![]() |
![]() |
[D3 02 4.2MPI ] Pulsuje światło we wnętrzu
[D3 02 4.2MPI ] Pulsuje światło we wnętrzu
dzis wieczorem wsiadajac do auta zauwarzylem ze swiatla na podsufitce oswietlajace kabine pulsuja a po dodaniu gazu przestaja dziwne bo jakby to byl pasek to by piszczal to moze aleternator???
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2013, 22:30 przez korzonek, łącznie zmieniany 2 razy.
Kolego korzonek, w pierwszej kolejności odsyłam tutaj:
http://www.a8team.pl/topics2/22.htm
A następnie proszę się zastosować do tej regułki:
<table align="center" width="350" cellpadding="8" border="1" bgcolor="239DFA"><tr><span class="postbody"><td align="center" style="font-size: 11; color: #000000; font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><b>Popraw proszę tytuł tego wątku
Pozdrawiam
Simone331
http://www.a8team.pl/topics2/22.htm
A następnie proszę się zastosować do tej regułki:
<table align="center" width="350" cellpadding="8" border="1" bgcolor="239DFA"><tr><span class="postbody"><td align="center" style="font-size: 11; color: #000000; font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><b>Popraw proszę tytuł tego wątku
Pozdrawiam
Simone331
Tylko że koledzy powyżej mówią o D2 a tu jest D3.
Przyczyną pulsowania jest oczywiście alternator ale w D3 jest on chłodzony cieczą i sterowany elektroniką - problem w tym, że ciężko go zdiagnozować "na stole" - zwykły warsztat raczej nie da rady bo do diagnozy nie wystarczy zwykły multimetr.
Próbowałem ten temat ogarnąć jednemu koledze ale niestety mój fachura od regeneracji rozruszników i alternatorów się poddał.
Pozostało kupno już zregenerowanego za kilkaset pln którego nie przetestujesz zanim nie włożysz do auta lub kupno nowego za grubsze pln-y - temat odłożyliśmy na później jak już padnie całkiem :-x
Przyczyną pulsowania jest oczywiście alternator ale w D3 jest on chłodzony cieczą i sterowany elektroniką - problem w tym, że ciężko go zdiagnozować "na stole" - zwykły warsztat raczej nie da rady bo do diagnozy nie wystarczy zwykły multimetr.
Próbowałem ten temat ogarnąć jednemu koledze ale niestety mój fachura od regeneracji rozruszników i alternatorów się poddał.
Pozostało kupno już zregenerowanego za kilkaset pln którego nie przetestujesz zanim nie włożysz do auta lub kupno nowego za grubsze pln-y - temat odłożyliśmy na później jak już padnie całkiem :-x
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2013, 16:08 przez FOSS, łącznie zmieniany 1 raz.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Ano jest i jest do tego ma pioruńsko paskudne dojście. Dojście przewodów do płynu jest od obudowy filtra oleju silnikowego. Ja bym stawiał na regulator napięcia, ale przede wszystkim trzeba posprawdzać na VAGu. Wydaje mi się, że konstrukcja napinacza i prowadzenia pasa wieloklinowego w D3 powoduje, że raczej nie będzie piszczeć i ślizgać się po rolkach. Ogólnie jak silnik pracuje to ma delikatne falowanie napięcia (rzędu +/- 0,01V). Jeśli więcej, to trzeba szukać, co nie bangla.korzonek pisze:to on jest chłodzony płynem z chłodzącym :shock: tego nie wiedziałem a ile kosztuje nowy???
Bądź dobry jak chleb.