Sondy do wymiany i żadnych zamienników nie stosuj miałem to samo... :-Dtomek1234 pisze:Witam
W sobotę podłączyłem się pod komputer u znajomego mechanika bo coś mi nie grało spalanie na komputerze. Przy ruszaniu 51L później przez jakiś czas utrzymywał się na poziomie 43L i spadało do 23L w jeździe miejskiej.
Błędy jakie wyszły to:
4066 Przepływomierz pow. masowy - za niski sygnał
44C4 - Obwód grz. sondy lambda rząd 1 czuj 1 - usterka elektryczna
44C5 - Obwód grz. sondy lambda rząd 2 czuj 1 - usterka elektryczna
4086 - Sonda lambda 1 Brak sygnału
409A - Sonda lambda 2 Brak sygnału
I teraz kurcze każdy mówi coś innego, jedni by wymieniali sondy inni przepływomierz jeszcze inni jedno i drugie. Może ktoś miał podobny problem ?
Dzięki z góry za odpowiedź.
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 96 4.2PB ] Przepływomierz i sondy lambda - błędy
Re: [D2 4,2 96 r.] Przepływomierz i sondy lambda - błędy
00gtw00 pisze:(...) P.S. sondy możesz zmienić samemu, nie dawno na tym forum był opis i jest to banalnie proste z tego co pisali
Noi pięknie jest... pomógł mi kolega z ASO i okazało się, że "nie taki diabeł straszny jak go malują" :-PFOSS pisze:No nie wiem czy to takie proste...
ja w A8 (silnik AQF) mam właśnie lewą do wymiany (po stronie kierowcy)...
czytałem temat o wymianie sondy ale jak oglądałem dokładnie dojście do tej konkretnej sondy to przeżegnałem się lewą ręką :evil:
trzeba się dobrze nagimnastykować aby wymienić ją bez opuszczenia silnika bądź rozpięcia wydechu bądź rozebrania kawałka lewego przedniego zawieszenia :roll:
Sondę mam ale jej wymianę zostawiam innym, lepiej wygimnastykowanym i obeznanym w temacie :-?
Wymiana sondy (cała operacja tylko z góry z komory silnika bez użycia podnośnika) trwała max godzinę czasu - bułka z masłem ale muszę przyznać, że bez specjalnych kluczy taka operacja byłaby chyba niewykonalna.
Wreszcie moja V-ósemeczka zpowrotem cyka jak zegareczek :d
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-