maciu ale jak mam sprawdzić czy układ jest odpowietrzony :shock:maciu pisze:apropo tego co rozmawialismy dzisiaj, do sprawdzenia jest czy układ jest na 101%
odpowietrzony, powietrze w układzie moze powodować hałas
z moim płynem w zbiorniczku i układzie nic się nie dzieje... tzn. nie ubywa go a przede wszystkim przy ciepłym silniku go nie przybywa co jest objawem charakterystycznym dla zapowietrzonego układu chłodzenia.
Do eSy mam dołożone niefabryczne Webasto które także moim zdaniem działa całkiem poprawnie...
...no właśnie ...
pisząc to uświadomiłem sobie, że kiedy samochód stoi sobie grzecznie wyłączony i zamknięty w garażu a Webasto pracuje to nie słychać hałasującej pompy nagrzewnicy...
ciekawe czy ona powinna wtedy pracować aby wymusić obieg płynu w układzie czy też Webasto posiada oddzielną pompę która ten ruch płynu chłodzącego wymusza :roll:
No to mnie nie pocieszyłeś :evil:maciu pisze:a do wymiany tych pompek demontować w/g elsy trzeba zdjąć serwo hamulcowe
i te wszystkie pierdoły nad pompkami, zobacz moze sie uda bez zdejmowania
serwa...
Nie wiem czy dam radę gdyż ja tego sam nie zamierzam dłubać - daję to do roboty trochę mądrzejszym ode mnie (przynajmniej tak sądzę) ;-)maciu pisze:porób troche zdjęć, przydadzą się dla potomności