[D3 ALL ] Składanie automatycznie lusterek po zamknięciu
[D3 ALL ] Składanie automatycznie lusterek po zamknięciu
Witam
Ostatnio widziałem A8 D3 i Pan wysiadl z auta uzbroił alarm i złożyły się automatycznie lusterka . Jak myślicie jest szansa to jakoś zakodować ?
Ostatnio widziałem A8 D3 i Pan wysiadl z auta uzbroił alarm i złożyły się automatycznie lusterka . Jak myślicie jest szansa to jakoś zakodować ?
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 13:29 przez piotrozog, łącznie zmieniany 2 razy.
Odswieze...
Nikt nie opracowal rzezby do tego jeszcze? Ciekawi mnie mocno to zagadnienie - elektronik amator bez problemu ogarnie to za pomoca jednego przekaznika i kawalka kabla.
No i temat automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy, chce to miec nadal ale wolalbym , zeby nie zamykalo mi to lusterek w czasie jazdy:D
Nikt nie opracowal rzezby do tego jeszcze? Ciekawi mnie mocno to zagadnienie - elektronik amator bez problemu ogarnie to za pomoca jednego przekaznika i kawalka kabla.
No i temat automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy, chce to miec nadal ale wolalbym , zeby nie zamykalo mi to lusterek w czasie jazdy:D
Ta opcja w D3 jest fabrycznie - wystarczy ją uruchomić.genmaxiu pisze:No i temat automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy, chce to miec nadal ale wolalbym , zeby nie zamykalo mi to lusterek w czasie jazdy:D
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Opcja zamykania drzwi w czasie jazdy jest w opcjach MMI. A składanie lusterek, jeśli masz je składane elektrycznie to działa po przestawieniu pokrętła do regulacji lusterek oznaczeniem w dół (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Lusterka składają się po zamknięciu centralnego zamka.FOSS pisze:Ta opcja w D3 jest fabrycznie - wystarczy ją uruchomić.genmaxiu pisze:No i temat automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy, chce to miec nadal ale wolalbym , zeby nie zamykalo mi to lusterek w czasie jazdy:D
Bądź dobry jak chleb.
A to mnie zaskoczyłeś.pebo pisze:A składanie lusterek, jeśli masz je składane elektrycznie to działa po przestawieniu pokrętła do regulacji lusterek oznaczeniem w dół (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Lusterka składają się po zamknięciu centralnego zamka.
Mam składane lusterka ale składają się tylko przy włączonym zapłonie.
Przy zapłonie OFF jak przełączę na dół to nic się nie dzieje a po zamknięciu zamka centralnego czy z kluczyka czy też z przycisku KESSY lusterka się nie składają :roll:
Może coś z kodowaniem jeszcze trzeba zmienić - tą opcją nie byłem jakoś szczególnie zainteresowany więc nigdy tego nie zgłębiałem ale wiedza zawsze się przydaje.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
To wszystko wiem,i skladanie lusterek i zamykanie w czasie jazdy, niestety lusterka nie zamykaja sie automatycznie przy zamykaniu samochodu. Chodzi mi wlasnie o mozliwosc zamkniecia samochodu pilotem a wtedy lusterka zamknelyby sie automatycznie.pebo pisze:Opcja zamykania drzwi w czasie jazdy jest w opcjach MMI. A składanie lusterek, jeśli masz je składane elektrycznie to działa po przestawieniu pokrętła do regulacji lusterek oznaczeniem w dół (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Lusterka składają się po zamknięciu centralnego zamka.FOSS pisze:Ta opcja w D3 jest fabrycznie - wystarczy ją uruchomić.genmaxiu pisze:No i temat automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy, chce to miec nadal ale wolalbym , zeby nie zamykalo mi to lusterek w czasie jazdy:D
Wyglada to na gruba misje, a wydaje sie byc takie proste... Sugestie?
No to to oczywista oczywistość :->pebo pisze:Jasne. To pierwsza sprawa, że taka opcja musi ogólnie być, czyli lusterka składane wraz z mechaniką.
A to to myślałem, że u ciebie tak działa dlatego wyraziłem zdziwienie że u mnie tego nie ma... bo warunek nr. 1 mam spełniony :lol:pebo pisze:No i trzeba sprawdzić, czy to się jakoś włącza/wyłącza w sterowniku komfortu, czego tak od ręki nie odpowiem - muszę sprawdzić.
Z poziomu MMI tego nie ma.
Z poziomu zielonego menu serwisowego nie wiem, nie sprawdzałem.
Z poziomu VCDS nie wiem bo tej konkretnie funkcji nie kojarzę chociaż śmiem twierdzić, że w kodowaniach tego nie ma bo tym bawiłem się wielokrotnie.
Może gdzieś w nastawach podstawowych czy adaptacjach w którymś z kanałów przestawiając konkretną pozycję ale tego to ja nie wiem bo nigdy tej konkretnie funkcji nie szukałem ;-)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Tak, rok temu zostawiłem w Białymstoku na parkingu auto ze złożonymi lusterkami. Wracam, a jedno jest rozłożone. Ktoś na siłę rozłożył je do dołu (nie wiedzieć czemu, może chciał ukraść). Teraz składanie tego jednego lusterka nie działa, a nie bardzo wiem, jak się do tego mechanizmu dobrać, bo w ETCE i ELSIE niewiele widać. No i nie chcę uszkodzić szkła lusterka.genmaxiu pisze:Temat naprawde ciekawy, ta opcja jest naprawde przydatna w miastach, na parkingach. Zapodalem temat mojemu znajomemu elektronikowi, zobaczymy co on wymodzi. Ma ktos moze schemat elektryki drzwi?
Bądź dobry jak chleb.
Jest pewna czesc na ebayu , http://www.ebay.co.uk/itm/400270805973? ... 1438.l2649
Podeszloby to pewnie, ale nie pod CAN. Przejsciowka pod CAN (i to nie wiem czy do tego tez) kosztuje jakies £80 ale mozna by to bylo obejsc biorac prad z silniczka od lusterek.
Walkujemy ten temat obecnie na forum maniakow marki w anglii, stanelo na tym, ze trzeba 12V zmienic na 5.5V bo taki prad podawany jest na lusterka. Czy ktos jest w stanie cos takiego mniej wiecej ogarnac? A moze jest polski odpowiednik tego ustrojstwa na allegro?
EDIT: Ok, zadzwonilem do niego i niestety z racji tego, ze lusterka sa na szynie CAN, ten modul nie podejdzie.
Zostaje plan z przelacznikiem ktory ukradnie sygnal z centralnego zamka i wysle sygnal do przelacznika w drzwiach i lusterka zamkniete;P voila
Podeszloby to pewnie, ale nie pod CAN. Przejsciowka pod CAN (i to nie wiem czy do tego tez) kosztuje jakies £80 ale mozna by to bylo obejsc biorac prad z silniczka od lusterek.
Walkujemy ten temat obecnie na forum maniakow marki w anglii, stanelo na tym, ze trzeba 12V zmienic na 5.5V bo taki prad podawany jest na lusterka. Czy ktos jest w stanie cos takiego mniej wiecej ogarnac? A moze jest polski odpowiednik tego ustrojstwa na allegro?
EDIT: Ok, zadzwonilem do niego i niestety z racji tego, ze lusterka sa na szynie CAN, ten modul nie podejdzie.
Zostaje plan z przelacznikiem ktory ukradnie sygnal z centralnego zamka i wysle sygnal do przelacznika w drzwiach i lusterka zamkniete;P voila
Mam D3 z 2009 roku i próbowałem włączyć opcje skaładania lusterek po zamknięiu ale nie działa. Jak obróce pokrętło w dół to składają sie lusterka , nie ma znaczenia czy obróce w lewo czy w prawo. Przy zamykaniu centralnego zxamka i otwieraniu tez nie reagują. Widocznie coś zmienili w porówniu z Waszym rocznikiem.
Przy okazji luterek mam pytanie . Mam problem z prawym lustrerkiem ( Od pasażera)
Ustawia sie samo w innej pozycji niż je ustawie. Np dopasuje wszystko jest ok na drugi dzien wsiadam do auta a tu lusterko całkiem w innej pozycji niż było. Próbuje zapisać w pamięci . i dalej nic. Siedzenia zostają tak jak ustawiłem a lusterko tylko to prawe żyje własnym życiem .Poradzi mi ktoś na to ?
Przy okazji luterek mam pytanie . Mam problem z prawym lustrerkiem ( Od pasażera)
Ustawia sie samo w innej pozycji niż je ustawie. Np dopasuje wszystko jest ok na drugi dzien wsiadam do auta a tu lusterko całkiem w innej pozycji niż było. Próbuje zapisać w pamięci . i dalej nic. Siedzenia zostają tak jak ustawiłem a lusterko tylko to prawe żyje własnym życiem .Poradzi mi ktoś na to ?
piter
Witajcie,podepnę się pod ten temat.Mam problem zs składaniem prawego lusterka,mianowicie nie składa się tak jak powinno.Po przekręceniu lusterko idzie do połowy i się zatrzymuje.Natomiast po przekręceniu w pozycję rozłożenia składa się do kńca i rozkłada.Lewe lustro działa tak jak powinno.W VCDS-ie wykonyjąc testy wyjść lusterko poprawnie do końca się składa i rozkłada-może trzeb zaadoptować ster w drzwiach tylko nie wiem jaki jest kod dostępu i nr bloku?
Pomoże ktoś ;(
Pomoże ktoś ;(