części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] Klimatronic 4-strefowy

Korton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D3 ALL ] Klimatronic 4-strefowy

Post autor: Korton » 29 lis 2013, 11:17

Czesc

Jechalem ostatnio, ja sam z przodu, dwojka dzieciakow z tylu. Ja lubie troche chlodniej w aucie, ale dzieci male (2.5 lat, i 9 mies), wiec chcialem im ustawic cieplej z tylu, czy da sie to zrobic jakos z przodu, bo odwrocenie sie i majstrowanie przy tylnim panelu jest ciezkie do zrobienia i na dodatek nie widze wyswietlacza i nie wiem jaka temp ustawiam.

Wiem, ze moge ustawic po zapaleniu silnik i usadzeniu dzieci z tylu, ale czy da sie regulowac tylem w czesie jazdy z miejsca kierowcy?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PiotrekS
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D4
Rocznik: 2015
Silnik: V8 4.0
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Piotr

Post autor: PiotrekS » 29 lis 2013, 21:16

Pewnie że się da. Naciskasz SETUP na klimatroniku, pokrętłem od temp wybierasz ostatnią pozycję i wciskasz pokrętło. Wówczas lewym pokrętłem od temperatury zmieniasz temp pasażera siedzącego za kierowcą a prawym (musisz drugi raz wybrać ostatnią pozycję z menu) dla pasażera siedzącego po prawej stronie z tyłu. Tym samym możesz im włączać i wyłączać grzanie siedzeń oraz wentylację. Na panelu klimatronika widzisz to co jest włączone i na ile ma tył ustawioną temp. mam nadzieję że zrozumiale to wyjaśniłem
Pozdrawiam
PiotrekS

Korton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Korton » 29 lis 2013, 23:10

PiotrekS pisze:Pewnie że się da.
Dzieki, przetestuje to jutro.

Awatar użytkownika
skipper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: skipper » 30 lis 2013, 10:00

U mnie działa tak że osoby jadące z tyłu zawsze kręcą temperaturą w górę ,jak ja mam 20' to oni na np.23',sam zacząłem to sprawdzać i rzeczywiście leci tam nieco chłodniejsze powietrze jak z przodu,więc podczas wizyty w ASO zleciłem kontrolę,przeprogramowali i stwierdzili że jest ok i ten typ tak ma.
Dowiedziałem się też że z tyłu jest elektryczne podgrzewanie powietrza na nogi pasażerów,a to znaczy zużycie prądu więc myślę czy nie wyłączać tyłu jak nikt tam nie siedzi,wiadomo jak w tym modelu jest z prądem,wciąż go mało.
Tylko A8 i Jachty Motorowe.

Awatar użytkownika
orkaskawina
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: orkaskawina » 05 sty 2014, 10:43

skipper pisze:,przeprogramowali i stwierdzili że jest ok i ten typ tak ma.
wiesz co dokładnie przeprogramowali ,właśnie wczoraj jak wracałem też zauważyłem że z tyłu leci dużo chłodniejsze powietrze dopiero jak dałem na HI to grzało ładnie ale z przodu z żonką musielibyśmy nago siedzieć :D
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 12:44 przez orkaskawina, łącznie zmieniany 1 raz.
Odis Ellsa 5.3 baza 2016
http://chomikuj.pl/orkaskawina
VCDS , ODIS-s -e

covacsxxx
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: covacsxxx » 19 sty 2014, 20:50

koledzy,
a jesli chodzi o klimatronic dwustrefowy (tak go chyba nazwać trzeba skoro nie ma z tyłu pokręteł). Z tyłu leci zdecydowanie zimniejsze powietrze,nawet gdy z przodu ustawie na HI. podpowiecie jak temu zaradzić? czy jakieś ustawienia czy może zaworki sterowania szwankują

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 20 sty 2014, 12:03

covacsxxx pisze:Z tyłu leci zdecydowanie zimniejsze powietrze,nawet gdy z przodu ustawie na HI. podpowiecie jak temu zaradzić? czy jakieś ustawienia czy może zaworki sterowania szwankują...
Jeżeli z przodu ciepło to zawory na podszybiu pewnie sprawne. Może klapy w klimatroniku się nie przestawiają. Podjechać na VAG'a gdzieś, sprawdzić błędy.... jeżeli nic nie ma to porobić testy i sprawdzić jak klapy pracują.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
skipper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: skipper » 20 sty 2014, 17:39

orkaskawina pisze:
skipper pisze:,przeprogramowali i stwierdzili że jest ok i ten typ tak ma.
wiesz co dokładnie przeprogramowali ,właśnie wczoraj jak wracałem też zauważyłem że z tyłu leci dużo chłodniejsze powietrze dopiero jak dałem na HI to grzało ładnie ale z przodu z żonką musielibyśmy nago siedzieć :D
Przeprowadzili adaptacje klimatronika i przeszedł ją, pierwotnie nie przeszedł bo były padnięte dwa silniczki sterowania klapami.

Korton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Korton » 20 sty 2014, 21:05

A da sie domyslnie wylaczyc tylny panel, wiekszosc jezdze sam i nie ma sensu zeby z tylu cos dmuchalo czy co gorsza grzalo (ponoc elektryczne). Za kazdym razem jak odpalam tylny panel klimatronica sie wlacza.

Awatar użytkownika
skipper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: skipper » 21 sty 2014, 18:03

Z poziomu zwykłego MMI mozna tylko skręcić temperature,jak wyłaczysz ręcznie to po zapaleniu i tak się włacza,ale to juz wiesz i ja tez,może ktoś ma pomysł?
Grzałki elektryczne są na pewno bo mi wyszło w ASO że mam jedną padniętą,nawet się nie zmartwiłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl