![]() |
![]() |
![]() |
[D2 FL ALL ] 2.8 to dobry silnik jak 4.2
-
- Forum Audi A8
[D2 FL ALL ] 2.8 to dobry silnik jak 4.2
2.8 to tak samo dobry silnik jak 4.2 czy posiada jednak więcej wad ??
Re: 2.8 to dobry silnik jak 4.2
Nie wiem jak to w ogólnej statystyce wychodzi, ale ja mam 2 auto z tym silnikiem i:daniell-gda pisze:2.8 to tak samo dobry silnik jak 4.2 czy posiada jednak więcej wad ??
-żadnych problemów nie miałem z silnikiem, w A8 po zakupie auto trochę problemów było, ale okazało się, że to wina źle ustawionej instalki LPG
- nigdy żadnych problemów z wypadaniem zapłonów, modułami zapłonowymi itp jak to często bywa w 4.2
- zużycie oleju w porównaniu do tego co niektórzy piszą ile ich 4.2 przepala oleju, to u mnie o wiele mniej (w A4 z tym silnikiem między wymianami dolałem z 0,5 l w A8 w 1 l z dolewką mieszczę się - na 10-12 tys km a nie 1000 :-)
Pod względem niezawodności, kultury pracy, zużycia paliwa jestem z tego silnika zadowolony, choć to nie ta moc i osiągi co w 4,2
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
daniell-gda pisze:c5 nawet po lifcie jak dla mnie wygląda gorzej niż a8 po lifcie , 2.8 dosyć dobrze się zbiera da się tym wyprzedzać , 2.8 o wiele mniej waży niż 4.2
a podjedzie Ci taki golf III z VR pod maską.. i sobie wstydu narobisz.

Auto premium, to i silniczek powinien być premium..

2.8 to owszem dobra konstrukcja, ale troszkę słabo to pasuje do A8..

-
- Forum Audi A8
wku... wia mnie takie gadanie. większość osób co tak mówi nawet nie jechała tym autem z tym silnikiem a ma najwięcej do powiedzenia. A6 waży podobnie jak A8 , osiągami się znacznie nie różnią, ale A6 będzie O.K. a A8 z tym silnikiem furmanka z piachem ciągnięta przez konia.... No i jak furmanka z piachem to bez prestiżu, a jak z silnikiem 4.2 to już prestiż. Przestań takie głupoty pisać, jak chcesz jeździć prestiżowym autem to chyba nie 17 letnim audi, chyba że ty tak uważasz, bo masz audi z dużym silnikiem.foxik33 pisze:a8 z 2.8... to tak jakby do konia zapiął dwie furmany piachu.. to ma być auto prestiżowe.
Więc tutaj to najlepszą jednostką jest 4.2..
Może lepiej a6 c5 w 2.8 ? Wyposażenia fajne, sztuk pod dostatkiem.. a i autko wygląda na młodsze.
Silnik 2,8 sobie znakomicie radzi z budą A8. Gdzieś już koledzy pisali na tym forum o wycieczce do niemieckich "znajomków". W gronie mieli A8 z motorem 2,8 i byli zdziwieni (jak pisał jeden z nich)) że sobie tak dobrze dawała radę na autostradach i praktycznie do 200km/h nie odstawała znacząco od 4,2.
Kwestia gustu, a gust jest jak ch*j.. każdy ma swój.
Takie jest moje zdanie w tej sprawie. A o to w tym wątku chodzi. Każdy wypowiedzieć się może. 8-)
Istotne też jest to że a8 z motorem nie są jakoś mega dobrze wyposażone, a np a6 w 2.8 to kupisz w quattro, w skórkach ładnych i manualu..
Także to też bardzo istotna kwestia!
Takie jest moje zdanie w tej sprawie. A o to w tym wątku chodzi. Każdy wypowiedzieć się może. 8-)
Istotne też jest to że a8 z motorem nie są jakoś mega dobrze wyposażone, a np a6 w 2.8 to kupisz w quattro, w skórkach ładnych i manualu..

Także to też bardzo istotna kwestia!
2.4, 2.6, 2.8... dobre motorki, ale jakoś na mój gust do A8 jednak najlepszym wyborem jest 4.2.. choćby ze względu na to że przy takim silniku to i wyposażenie przyjemniejsze jest.. Oczywiście wszystko sobie można dołożyć.. no ale jak fabryka to fabryka..
Jakiś czas temu po sprzedaniu swojej pierwszej a8 zastanawiałem się nad 2.8, ale ciężko z tym zwłaszcza żeby był manual i quattro.. a jak już to wymęczone bardziej niż 4.2. Jednak ludzie obawiają się dużych pojemności " bo opłaty zjedzą "
Spalanie nie będzie aż tak mega niższe, jakby można było się spodziewać..
daniell-gda, tak z ciekawości zapytam - ile pali Ci Twoje autko?
Jakiś czas temu po sprzedaniu swojej pierwszej a8 zastanawiałem się nad 2.8, ale ciężko z tym zwłaszcza żeby był manual i quattro.. a jak już to wymęczone bardziej niż 4.2. Jednak ludzie obawiają się dużych pojemności " bo opłaty zjedzą "

Spalanie nie będzie aż tak mega niższe, jakby można było się spodziewać..
daniell-gda, tak z ciekawości zapytam - ile pali Ci Twoje autko?
-
- Forum Audi A8
już nie jeździ czołówka bokiem , moje s8 mam je w częściach teraz ale 40tys km nim przejechałem nie małe spalanie jak dla mnie bo paliła mi w mieście 23-25 lpg a poza 18 lpg jedziło to całkiem fajnie ale najszybszy nie jest to samochód 6.6 s do 100
2.8 kiedyś już miałem ale nie długo i wiem ze jednak paliło mniej dosyć względnie jak dla mnie
2.8 kiedyś już miałem ale nie długo i wiem ze jednak paliło mniej dosyć względnie jak dla mnie