części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

gwarancja na zawieszenie

Ubezpieczenia, szkody komunikacyjne i ich wycena, naprawy blacharsko-lakiernicze, spory z warsztatami, kruczki prawne z tym wszystkim związane.
mariuszjp100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mariuszjp100 » 05 sty 2014, 20:59

Raz juz bylem i na jednej wyszlo ze prawy do wymiany pojechalem na inna to oba mialy po 70 % dziwne znajomy mechanik tlumaczy mi to tym ze starsze stacje diagnostyczne nie biora pod uwage sily docicku kola do podloza a te nowoczesne biora pod uwage i dlatego sa lepsze czy to prawda?

ernesto

Post autor: ernesto » 05 sty 2014, 21:07

Reklamacja powinna być przyjęta.
Mój przykład: Założyłem do A4 komplet wahaczy firmy ruvil ( coś takiego ) jako że na warsztacie zakładaliśmy zazwyczaj te z gwarancją na rok czasu do A6, passatów itd.
oczywiście nikt przez rok nie przyjeżdżał przez co stwierdziłem że wsadzę ten komplet do siebie. Śmigałem w ten czas na taksówce więc robiłem ogromne ilości kilometrów rzędu 5 tyś miesięcznie. Zwykły śmiertelnik nie jest zazwyczaj w stanie zrobić rocznie tyle so ja w 3, 4 miesiące. Zestaw założony 18,10,2011r przy przebiegu 305321 km, skręcone książkowo i ...
przegląd 24.01.2012 przebieg 323200 km zawieszenie ok
1,05,2012 zauważenie skrzypienia jednego wahacza.
10,05,2012 340700 reklamacja obu dolnych prostych wahaczy. Zobaczymy co ma być to będzie. Oczywiście wiązało się to z tym że musiałem kupić 2 nowe i te reklamować. Zakupiłem 2 za 250zł. Tego samego miesiąca zszedłem z taksówki i zacząłem jeździć jak normalny człowiek około 30 km dziennie.
Reklamacja została uwzględniona i dostałem na wymianę 2 wahacze.
W listopadzie 2012r poleciały obie końcówki drążków kierowniczych niestety wymiana już na własny koszt ze względu na to że skończył okres gwarancyjny przy przebiegu 345 tyś km
Ostatnio zawieszenie sprawdzane i ma się dobrze ale nie pamiętam jaki ma przebieg teraz. Musiał bym zerknąć.
Więc reasumując skoro jest gwarancja i nam się należy to trzeba z niej skorzystać, a jak warsztat nie chce przyjąć reklamacji to jest coś nie tak.

Edit.
Obecnie A4 ma 365761 km
Ostatnio zmieniony 06 sty 2014, 01:31 przez ernesto, łącznie zmieniany 1 raz.

mariuszjp100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mariuszjp100 » 05 sty 2014, 21:15

no to podjade do tego warsztatu i pogadam z nimi co o tym sadza a jak mi powiedza za nie ma reklamacji ?

Hjeniu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Hjeniu » 05 sty 2014, 21:22

Jeśli masz na to fakturę i części były również kupowane u nich to jest ustawowy rok gwarancji
Odmowa uznania gwarancji wymaga formy pisemnej

Możesz nawet się nie fatygować jeśli
1. Nie masz rachunku
2. Części przywiozłeś sam

mariuszjp100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mariuszjp100 » 05 sty 2014, 21:37

Mam rachunek na to i części oni mi zamawiali. A jeśli odmówią mi to co mogę zrobić?
Np. powiedzą ze nie ma gwarancji?
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 23:30 przez mariuszjp100, łącznie zmieniany 1 raz.

Hjeniu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Hjeniu » 05 sty 2014, 22:33

zgłosić sprawę do UOKIK założyć sprawę sądową itp itd. Niestety ze względu na kulawość naszego prawa w momencie gdy fachowiec każe się nam w dupę pocałować 90% ludzi odpada w przedbiegach olewając sprawę ciepłym moczem.

Czyli raczej długo i upierdliwie

mariuszjp100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mariuszjp100 » 05 sty 2014, 22:40

aha to jeśli się nie zgodzą to powiem żeby na piśmie mi wystawili z jakiego powodu nie chcą złożyć u producenta reklamacji? Dzięki za info bo moim zdaniem płacąc tyle pieniędzy gwarancja powinna być .
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 23:33 przez mariuszjp100, łącznie zmieniany 1 raz.

Pietrówa
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Pietrówa » 05 sty 2014, 23:11

Witam.

Może najpierw sprawa kluczowa. Nie istnieje w prawie takie coś jak gwarancja.
Gwarancja to sztuczny wymysł handlowy, który notabene bardzo mocno zakorzenił się w naszym życiu i towarzyszy nam przy każdej transakcji. Jeżeli w regulaminie gwarancji jest napisane, że klient może zareklamować towar tylko w różowej kiecce baletnicy to aby skorzystać z gwarancji musi mieć taką kieckę.
To co każdy z nas, czyli konsumentów ma to "zgodność towaru z umową". W tym przypadku konsumentów chroni USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (...) i w niej są zapisy które chronią Ciebie czyli konsumenta.

Pomoc osób trzecich czyli np.: UOKIK. UOKIK nie kiwnie palcem, i wcale nie dla tego, że ich nie interesuje Twoja sprawa tylko dlatego, że UOKIK zajmuje się sprawami globalnymi a nie pojedynczymi, np.: operator telekomunikacyjny wprowadzi zakazany zapis do umowy i "oszuka" parę tysięcy osób. Nie znaczy to wcale, że nie uzyskasz pomocy. Uzyskasz ją na 100 % ale z innego szczebla, czyli od Rzecznika Konsumenta, czy to powiatowego czy miejskiego, na pewno trafisz do odpowiedniego. On w Twoi imieniu będzie kontaktował się z warsztatem.

W chwili obecnej każdy z nas może wróżyć z fusów co będzie dalej. Osobiście uważam, że powinieneś pojechać do warsztatu i najnormalniej w świecie z nimi porozmawiać. Przygotuj się na obronę przed argumentami, że wjechałeś w dziurę i że rozwaliłeś zawieszenie przez swoje niedbalstwo, lub że jeździłeś po dziurawych drogach.
Obstawiam, że możesz również usłyszeć, że nie ma problemu, zareklamujemy wahacze w Pana imieniu ale to będzie trwało 2 miesiące (musimy wysłać do producenta) i auto będzie musiało u nas stać.
Zadzwoń we wtorek do rzecznika konsumenta i dowiedz się jakie prawa Ci przysługują oraz jakie obowiązki ciążą na usługodawcy.

W skrócie. Jak warsztat jest OK to wydaje mi się, że nie będziesz miał najmniejszych problemów z załatwieniem sprawy.
Powodzenia.

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 05 sty 2014, 23:19

Pietrówa pisze:Może najpierw sprawa kluczowa. Nie istnieje w prawie takie coś jak gwarancja.
Prawda, już w innym temacie o tym wspominałem.
Pietrówa pisze:To co każdy z nas, czyli konsumentów ma to "zgodność towaru z umową".
i z tego tytułu należy reklamować, obarcza to sprzedawcę części. Najlepiej jak odmówi to złożyć reklamację na piśmie.
Pietrówa pisze:dowiedz się jakie prawa Ci przysługują oraz jakie obowiązki ciążą na usługodawcy.
W ciągu 14 dni musi odpowiedzieć na reklamację i ewentualnie podać termin w którym zostanie załatwiona.

mariuszjp100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mariuszjp100 » 05 sty 2014, 23:38

ok to zadzwonię do Rzecznika Praw konsumenta i zapytam .Potem podjadę do warsztatu i zobaczę co powiedzą bo w dniu kiedy naprawiałem to zawieszenie pytałem o gwarancje i powiedzieli mi ze raczej nie ma. A mogę żądać jakiegoś potwierdzenia ze oni wyślą reklamacje do producenta i jego odpowiedz bo mogą powiedzieć ze wysłali i potem ze to z mojej winy a skąd będę wiedział ze to prawda muszę mieć to na piśmie. Miałem już raz taka sytuacje w innym samochodzie kopiłem przekaźnik od kierunkowskazów założyłem prze sklepem i nie działał wróciłem do sklepu a oni mi mówią ze gwarancji nie ma na części elektryczne a kosztowało to 180zl i protokół reklamacyjny zaczął pisać i ze uszkodzony podczas użytkowania a ja do niego ze nie używałem go tylko podłączyłem i sam to napisałem i po trzech tygodniach okazało się ze był uszkodzony od nowości. Wiec o zawieszenie tez powalczę.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 23:56 przez mariuszjp100, łącznie zmieniany 1 raz.

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 08 sty 2014, 21:25

mi to się wydaje że kupili jakiś tanie i dlatego padło :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia, szkody, naprawy, porady prawne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl