![]() |
![]() |
[D2 96 4.2PB/LPG ] 4HP24 jaki olej
daro72, A ile taki filtr do CML ????
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.

Wypalanie DPF Audi A6 i A8.

Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ja u siebie wymieniałem 1,5 roku temu. Płaciłem wtedy bodaj coś koło 80 zeta. Cyba razem z uszczelką miski ale ręki se obciąć nie dam. Wymiana dość prosta korek wlewu z boku i spustu na dole. Więcej problemu było ze zdjęciem miski. Chyba że zdemontuje się wydech. Brakuje tam około 5 mm. Ja o siebie przy szlifowałem te 5 mm. Jest to łączenie skręcane za katem.mdamian pisze:daro72, A ile taki filtr do CML ????
Dążenie do doskonałości.
http://www.a8team.pl/d2-96-42pb-lpg-chl ... vt9274.htm
poczytaj jak dolewa się olej pod warunkiem, że masz skrzynię 4HP24
poczytaj jak dolewa się olej pod warunkiem, że masz skrzynię 4HP24
Trzeba kontrolować temperaturę. W 4HP nie ma wbudowanego czujnika, więc trzeba się posłużyć zewnętrznym termometrem i mierzyć temperaturę miski.tomek808 pisze:uszczelka jest razem z filtrem a mam pytanie czy przy wymianie trzeba kontrolować temperaturę czy możliwa jest wymiana bez kompa i mam 5 litrów oleju do 4 biegowej skrzyni tip. wystarczy ?
Poziom jest prawidłowy jeśli przy temp. 35-40°C olej zaczyna się sączyć z otworu wlewowego. Jeśli nie zdążysz z uzupełnianiem i temp. przekroczy 40°C zakręć lekko korek, zgaś silnik i poczekaj aż miska ostygnie poniżej 30°C ;-)
Four rings to rule them all
By dobrze to obejrzeć i poczyścić to dojście od dołu (najazdy, kanał).
Dobrać odpowiedni oring. Nie za gruby nie za cienki. Oringi kosztują po 20-50 gr.
Kupić kilka o różnej grubości i odpowiedni włożyć.
Tutaj przykład włożenia za grubego oringa. Nie dało się wsunąć w gniazdo i tak
wypuścili auto. Olej sobie leciał...
Zdjęcie 1
Dobrać odpowiedni oring. Nie za gruby nie za cienki. Oringi kosztują po 20-50 gr.
Kupić kilka o różnej grubości i odpowiedni włożyć.
Tutaj przykład włożenia za grubego oringa. Nie dało się wsunąć w gniazdo i tak
wypuścili auto. Olej sobie leciał...
Zdjęcie 1
Imbus do odkręcenia zderzaka masz w bocznych małych kratkach. Jak je wyjmiesz i spojrzysz od dołu do tej kratki, to zauważysz takie wycięte półkole. Wkładasz w nie imbus pionowo do góry i trafiasz w łeb śruby.robsonik4 pisze:Ściągnąłem kratki wszystkie, plastik z rejestracją i tyle - gdzie są te niby imbusy 10 do odkręcenia, aby ściągnąć osłonę zderzaka ?
Druga sprawa to aby dostać się do oringów na wężach, idących do chłodnicy oleju ze skrzyni biegów, wcale zderzaka nie musisz ściągać. Zrzucasz tylko osłonę plastikową pod silnikiem i ten dolny masz (około 20cm od dołu) przed sobą po lewej stronie, patrząc od strony silnika na chłodnicę. No i odpowiednio wyżej jest drugi.