![]() |
![]() |
[D2 95 4.2PB ] Przeciekajaca chłodnica
[D2 95 4.2PB ] Przeciekajaca chłodnica
Witam!
Mam problem ze swoja V8. Ucieka mi płyn z chłodnicy i wczoraj zauważyłem dym z lewej strony silnika, a na tej osłonie w podwoziu płyn chyba właśnie z tej chłodnicy. Zastanawiam się skąd ten dym?
Dodam że auto kupiłem niedawno w niemczech i wiem że stało około dwa lata nie użytkowane. Pomocy <niewiem>
Mam problem ze swoja V8. Ucieka mi płyn z chłodnicy i wczoraj zauważyłem dym z lewej strony silnika, a na tej osłonie w podwoziu płyn chyba właśnie z tej chłodnicy. Zastanawiam się skąd ten dym?
Dodam że auto kupiłem niedawno w niemczech i wiem że stało około dwa lata nie użytkowane. Pomocy <niewiem>
Ostatnio zmieniony 17 sty 2014, 10:14 przez JimBeam, łącznie zmieniany 1 raz.
Dym może być spowodowany nieszczelnością uszczelki pod deklem zaworów. Ciepły olej + niska temperatura na zewnątrz i dymi. Sprawdź czy nie podcieka Ci tam olej gdzieś w okolicy łączenia dekla z uszczelką.
Po której stronie auta zauważyłeś wyciek płynu chłodniczego? Po stronie pasażera?
Po której stronie auta zauważyłeś wyciek płynu chłodniczego? Po stronie pasażera?
Kontakt: nick + @wp.pl
Tak z lewej str. Silnika. Próbowałem zobaczyc skąd ten dym i zauważyłem wyciek. Jak kupywałem był problem tylko z chłodnica wszystko chodziło dobrze, zrobilem około 4tyś km i mam wrażenie że moja lalka się sypie. Skrzynia zaczęła szarpać i jakby się zastanawiała przy zmianie biegu. Do tego jakieś drgania czuję na postoju.
Pojechałbym do mechanika, ale w Niemczech bardzo się cenią. Muszę sam o nią zadbać i liczę na waszą pomoc.

Pojechałbym do mechanika, ale w Niemczech bardzo się cenią. Muszę sam o nią zadbać i liczę na waszą pomoc.
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Więc przez tą cieknącą chłodnicę jest możliwe że skrzynia szarpie? Hmm narazie odpuszczę sobie jazdęHjeniu pisze:Chłodicy wody pilnuj bardziej niż cnoty własnej córki. Jest ona połączona z chłodnico oleju automatycznej skrzyni biegów. U mnie było podobnie i wymieszało olej w skrzyni z glikolem
koszt naprawy
5.000

VAG pomoże mi znaleźć co ją dokładnie boli? Może zamówię go w internecie? Jeśli można to sprawdzić fachowo samemu?tutenhamon pisze:Drgania na postoju trzeba by było VAG-a podpiąć i było by szybciej
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Przede wszystkim wymień chłodnicę. Koniecznie sprawdź stan oleju asb, najlepiej jakbyś go wymienił, bo skoro szarpie i przeciąga to może być za mało i oby to pomogło. Trzeba wylać stary,odkręcić miskę i spojrzeć jak to w środku wygląda (czy nie ma opiłków na magnesach w misce i czy nie ma błota na dnie miski, tzn. szlamu), jak nie ma to zalej świerzy olej. Jeśli z Niemiec go masz, to pewnie nigdy olej w asb nie był wymieniany, a więc żeby nie było za późno. Jaki masz przebieg?
- tutenhamon
- Super Klubowicz