Słuchajcie, te 15 tys to wyliczy ubezpieczalnia by była szkoda całkowita.
Jak widzą, że mogą pójść w stronę szkody całkowitej to wyliczają takie kosmiczne
ceny.
Jak widzą, że nie da się ustawić szkody całkowitej to znowu przeginają w drugą stronę.
Części, które można kupić za 500 zł to będą policzone po 100 zł...
Teraz popatrzcie na zdjęcie niżej:
Naprawy tego auta, jeżeli chodzi o części to 6 tys zł.
Oczywiście można było zrobić za 4,5 tys zł ale to by było na odwal na sztukę.
Najważniejsze oszacowanie szkód.
Silnik dostał w koło pasowe? Jeżeli tak to do wymiany.
Nasz wywaloną tylną gródź. Wyciąganie, pytanie czy nie dostała maglownica...
Czy nie pękło coś w obudowie skrzyni, co z wałem na tył?
Piszecie, że silnik można kupić za 1200 zł. Tak można. A ile trzeba w niego włożyć
by było to porządnie zrobione?
Liczymy.
1200 silnik
1100 rozrząd z uszczelniaczami przednimi i pompą wody
200 olej i filtr oleju
50 uszczelniacz tył wału
140 uszczelki kolektora ssącego
200 poduszki pod silnik i skrzynię (używki, jak nowe ot 400 zł /sztuka)
100 płyn chłodniczy
160 świece zapłonowe
= 3150 zł
Jak wyciągnięty silnik to w skrzyni wymieniamy uszczalniacze tył i przód
120 zł
Zazwyczaj po walnięciu leci pozycjonometr w skrzyni 150 zł.
Pytanie co z maglem? Silnik walnął w niego?
Tak wygięta podłużnica oznacza, że gniazdo w głównej podłużnicy jest wywalone...
to już inna robota.
Maski, błotniki, pas przedni, reflektory, zbiorniczki, przewody kolejne 2500-3000 zł
Malowanie maski, błotników (chyba, że w kolorze trafimy bo mamy autko w popularnym kolorze): 1000 zł
Zakładamy, że wał napędowy nie dostał, że skrzynia nie jest uszkodzona.
Jak się kupi stkrzynię to +1200 + 600 wymiana oleju filtra.
60 zł olej do dyfra przód, może uszczelniacze, itd.
Teraz pytanie jak fachowo chce się to wszystko zrobić.
I od cholery roboczogodzin.
Jest kilka elementów, które można posztukować albo kupić tylko w ASO i leci jakaś gumeczka za 85 zł, to plasticzek za 45 zł to śrubeczka za 15 zł itd.
Auto odpaliło bez problemu nawet olej wypluło wieć pompa oleju pewnie dobra..
Co dalej do wymiany coś w skrzyni bo ciężko bieg wrzucic.. ale wrzuca i ciągnie przód i tył.. Tak na 1sek sprawdzenie.
Do wymiany cały pas przedni 2 szt podłużnic pompa wspomagania paski itd
Po oględzinach rzeczoznawcy odmontuje błotniki i zobaczę zwrotnice bo pewnie lewa do wymiany bo koło poszło do tyłu..
teraz mam pytanie co do tych cholernych podłużnic ma ktoś fotki gdzie to draństwo się konczy ? bo mi strzeliły w sumie 2 w tych samych miejscach.. a ja tam śrub nie widze tak jak na tych fotkach z allegro
Teraz autko odpoczywa i czeka na rzeczoznawcę z ubezpieczalni.
Audi a8 d2 95r
4.2 ABZ PB + LPG 299KM / 4hp24 CML
_________
Audi a4 b5 -> Audi a8 d2 -> Audi a8 d2
Nie napisałeś, czy dostało koło pasowe wału.
To że silnik pracuje to nie znaczy, że będzie pracował poprawnie na dłuższą metę.
Strzał w koło pasowe powoduje destrojkę mocowań wału. Od razu to się nie
rozleci. Silnik pracuje, można kręcić wałem (chyba, ze ostry był strzał).
Nie chodzi o samo koło tylko o siłę jaką mogło przenieść na wał korbowy w wyniku
uderzenia. Wał jest dystansowany względem bloku. Luz jest niewielki. A ustalenie luzu wzdłużnego odbywa się na podporze wału w środku.
Jeżeli pękający pas przedni napierał na koło z jakąś siłą to mogła pęknąć podpora.
Uderzenie w Twoim przypadku nie było centralnie przodem (a tak wywnioskowałem po pierwszych zdjęciach). Więc spoko, nie ma tematu.
Tylko tu bez "Panów". Jesteśmy na forum więc po imieniu lub całym nicku lecimy.
Ciekawe jak z punktami mocowania do bloku łap poduszki i agregatów (klima i wspomaganie kiery). Blok aluminiowy więc bardzo łatwo pęka.
To co mogę Ci poradzić, to niech rzeczoznawca (czy inny diabeł z ubezpieczalni)
podjedzie jeszcze raz po wyciągnięciu układu napędowego. Najpierw oględziny w stanie
takim jakim jest aktualnie auto a później gdy będzie widać cały silnik ze skrzynią oraz
będzie widoczna cała komora silnika.
No i tak nadszedł czas na kupno kolejnej a8 d2 <tjaa>
O dziwo trafiła się z tym samym silnikiem i co więcej w tym samym kolorze ! Skrzynia i silnik działają rewelacyjnie
Środek welur grzany w super stanie, ale raczej pójdzie na sprzedaż. Co więcej solardach zmieniarka + bose (nie wiem czy w każdej to było ale jest) no i co czas przenieść parę rzeczy z poprzedniej a8 do nowej tj. przegub lewy, zawieszenie s8, lusterka, zderzak tylny z klapą itd. Muszę się do miesiąca uwinąć z tym
Spy foto
Audi a8 d2 95r
4.2 ABZ PB + LPG 299KM / 4hp24 CML
_________
Audi a4 b5 -> Audi a8 d2 -> Audi a8 d2