Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 96 4.2PB/LPG ] Kontrolka klocków - ile jeszcze jeździć

pawel
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 96 4.2PB/LPG ] Kontrolka klocków - ile jeszcze jeździć

Post autor: pawel » 18 kwie 2010, 22:35

Witam wszystkich mam pytanie zaswiecilo mi sie na wyswietlaczu u gory na zolto kolko i z boku tego kolka sa pol ksiezyce , to chyba oznacza ze zaczynaja sie konczyc klocki hamulcowe czy ktos mi powie ile jeszcze wutrzymaja one , a ma ktos moze opis wszystkich kontrolek na wyswietlaczu ktore moga sie zapalic .
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 13:47 przez pawel, łącznie zmieniany 2 razy.

Pers
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Pers » 18 kwie 2010, 23:13

Obyś czasem sie nie przeliczył jeśli cos sygnalizuje to znaczy wymieniać...Jak sie olej zapali ze mały stan to dalej będziesz jechał i czekał az silnik stanie czy dolejesz oleju??

A jak tak naprawde chcesz wiedzeić t ściągnij koło i zobacz jak locki wyglądają czasem może czujnik sie zmasował i wskazuje koniec klocków
Miłość od pierwszego kontaktu :-)

pawel
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pawel » 19 kwie 2010, 14:21

no wlasnie o to chodzi ze to jest dziwne bo czasami swieci a czasami nie , przewaznie jak zapalam auto pierwszy raz z rana to sygnalizuje ze klocki sie koncza a pozniej potrafi sie nie pojawiac caly dzien , moze byc to spowodowane tym ze ostatnio rozbieralem w jednym kole tarcze i od tamtej pory to sie zaczelo mozliwe ze cos tam jest nie tak w tym kole

tomekzabrze
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomekzabrze » 19 kwie 2010, 17:44

moze uszkodziles kabelek ktory idzie do klocka sciagnol kola i zoabcz stan klocka i pogladal czy sie czujnik nie naderwal czy cos

pawel
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pawel » 19 kwie 2010, 20:34

no i sprawdzilem i co sie dowiedzialem cos calkiem ciekawego nie mam czujnikow poprzedni wlasciciel musial je jakos zlikwidowac bo nawet kabli do czujnikow nie ma , a kontrolka dalej robi swoje od czasu do czasu sie zapala , jaka moze bys tego przyczyna czy ktos moze wiec co jest ?

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 19 kwie 2010, 20:51

Kable od czujników są na pewno. Żeby ominąć czujniki trzeba przewody zewrzeć ze sobą aby zamknąć obwód. U ciebie prawdopodobnie zaśniedział właśnie ten styk. Najlepiej przy takim zabiegu przewody najlepiej skręcić i zlutować. Bardzo często czujniki pomija się bo po zapaleniu się kontrolki klocki z reguły są jeszcze bardzo grube i spokojnie można na nich jeszcze przejechać sporo kilometrów. Trzeba tyko zwracać uwagę ile jeszcze tych klocków zostało. Tak więc szukaj miejsca w którym miejscu przewody zostały skręcone bo tam pewnie będzie przyczyna twojego problemu.
Dążenie do doskonałości.

pawel
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pawel » 19 kwie 2010, 22:18

ale ich wogole nie ma doprowadzonych do klockow szukalem juz jest tylko wezyk z plynem ktory idzie do klockow i nic wiecej nie ma wkolo calej tarczy , niewiem co zdzialal poprzedni wlasciciel ,a ta kontrolka jest denerwujaca .

wojti_sopot
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wojti_sopot » 19 kwie 2010, 22:21

Witam
Paweł, tu masz dokładnie jak to zrobić i problem zniknie:

http://www.audipages.com/Tech_Articles/ ... short.html

pawel
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pawel » 19 kwie 2010, 22:49

Wolalbym to pozostawic w ostatecznosci

Awatar użytkownika
Danio
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Danio » 19 kwie 2010, 22:58

pawel pisze:Wolalbym to pozostawic w ostatecznosci
Ja też bym wolał to zostawić! :-? :-?
Poszukaj na forum był ten temat, a kontrolka ta także sygnalizować może czyjnik świateł stopu, nawet jak stop ci zapala się dobrze.
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 20 kwie 2010, 18:58

Poszukaj kabelków u góry nadkola. Chyba że poprzedni właściciel skrócił je jeszcze bardziej
Dążenie do doskonałości.

pawel
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pawel » 22 kwie 2010, 16:29

no wlasnie ze szukalem i nic z tego , niewidac ich nigdzie , jechalem teraz do szkocji podrodze co jakis czas mi sie ona zapalala i gasla albo jakis czas sie pali a jak zgasilem i zapalem od nowa samochod to gasnie ale po pewnm czasie sie zapalam a co do swiatla stopu to wszystko jest ok i chyba to malo prawdopodobne zeby to cos mialo wspolnego z tym swiatlem . Bo jezeli chodzi o te czujniki to one sa tylko z przodu tak ?

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 23 kwie 2010, 13:20

Tak. Są one tylko na przednich klockach. U mnie poprzedni właściciel właśnie tak zrobił. Połączył obydwa przewody razem do kupy i zaizolował. Najgorsze to to że skrócił przewody i nie można teraz podłączyć klocków. Mi akurat to nie przeszkadza przyzwyczaiłem się do tego. Tylko trzeba do nich od czasu do czasu zajrzeć.
Dążenie do doskonałości.

pawel
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pawel » 23 kwie 2010, 19:09

tez by mi to nie przeszkadzalo gdyby mi sie nie zaswiecala co jakis czas ta kontrolka bo jest to denerwujace ale jutro musze tam zajrzec i poszukac tych przewodow od czujnika chociaz raz juz patrzalem i nigdzie ich nie widac

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Krzysztof

Post autor: 123mielony » 28 kwie 2010, 13:17

Czy kontrolka od klocków działa poprawnie czy nie i tak trzeba tam zaglądać co jakiś czas,ponieważ czujnik jest przy jednym klocku,a nie zawsze klocki zużywają się równomiernie.Ja u siebie miałem tak że klocek od zewnątrz miał jeszcze jakieś 8mm a wewnątrz prawie go nie było i nic nie świeciło, a po wymianie na nowe klocki zaczełoświecić prawie zaraz po wymianie.Mostek w kostce załatwił sprawę świecącej kontrolki,zobaczymy co będzie przy następnej wymianie klocków,jak będzie świeciło to znowu mostek i po sprawie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl