[D2 96 3.7PB/LPG ] Wywaliło olej ze skrzyni
Panowie, pilnie potrzebuje informacji zanim dostane zawalu serca...
Skrzynia 5HP.
Przed chwila jak podjezdzalem pod dom skrzynia biegow zaczela sie slizgac, ruszala z opoznieniem , przy parkowaniu zaczelo juz smierdziec spalenizna.
Spod spodu auta wydobywal sie dym, po zgaszeniu silnika zauwazylem, ze jest wyciek oleju ze skrzyni, w ciagu 3 minut wylecialo ok. litra oleju wiec nie ma szans zeby jechac juz autem bo zapewne wycieka dalej.
Przy ponownym odpaleniu silnika slyszalem jakis dziwny dzwiek, nie wiem czy mi sie wydawalo z nerwow czy nie. (sprzeglo ??)
Dacie rade zdiagnozowac to z moich informacji ??
Pozdrawiam
Skrzynia 5HP.
Przed chwila jak podjezdzalem pod dom skrzynia biegow zaczela sie slizgac, ruszala z opoznieniem , przy parkowaniu zaczelo juz smierdziec spalenizna.
Spod spodu auta wydobywal sie dym, po zgaszeniu silnika zauwazylem, ze jest wyciek oleju ze skrzyni, w ciagu 3 minut wylecialo ok. litra oleju wiec nie ma szans zeby jechac juz autem bo zapewne wycieka dalej.
Przy ponownym odpaleniu silnika slyszalem jakis dziwny dzwiek, nie wiem czy mi sie wydawalo z nerwow czy nie. (sprzeglo ??)
Dacie rade zdiagnozowac to z moich informacji ??
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, 19:32 przez Th0mekk, łącznie zmieniany 2 razy.
auto na kanal i szukaj gdzie cieknie...ja mialem podobnie jak mi taki jeden, ktorego niestety nie znalem wczesniej wymienial olej w skrzyni i tak mi ja potem uszczelnil, ze po odpaleniu auta lecialo prawie ze ciurkiem.... objawy podobne az w koncu pojechalem do mojego mechanika, dolalismy oleju micha na paste REINZa i smiaga juz ponad rok bez problemu
to nie jest zwykły napęd...to
Ale ja nie jestem zaskoczony, tyle że moja ósemka nie jest jakąś igłą żeby w nią tyle inwestować, tym bardziej że chciałem ją sprzedać więc albo zrobię ją tanim kosztem albo sprzedam jako uszkodzoną.ernesto pisze: Kupując takie auto trzeba być świadom takich wydatków, a nawet i większych.
Poza tym prosiłem o pomoc w diagnozie, a nie złośliwie sugestie "a8 nie jest dla każdego".
Pozdro
Dzwonilem dzisiaj do goscia, ktory robi skrzynie w niedalekiej okolicy, co prawda robi glownie amerykance ale znajomy byl u niego ze swoja A4 i jest zadowolony.
Tak wstepnie wyniesie mnie to:
- 150 zl laweta
- 300-500 zrzucenie skrzyni i sprawdzenie
pozniej albo oplacalna naprawa albo uzywka... do odwaznych swiat nalezy
Poki co zyje nadzieja, ze jej nie zatarlem bo to wszystko stalo sie 300m od mojego domu, no ale nadzieja matka glupich wiec znajac moje szczescie to scenariusz nie bedzie optymistyczny
Kazda skrzynia 5hp chyba nie podejdzie bo mam bez quattro.
Tak wstepnie wyniesie mnie to:
- 150 zl laweta
- 300-500 zrzucenie skrzyni i sprawdzenie
pozniej albo oplacalna naprawa albo uzywka... do odwaznych swiat nalezy
Poki co zyje nadzieja, ze jej nie zatarlem bo to wszystko stalo sie 300m od mojego domu, no ale nadzieja matka glupich wiec znajac moje szczescie to scenariusz nie bedzie optymistyczny
Kazda skrzynia 5hp chyba nie podejdzie bo mam bez quattro.
Dzwiek trudny do sprecyzowania, cos jakby sie luzno obracalo, obcieralo.beyer28 pisze:A cóż to za tajemniczy dźwięk był? U mnie też leciało z michy po remoncie. Wystarczyło uszczelnić i spokójTh0mekk pisze: Przy ponownym odpaleniu silnika slyszalem jakis dziwny dzwiek, nie wiem czy mi sie wydawalo z nerwow czy nie. (sprzeglo ??)
Dowiem sie jak podstawie auto do mechanika wiec mysle, ze bedzie to pod koniec przyszlegio tygodnia.
Panowie mam do wymiany sprzęgło hydrokinetyczne i pompę, sprzęgło regenerować czy kupić dobrą używkę bo znajomy mi radzi, że lepiej będzie kupić używane sprzęgło, co o tym sądzicie ??
czy sprzęgło z 2.7 bi turbo będzie pasować do mojego silnika ?? koleś na allegro mi mówi, że są takie same ale pewności nie ma...
czy sprzęgło z 2.7 bi turbo będzie pasować do mojego silnika ?? koleś na allegro mi mówi, że są takie same ale pewności nie ma...