Witam,
auto przyjechało do domu wieczorem. Na drugi dzień nie chciało odpalić.
Powód:
Brak zasilania wtryskiwaczy (+12V na białym przewodzie - wspólnym dla wszystkich wtryskiwaczy).
Z tego co znalazłem w schematach przewód ten idzie do bezpiecznika S116 (na którym także nie ma napięcia +12).
Rozpoznanie:
Najprawdopodobniej przerwany jakiś przewód.
Po podłączeniu na krótko zasilania do bezpiecznika auto odpala.
Proszę o pomoc w znalezieniu uszkodzonego połączenia. ew. jakieś dokładniejsze schematy, ponieważ nie mogę znaleźć dokąd prowadzą przewody od bezpecznika S116 (czerwono-czarne)
Piny (nie wiem co to za symbole) 71 i 112, tylko skąd one wychodzą ?????
Zdjęcia E-Box i schemat
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 97 3.7PB ] Brak napięcia na wtryskiwaczach.
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Miałem taki sam przypadek . Powodem tej awarii był przerwany kabelek który wychodził z ECU do przekażnika i bezpiecznika . Po naciągnięciu przewodu po prostu rozlazł się trzymała go tylko koszulka wymieniłem przewód i wszystko wróciło do normy Prawdopodobnie powodem uszkodzenia tegoż przewodu była wilgoć panująca pod obudową. Wymień uszkodzone przewody i ciesz się z z samodzielnej szybkiej naprawy ;-)
Już się oficjalnie przywitałem. Ale witam jeszcze raz, i dziękuję za zwrócenie uwagi.
Co do problemu, to pod komputerem wyskakiwal błąd przekaźnika głównego silnika, ale sprawdzalem go i jest sprawny. Ma ktoś może schemat lub wie z ktorego przekaźnika podawane jest napiecie do tego bezpiecznika S116? Na jakimś schemacie znalazlem, że podajże z wyjscia DTI przekaźnika pompki paliwa, ale nie jestem pewien tego do końca.. Jakieś sugestie??
Co do problemu, to pod komputerem wyskakiwal błąd przekaźnika głównego silnika, ale sprawdzalem go i jest sprawny. Ma ktoś może schemat lub wie z ktorego przekaźnika podawane jest napiecie do tego bezpiecznika S116? Na jakimś schemacie znalazlem, że podajże z wyjscia DTI przekaźnika pompki paliwa, ale nie jestem pewien tego do końca.. Jakieś sugestie??