![]() |
![]() |
![]() |
[D2 96 4.2PB/LPG ] Kierownica ciężko chodzi
Witam.mam problem z wspomaganiem,a mianowicie jak nie dotykam kierownicy to coś szumi(dosłownie jakbym szum w radiu) a jak się skręca i trzyma na skręconych kolach to cisza.dodam jeszcze ze np.jak rano wyjeżdżam to przez góra 10 min całkowita cisza i później znów to samo..wspomaganie raz działa ciężej raz lżej...
Odgrzebuję trupa, ale wydaje mi się, że też mam problem ze wspomaganiem.
Otóż, miałem regenerowany magiel, bo stukał, płukany układ wspomagania i zalany nowy płyn. Po krótkim czasie przestało działać wspomaganie kręcąc w lewą stronę, więc auto wróciło do mechanika, który ponownie wymienił płyn, bo podobno ten zrobił się czarny.
Od tego czasu wspomaganie chodzi w obie strony, ale mam wrażenie, że ciężej niż było. Nie jest to może jakiś dramat, ale jednym paluszkiem na postoju nie pokręcę.
Płyn w zbiorniczku jest i ma ładny kolor. Nie widzę żadnego wycieku, pompa też nie zdaje się pracować z problemami.
Żeby było śmieszniej to dopiero dzisiaj przekonałem się, że mam servotronica, bo znalazłem przekaźnik.
Przekaźnik wyciągnąłem i z nim, czy bez niego, wspomaganie na postoju chodzi tak samo - nie wiem, czy to dobrze.
Co jeszcze sprawdzić?
Otóż, miałem regenerowany magiel, bo stukał, płukany układ wspomagania i zalany nowy płyn. Po krótkim czasie przestało działać wspomaganie kręcąc w lewą stronę, więc auto wróciło do mechanika, który ponownie wymienił płyn, bo podobno ten zrobił się czarny.
Od tego czasu wspomaganie chodzi w obie strony, ale mam wrażenie, że ciężej niż było. Nie jest to może jakiś dramat, ale jednym paluszkiem na postoju nie pokręcę.
Płyn w zbiorniczku jest i ma ładny kolor. Nie widzę żadnego wycieku, pompa też nie zdaje się pracować z problemami.
Żeby było śmieszniej to dopiero dzisiaj przekonałem się, że mam servotronica, bo znalazłem przekaźnik.
Przekaźnik wyciągnąłem i z nim, czy bez niego, wspomaganie na postoju chodzi tak samo - nie wiem, czy to dobrze.
Co jeszcze sprawdzić?
-
- Super Klubowicz
To źle , znaczy że przekaźnik nie działa wlaściwie - po jego wyciągnięciu wspomaganie powinno chodzić odczuwalnie ciężej . Podmień na inny i zobacz czy będzie poprawa
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
Tylko mam wrażenie, że jednak podczas szybszej jazdy kierownica się usztywnia.
[ Dodano: 2017-10-05, 19:33 ]
Ok - temat rozwiązany. Jednak padł przekaźnik. Po testach miernikiem już wskazywał na usterkę, przetestowałem go jeszcze w A4 i objawy były identyczne.
Kupiony nowy i kiera śmiga lekko jak piórko.
[ Dodano: 2017-10-05, 19:33 ]
Ok - temat rozwiązany. Jednak padł przekaźnik. Po testach miernikiem już wskazywał na usterkę, przetestowałem go jeszcze w A4 i objawy były identyczne.
Kupiony nowy i kiera śmiga lekko jak piórko.