części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 99 ] Demontaż kierownicy

toom_ek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 99 ] Demontaż kierownicy

Post autor: toom_ek » 08 kwie 2013, 22:47

witam, muszę zdemontować kierownicę w celu wymiany plastiku pod licznikiem, czy muszę przygotować się na jakieś niespodzianki ??? czy po prostu ściągam i tyle, dzięki.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2013, 00:38 przez toom_ek, łącznie zmieniany 1 raz.
toom_ek

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 09 kwie 2013, 00:00

Nie ruszaj zapłonu albo akumulator odłącz . http://www.audipages.com/Tech_Articles/ ... place.html
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

toom_ek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: toom_ek » 09 kwie 2013, 07:59

wielkie dzięki ...
toom_ek

Venu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Venu » 02 cze 2014, 23:31

Dołączam się do tematu

Potrzebuję zdjąć kierownicę w celu wymiany całej manetki. Patrząc na tą instrukcję co podał pioter, nadal nie wiem jak ściągnąć przynajmniej poduszkę. Jak to wyciągnąć to jest na zatrzaskach czy na śrubach? Potrzebuje też się dowiedzieć czy jak odłącze główny akumulator w bagażniku po prawej stronie to będzie bezpiecznie się za to zabrać <jezu> bo czuję że coś dodatkowo zasila mój pojazd oprócz aku w bagażniku.

ernesto

Post autor: ernesto » 03 cze 2014, 05:51

Venu, na tej stronie na 3 zdjęciu jest pokazane gdzie są śruby trzymające poduszkę. W tylnej części kierownicy. Dobrze oblukaj jaki klucz żebyś nie obrobił łba śruby.
Aku odłącz przed całą operacją i kluczykiem daj na zapłon i rozrusznik by zeszło napięcie. Jeśli nie odepniesz aku najprawdopodobniej wywali błąd poduchy. Operacja nie jest ciężka. Zaznacz sobie markerem osadzenie kierownicy zanim ją zdejmiesz byś potem nasadził ją w to samo miejsce, w przeciwnym razie będzie krzywo podczas jazdy. Operacja na prostych kołach i uważaj na taśmę tą co idzie do kierownicy byś nią nie kręcił. Bo jak źle zmontujesz to potem podczas kręcenia kierą może pourywać kable

Venu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Venu » 03 cze 2014, 06:18

Czyli odkręcam te styłu śruby i dostaje się do wnętrza. Jak tylko przyjdzie mi zamówiona manetka zabieram się z wymianą. :) Dzięki ernesto

ernesto

Post autor: ernesto » 03 cze 2014, 06:34

Venu, dokładnie, podczas odkręcania poduszka sama będzie odchodziła od kierownicy, nie będziesz musiał niczego rwać ;)

Venu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Venu » 03 cze 2014, 12:55

No to super dobrze wiedzieć odrazu aż chce się robić :D

Venu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Venu » 04 cze 2014, 12:52

Manetka już dotarła i odrazu została zamontowana mam nadzieje że wszystko jest dobrze tak jak było.
Odziwo moja nowa używana manetka działa jeśli chodzi o sterowanie komputerem tylko z jednego guzika tego strzałka w dół. Obawiam się teraz tego że te kable mogą być przy kręceniu kierownicy urwane chociaż uważam że wszystko siedzi na swoim miejscu. Czas się przejechać i ocenić.

ernesto

Post autor: ernesto » 04 cze 2014, 17:36

Venu pisze:Manetka już dotarła i odrazu została zamontowana mam nadzieje że wszystko jest dobrze tak jak było.
Odziwo moja nowa używana manetka działa jeśli chodzi o sterowanie komputerem tylko z jednego guzika tego strzałka w dół. Obawiam się teraz tego że te kable mogą być przy kręceniu kierownicy urwane chociaż uważam że wszystko siedzi na swoim miejscu. Czas się przejechać i ocenić.
Raczej stawiałbym na manetkę niż na urwany kabel podczas montaży - demontażu.

Venu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Venu » 04 cze 2014, 19:24

Przejechałem się i wydaje mi się że jest wszystko dobrze zamontowane. Gdy klikałem przełaczniki raz ten górny zadziałał potem już nie i działa tylko ten dolny a guzik reset jeszcze nie testowałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl