Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

[S8 D2 99 ] Wymiana hamulców przód na RS6

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego w tym również chiptuning.
ODPOWIEDZ
kojot1
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[S8 D2 99 ] Wymiana hamulców przód na RS6

Post autor: kojot1 » 19 maja 2014, 00:19

Od kilku dni cieszę się nowymi hamulcami na przedniej osi , większość posiadaczy d2 wie że hamulce to bardzo słaba strona tych aut , w końcu po długich poszukiwaniach udało zakupić się kompletny zestaw na przód od audi rs6 c6 . Zestaw jest używany ale w bdb stanie i taki właśnie szukałem bo koszta nowych tarcz są bardzo wysokie a nie uśmiechało mi się płacić za same tarcze prawie 4 tyś. co najlepsze zestaw pasuje praktycznie beż żadnych przeróbek , jedynie co trzeba zmienić a raczej przerobić to uchwyt do czujnika klocków i wężyków hamulcowych z czym mój mechanik poradził sobie bez problemu , w sumie na cały montaż poszło jakieś 6 godzin w tym zakup wężyków wyjazd do sklepu i po letnie koła bo okazało się że zimowe 18 cali są za małe , oczywiście wymiana płynu itp. tarcza ma 390mm zaciski są 6 tłoczkowe wszytko pracuje poprawnie i oczywiście hamowanie zdecydowanie teraz to inna bajka zestaw nie grzeje się przynajmniej jak na razie nie udało mi się go przegrzać, a mam wrażenie że im bardziej rozgrzany tym lepiej hamuje .

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 01:10 przez kojot1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fiko
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Fiko » 19 maja 2014, 04:01

Pieknie, tego w D2 jeszcze nie widzialem :) . Z tylem tez cos bedziesz dzialal?

Gość

Post autor: Gość » 19 maja 2014, 07:25

Ja nie uważam żeby ori hamulce były tak bardzo złe zwłaszcza w S8.
CO do zestawu toi on jest z C6??
Robi wrażenie i na pewno robi też robote ale mimo wszystko kiedyś sie zużyje i wtedy zaboli-no ale warto :)

kojot1
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: kojot1 » 19 maja 2014, 11:57

tył teraz wygląda bardzo kiepsko, u mnie jest z tego co wiem 269mm na tyle i na pewno coś będę chciał zmienić , jeszcze nie wiem dokładnie na co . Z przodu miałem zaciski lucasa czyli 323mm i dla mnie to była kompletna porażka trzecie hamowanie i nie było już hebli w podłodze guma , kombinowałem z tarczami i klockami za każdym razem to samo jakieś płyny itp. najdłużej nie poddawał się zestaw ate ale po 10 tyś bicie już występowało , a nie jeżdżę tym autem sportowo po ulicach miasta , sami wiecie jakie są warunki non stop korki itp czasami coś można przydusić ale to sporadycznie .

ps. tak to jest zestaw z audi rs6 c6

Gość

Post autor: Gość » 19 maja 2014, 12:29

No to wielu się ucieszy że tak łatwo można taki hebel zastosować. Ja szczytem marzeń miałem od C5 :D Ale od 6 lat na serii smigam i po wymianie już totalnie zajechanych hebli z przodu na zimi+ferrodo jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
Pszendza
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Pszendza » 21 maja 2014, 21:10

w tych zaciskach zapiekają sie tłoczki
A8- nie dla idiotów !!

kmicic-lt
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Wymiana hamulców przód na RS6

Post autor: kmicic-lt » 21 maja 2014, 21:20

kojot1 pisze: po letnie koła bo okazało się że zimowe 18 cali są za małe
Tzn., że felgi 18 nie wchodzą?

Przemek21
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Przemek21 » 21 maja 2014, 21:38

Bardzo dobry wybór mam podobny zestaw i taż jestem mega zadowolony ,bo tak jak ty uważam że org. hamulce w naszych autkach to niewypał, a miałem brembo bo latam s8
i również kobinowałem z tarczami i klockami a efekt i tak nie był zadowalający

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl