZIEKI WAM PANOWIE jest cacy!!!
nie macie pojecia jaki jestem szczęśliwy, sucho! i czysto! nareszcie!
jeszcze raz serdeczne dzieki i pozdrawiam
krasnal
-
- Forum Audi A8
Koledzy zapchaly mi się odplywy ten po lewej przetkalem ale nie mogę się dostać do tego co jest pod ECU wszystko wyciągnąłem z tej plastikowej obudowy ale nie mogę wyciągnąć właśnie tej obudowy a jestem w garażu bez lapka . Pomoże ktoś na czym się to trzyma bo żadnych drób nie widać a nie chciał bym czegoś urwać.
Skrzynka ECU jest przykręcona od środka (pod deską rozdzielczą) do grodzi. Nie wyciągaj tego. Przepchaj od dołu, jak kolega wyżej radzi.Prezes-Artek pisze:Koledzy zapchaly mi się odplywy ten po lewej przetkalem ale nie mogę się dostać do tego co jest pod ECU wszystko wyciągnąłem z tej plastikowej obudowy ale nie mogę wyciągnąć właśnie tej obudowy a jestem w garażu bez lapka . Pomoże ktoś na czym się to trzyma bo żadnych drób nie widać a nie chciał bym czegoś urwać.
Four rings to rule them all
-
- Forum Audi A8
Przepchałem od dołu i lekko skróciłem ten sączek w nadkolu a pod skrzynką jest mnóstwo syfu i chciał bym to dobrze wyczyścić dlatego chcę wyciągnąć żeby zrobić raz a porządnie a nie za miesiąc znów przetykać.
maciu, dzięki za link już tą instrukcję widziałem ale gdzieś mi umknęła a na pewno się przyda bo te nad skrzynią też są zapchane bo ostatnio zlałem stamtąd ok 3L wody
maciu, dzięki za link już tą instrukcję widziałem ale gdzieś mi umknęła a na pewno się przyda bo te nad skrzynią też są zapchane bo ostatnio zlałem stamtąd ok 3L wody
-
- Forum Audi A8