części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 06 ] Nie domyka klapy bagażnika

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 09 lut 2018, 14:30

drago_o pisze:
maciu pisze:najpierw jest akcja (dotknięcie klamki (czujnik), pociągnięcie klamki(styk)...)
potem dopiero następuje sprawdzanie czy jest klucz
Nie. Auto stale monitoruje obecność kluczyka, otwierane jest już po podsunięciu ręki, nie musisz klamki dotykać w żaden sposób.
nie masz racji drago :)

https://www.a8team.pl/d3-all-wybudzanie ... htm#315019
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Awatar użytkownika
panton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: panton » 11 lut 2018, 23:06

maciu pisze:drago_o napisał/a:
maciu napisał/a:
najpierw jest akcja (dotknięcie klamki (czujnik), pociągnięcie klamki(styk)...)

Nie. Auto stale monitoruje obecność kluczyka, otwierane jest już po podsunięciu ręki, nie musisz klamki dotykać w żaden sposób.

drago_o ma rację.... tak się dzieje jak system jest niesprawny... cały czas szuka (kluczyka), monitoruje otoczenie tym samym nigdy się nie usypia - w takiej sytuacji wyładowuje akumulator do zera i rano jest problem z napięciem

jeżeli system jest sprawny wtedy szuka/sprawdza kluczyk pod wpływem wzbudzenia (klamka - mikrostyk)

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 11 lut 2018, 23:25

Dokładnie tak to u mnie było... stałem sobie przy tylnych drzwiach a on się zamykał i otwierał ;)
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

adik4785
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: adik4785 » 12 lut 2018, 01:00

Ja mam taki problem, że czasem jak zamknę z przycisku klape ona się dociągnie to po chwili otwiera mi sie sama z siebie spowrotem. Nie wiem czy koledzy mieli taki problem kiedyś, ale ja kiedyś nie swiadomy odszedłem a klapa sobie byla otwarta kilka godzin.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 12 lut 2018, 03:35

adik4785 pisze:Ja mam taki problem, że czasem jak zamknę z przycisku klape ona się dociągnie to po chwili otwiera mi sie sama z siebie spowrotem.
Co do zasady to sytuacja raczej nie możliwa.
Jeżeli klapa się dociągnęła to już się sama raczej nie otworzy.

Awarii mógł ulec sam zamek w klapie. Wtedy po zamknięciu zamek mógł nie wykryć, że klapa się zamknęła więc nie zadziałało też dociąganie co w efekcie końcowym spowodowało ponowne otwarcie klapy.

Awarii mogło ulec również samo dociąganie.
Jeżeli ucho w progu bagażnika po otwarciu pozostało w dolnej pozycji to po zamknięciu klapy zamek nie zatrzasnął się na uchu bo było za nisko co w efekcie końcowym spowodowało ponowne otwarcie klapy.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
panton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: panton » 12 lut 2018, 07:57

FOSS pisze:adik4785 napisał/a:
Ja mam taki problem, że czasem jak zamknę z przycisku klape ona się dociągnie to po chwili otwiera mi sie sama z siebie spowrotem.

Co do zasady to sytuacja raczej nie możliwa.
Jeżeli klapa się dociągnęła to już się sama raczej nie otworzy.
Damian możliwe.... miałem taką sytuację kiedy wyładowałem akumulator praktycznie do końca nieświadomie słuchając muzyki na B&O i bawiąc się w MMI... zamykasz klapę i słychać jak się wszystko domyka, dociąga po czym po chwili (2-3s) słychać pstryk i klapa się otwiera (tak jakby ktoś otwierał z pilota)
próbowałem kilka razy zamknąć z przycisku i mimo tego nadal samoczynnie otwierała się po 2-3s
naładowałem aku i klapę zamknął (już się nie otwierała samoczynnie)

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 12 lut 2018, 16:19

To jest dość ciekawe co piszesz, bowiem u siebie co zauważyłem, przy słabym aku, że sterownik w pierwszej kolejności właśnie dociąg i silnik odcina (stąd też często zawieszania się dociągów jak padnie prąd i potem ręczna walka z nim).
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
panton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: panton » 12 lut 2018, 18:55

to były moje początki D3... efekt walki z klapą skończył się na tym, że zostawiłem auto z otwartym bagażnikiem w garażu na noc a następnego dnia prostownik, pół dnia ładowania i klapa zamknęła się bez problemu - nigdy później nie miałem takiej akcji, że mi się klapa samoczynnie otwierała kilka sekund po zamknięciu

Kamilo143
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kamilo143 » 06 kwie 2018, 23:31

U mnie klapa jest wskaźnikiem naładowania aku. Jak ma problem z podniesieniem to czas podpiąć prostownik na noc. 😉

Awatar użytkownika
skipper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: skipper » 16 lis 2018, 20:13

Patent u mnie zadziałał,przeszlifowałem w poprzek,klapa znacznie żwawiej sie podnosi.
Natomiast po ochłodzeniu padł zamek klapy,czy ten z Al..o może byc pomimo małej róznicy kodu; https://allegro.pl/zamek-klapy-tyl-tyln ... 71024.html
mój zamek;4E0827505B
Tylko A8 i Jachty Motorowe.

Marcin2013
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marcin2013 » 16 lis 2018, 22:14

skipper pisze:padł zamek klapy,czy ten z Al..o może byc pomimo małej róznicy kodu
Jak jesteś zainteresowany to jutro rano sprawdzę powinienem mieć taki oryginalny z mojej poprzedniej klapy :]

Awatar użytkownika
skipper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: skipper » 16 lis 2018, 22:24

Marcin2013 pisze:
skipper pisze:padł zamek klapy,czy ten z Al..o może byc pomimo małej róznicy kodu
Jak jesteś zainteresowany to jutro rano sprawdzę powinienem mieć taki oryginalny z mojej poprzedniej klapy :]
Jak najbardziej,wrzuć na Priv.
Tylko A8 i Jachty Motorowe.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D3 ALL ]

Post autor: sssebek » 17 lis 2018, 22:15

maciu pisze:
drago_o pisze:
maciu pisze:najpierw jest akcja (dotknięcie klamki (czujnik), pociągnięcie klamki(styk)...)

Hmm, a ja znów z Tobą się nie zgodzę, bo nie muszę klamki pociągać, aby się drzwi odryglowały. Wystarczy podłożyć palce pod klamkę. Nie trzeba niczego dotykać a już się odryglowują zamki jak i podświetlenie wokół samochodu się załącza :]

Co innego jak auto stoi dłużej. Wtedy nie ma opcji, muszę z pilota otworzyć bo nawet pociąganie za klamkę nie pomaga.

A, przy okazji, kiedyś obiecałem fotoporadę odnośnie regeneracji zamka w klapie ->załącznik.

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 18 lis 2018, 16:24

sssebek pisze:
maciu pisze:
drago_o pisze: Nie. Auto stale monitoruje obecność kluczyka, otwierane jest już po podsunięciu ręki, nie musisz klamki dotykać w żaden sposób.

Hmm, a ja znów z Tobą się nie zgodzę, bo nie muszę klamki pociągać, aby się drzwi odryglowały. Wystarczy podłożyć palce pod klamkę. Nie trzeba niczego dotykać a już się odryglowują zamki jak i podświetlenie wokół samochodu się załącza :]
czyli nie zgodzę się ale jednak się zgodziłeś ;) własnie tak to działa dopiero jak bedzie
akcja (dotknięcie/zbliżenie, pociągnięcie) wtedy są po kolei w grupach aktywowane anteny
i jeżeli kluczyk odpowie to się otwiera

panton pisze:
maciu pisze:drago_o napisał/a:
maciu napisał/a:
najpierw jest akcja (dotknięcie klamki (czujnik), pociągnięcie klamki(styk)...)

drago_o ma rację.... tak się dzieje jak system jest niesprawny... cały czas szuka (kluczyka), monitoruje otoczenie tym samym nigdy się nie usypia - w takiej sytuacji wyładowuje akumulator do zera i rano jest problem z napięciem

jeżeli system jest sprawny wtedy szuka/sprawdza kluczyk pod wpływem wzbudzenia (klamka - mikrostyk)
żeby się nie utrwaliło - nic nie monitoruje cały czas

problem może leżeć i najcześciej jest w klamce która bez powodu udaje dotknięcia ręką
wtedy po jakimś czasie zacznie to ignorować (jest to w SSP opisane)

ale zawsze musi być ta akcja "zewnętrzna" najpierw
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 18 lis 2018, 17:42

No ale pisałeś, że trzeba za klamkę chwycić, a nie trzeba ;) Z tego wynika, że albo musi odpytywać co jakiś czas o klucz i wtedy sprawdza czujnik pod klamką, albo przelatuje po grupach co jakiś czas w celu sprawdzenia. Dopiero po dłuższym czasie cały system idzie "spać" i odłącza funkcję całkowicie ( kilka dni postoju).

Mnie osobiście w autach tego typu irytuje najbardziej to, że jak wyłączą stacyjkę, to dalej elektronika pracuje. Dla mnie powinno wszystko spać po za systemem zarządzającym np. otwieraniem drzwi/alarmem. Cała reszta powinna być definitywnie "ubita". Wtedy aku też by dłużej wytrzymywał. Ale takie podejście do tematu, to sobie uskutecznię w moim "kiosku ruchu na kółkach" jak już wsadzę do niego V8 <okok>
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl