części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 04 4.0TDI ] Hamowanie silnikiem

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D3 04 4.0TDI ] Hamowanie silnikiem

Post autor: drago_o » 29 gru 2013, 11:35

Witam,

Często jeżdżą trasy górskie i mam pytanie, czy skrzynia ma gdzieś tryb hamowania silnikiem w automacie czy tylko w ręcznej zmianie mogę tak jechać? Niestety auto ma dwa dni i nie zdążyłem sprawdzić czy na sporcie hamuje silnikiem.

Pozdro.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2013, 14:34 przez drago_o, łącznie zmieniany 1 raz.

Gość

Post autor: Gość » 29 gru 2013, 13:36

Jesli masz skrzynie z trybem 1,2,3,4 lub tym podobne to wtedy bedzie hamowała silnikiem i na tipie. Co do tryby S to sie nie wypowiem bo nie wiem. Jak ja potrzebuje hamowania motorem przy jakiejs górce to wrzucam zwykle na tipa i jest ok.

Awatar użytkownika
labas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: labas » 29 gru 2013, 14:42

Wystarczy zdjąć nogę z gazu i już hamuje motor - bez względu na tipy, esy i tym podobne.

Gość

Post autor: Gość » 29 gru 2013, 16:18

labas, Nie wypowiadam sie na temat D3 ale w D2 i tych automatach nie do końca jest tak jak piszesz. Owszem przy wiekszej prędkości powiedzmy od ok.70km.h.wzwyż tak jest ale poniżej ASB się wysprzęgla. Jak jadę z górki powiedzmy 50km/h to po puszczeniu gazu sie rozpędza. W krętych wąskich górskich dróżkach gdzie sie szybko nie jedzie używam tylko tipa.

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 29 gru 2013, 16:29

Apophis pisze:labas, Nie wypowiadam sie na temat D3 ale w D2 i tych automatach nie do końca jest tak jak piszesz. Owszem przy wiekszej prędkości powiedzmy od ok.70km.h.wzwyż tak jest ale poniżej ASB się wysprzęgla. Jak jadę z górki powiedzmy 50km/h to po puszczeniu gazu sie rozpędza. W krętych wąskich górskich dróżkach gdzie sie szybko nie jedzie używam tylko tipa.
Maciek a probowales juz te tzw. biegi gorskie 2/3/4...bo ja jeszcze nie mialem okazji przetestować jak to dziala <niewiem>
to nie jest zwykły napęd...to

Gość

Post autor: Gość » 29 gru 2013, 21:43

martin_rs4 pisze:Maciek a probowales juz te tzw. biegi gorskie 2/3/4...bo ja jeszcze nie mialem okazji przetestować jak to dziala <niewiem>
To są blokady wyższych przełożeń-ASB w tym trybie nie wrzuci wyższego biegu niż ta cyfra.
Owszem nadaje sie to do jazdy w górach bo na zblokowanym 3 lub 4 bedzie zawsze hamowała silnikiem prawie do zera. Dla mnie jednak wygodniejszy jest i tak TIP bo moge sam dobierać przełożenie i co za tym idzie prędkośc staczania się :)

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 29 gru 2013, 22:38

Właśnie jak się puści gaz to nie hamuje silnikiem tylko luzuje się... Dlatego szukam takiej możliwości w automacie bo tip uciążliwy by był w jeździe górskiej.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

ernesto

Post autor: ernesto » 29 gru 2013, 22:47

co znaczy luzuje się ? Masz na myśli zapina wyższy bieg czy odpuszcza obroty?

Awatar użytkownika
labas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: labas » 29 gru 2013, 22:59

drago_o pisze:Właśnie jak się puści gaz to nie hamuje silnikiem tylko luzuje się
Nie ma takiej możliwości

Gość

Post autor: Gość » 30 gru 2013, 00:25

Zapewne chodzi o wysprzęglanie się-czyli nie zapina lock up'a.

Awatar użytkownika
wolek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: wolek » 30 gru 2013, 21:43

wystarczy dać lewarek w pozycję "s" i już będzie pięknie hamować silnikiem prawie do zera :)
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl