Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 98 4.2PB/LPG ] podświetlenie licznika

gacuś
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 98 4.2PB/LPG ] podświetlenie licznika

Post autor: gacuś » 21 sty 2014, 13:46

witam,zauważyłem u siebie dziwna rzecz,czasami podświetlanie licznika samoczynnie się ściemnia i podjaśnia,ściemnia i podjaśnia,i tak potrafi przez dłuższą chwilę.czy ktoś może ma jakiś pomysł,albo doświadczenie o co chodzi? <niewiem>

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 21 sty 2014, 14:04

Było coś pisane na ten temat tylko trzeba poszukać ,ja tez to mam , rzadko ale objawia się to tylko za dnia , nigdy w porze nocnej .

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 21 sty 2014, 14:06

ja dzis bede wiedział wiecej wyciągnałem swoj licznik i bede szukał, prawdopodobnie mamy procki magneti marelli i tak objawia sie ich poczatkowe uszkodzenie, pozniej może być tak że nie odpalisz samochodu, że nie działają wskazówki. To tyle na chwile obecną wyczytałem.

Awatar użytkownika
DanioUK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: DanioUK » 21 sty 2014, 15:25

A czy przypadkiem za sciemnianie nie odpowiada pokretlo do sciemniania?!? Ono moze dzialac ale powoduje samozwarcie dlatego tez sciemnianie wariuje.

Co do licznika idac w te strone to wyjmij go i zerknij jaki masz bo jesli to vdo to raczej z nim nie ma problemu i procka magnetti marelli ram nie ma natomiast jesli to jaeger to jak najbardziej masz racje.

gacuś
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: gacuś » 21 sty 2014, 16:14

uszek pisze:ja dzis bede wiedział wiecej wyciągnałem swoj licznik i bede szukał, prawdopodobnie mamy procki magneti marelli i tak objawia sie ich poczatkowe uszkodzenie, pozniej może być tak że nie odpalisz samochodu, że nie działają wskazówki. To tyle na chwile obecną wyczytałem.
to daj znac co i jak.wpinałem kompa i vag nie pokazuje zadnych błedów.

ernesto

Post autor: ernesto » 21 sty 2014, 16:28

A czujnik na lusterku od strony szyby nie odpowiada za to? W porze dziennej wyłapuje światło i rozjaśnia zegary i FISa by był lepiej widoczny a o zmierzchu tonuje?

Awatar użytkownika
Kuki30
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kuki30 » 21 sty 2014, 18:11

Witam
Ja kiedyś wyczytałem że, (tak jak napisał ernesto) jest w zegarze układ ściemniania i rozjaśniania podświetlenia zegarów. A czujnik światła ( zapewne jakis fotorezystor) jak się nie mylę jest pomiędzy zagarami (takie małe kółko), trzeba się trochę przyjrzeć żeby go zobaczyć. U mnie też to jest i troche mnie denerwuję bo w słoneczny dzień kompletnie nic nie widzę.

Gość

Post autor: Gość » 22 sty 2014, 11:46

Ja mam u siebie zegary z 98roku i mają te opcje dopasowywania się do światła-najlepiej to widac jak sie jedzie przez tunel czy gesty las.

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 23 sty 2014, 15:34

ernesto

Post autor: ernesto » 23 sty 2014, 16:37

Wczoraj jak suszyłem wnętrze w niuni postanowiłem pobawić się lampą warsztatowa. Zastanawiało mnie czy ten czujnik na lusterku ma wpływ na różnicę oświetlenia zegarów i ze 100% pewnością mogę powiedzieć że nie.
Czujniki muszą być w zegarach. Mianowicie poświeciłem na zegary i fis zrobił się tak czerwony że aż raził w oczy, po odstawieniu lampki od licznika, fis się stonował.
:)

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 23 sty 2014, 16:51

jest tam taka dziurka a w niej siedzi czujnik optyczny on tym steruje

StivMajster
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: StivMajster » 01 lut 2014, 17:48

Witam,
słuchajcie mam problem z podświetleniem ale u mnie jest taka sytuacja, że licznik mi świeci, podświetlony jest ok ale za to nie mam podświetlenia biegów, radia, i przycisków... O co chodzi??? bezpieczniki dobre. przepalało mi jeden bezpiecznik non stop ale to przez lampke w schowku...teraz oświetlenia brak... co robic?

Dodano:
Dodam że pod nogami, drzwi, światełko w środku wszystko świeci.. tylko przy lewarku i te przyciski na desce nie.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2014, 20:11 przez StivMajster, łącznie zmieniany 1 raz.

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 20 lut 2014, 21:05

Z licznikiem mam już spokój.
Gość z Żor zaśpiewał mi 150 zł za wymianę diód, wydało mi się sporo ale jak się zacząłem dopytywać ile kosztują diody to wyszło mi ze potrzebuje około 25-30 diód, w sklepie powiedzieli mi 1.8 zł za sztukę więc rachunek był prosty(na allegro nie taniej). Lepiej wysłać niż bawić się w rozlutowywanie i lutowanie, pozniej złożenie odpowiednio wskazówek, ja już 2 razy przelutowywałem licznik i miałem dość.

Wysłałem jednak, gość mi przy okazji wymienił wyświetlacz FIS(cześć mojego była wylana) i wyświetlacz zegarka(nie świecił wogóle) za wszystko dałem 250 zł, FIS był mój z używanego licznika, a do zegarka gość mi dał wyświetlacz z jakiegoś swojego zepsutego licznika. Oba świecą idealnie.

Polecam gościa. Fakt obiecał mi że zrobi mi w ciągu 3 dni roboczych. Wysłałem w czwartek,ale poczta zawaliła i doszło na poniedziałek, gość mi wysłał dopiero w czwartek i już w piątek miałem u siebie licznik, czyli 8 dni. Ale wina jak zwykle poczty.

Jakby ktoś potrzebował

naprawalicznikow.pl
naprawa liczników

Awatar użytkownika
Adamo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Adamo » 06 kwie 2017, 15:27

Czesc mam ten sam problem z podswietleniem biegow nawiewow i klimatyzacji..... Poradzisz cos??

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl