![]() |
![]() |
[D2 96 4.2PB/LPG ] Kontrolka klocków - ile jeszcze jeździć
[D2 96 4.2PB/LPG ] Kontrolka klocków - ile jeszcze jeździć
Witam wszystkich mam pytanie zaswiecilo mi sie na wyswietlaczu u gory na zolto kolko i z boku tego kolka sa pol ksiezyce , to chyba oznacza ze zaczynaja sie konczyc klocki hamulcowe czy ktos mi powie ile jeszcze wutrzymaja one , a ma ktos moze opis wszystkich kontrolek na wyswietlaczu ktore moga sie zapalic .
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 13:47 przez pawel, łącznie zmieniany 2 razy.
Obyś czasem sie nie przeliczył jeśli cos sygnalizuje to znaczy wymieniać...Jak sie olej zapali ze mały stan to dalej będziesz jechał i czekał az silnik stanie czy dolejesz oleju??
A jak tak naprawde chcesz wiedzeić t ściągnij koło i zobacz jak locki wyglądają czasem może czujnik sie zmasował i wskazuje koniec klocków
A jak tak naprawde chcesz wiedzeić t ściągnij koło i zobacz jak locki wyglądają czasem może czujnik sie zmasował i wskazuje koniec klocków
Miłość od pierwszego kontaktu :-)
no wlasnie o to chodzi ze to jest dziwne bo czasami swieci a czasami nie , przewaznie jak zapalam auto pierwszy raz z rana to sygnalizuje ze klocki sie koncza a pozniej potrafi sie nie pojawiac caly dzien , moze byc to spowodowane tym ze ostatnio rozbieralem w jednym kole tarcze i od tamtej pory to sie zaczelo mozliwe ze cos tam jest nie tak w tym kole
-
- Super Klubowicz
Kable od czujników są na pewno. Żeby ominąć czujniki trzeba przewody zewrzeć ze sobą aby zamknąć obwód. U ciebie prawdopodobnie zaśniedział właśnie ten styk. Najlepiej przy takim zabiegu przewody najlepiej skręcić i zlutować. Bardzo często czujniki pomija się bo po zapaleniu się kontrolki klocki z reguły są jeszcze bardzo grube i spokojnie można na nich jeszcze przejechać sporo kilometrów. Trzeba tyko zwracać uwagę ile jeszcze tych klocków zostało. Tak więc szukaj miejsca w którym miejscu przewody zostały skręcone bo tam pewnie będzie przyczyna twojego problemu.
Dążenie do doskonałości.
-
- Forum Audi A8
Witam
Paweł, tu masz dokładnie jak to zrobić i problem zniknie:
http://www.audipages.com/Tech_Articles/ ... short.html
Paweł, tu masz dokładnie jak to zrobić i problem zniknie:
http://www.audipages.com/Tech_Articles/ ... short.html
no wlasnie ze szukalem i nic z tego , niewidac ich nigdzie , jechalem teraz do szkocji podrodze co jakis czas mi sie ona zapalala i gasla albo jakis czas sie pali a jak zgasilem i zapalem od nowa samochod to gasnie ale po pewnm czasie sie zapalam a co do swiatla stopu to wszystko jest ok i chyba to malo prawdopodobne zeby to cos mialo wspolnego z tym swiatlem . Bo jezeli chodzi o te czujniki to one sa tylko z przodu tak ?
Tak. Są one tylko na przednich klockach. U mnie poprzedni właściciel właśnie tak zrobił. Połączył obydwa przewody razem do kupy i zaizolował. Najgorsze to to że skrócił przewody i nie można teraz podłączyć klocków. Mi akurat to nie przeszkadza przyzwyczaiłem się do tego. Tylko trzeba do nich od czasu do czasu zajrzeć.
Dążenie do doskonałości.
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
Czy kontrolka od klocków działa poprawnie czy nie i tak trzeba tam zaglądać co jakiś czas,ponieważ czujnik jest przy jednym klocku,a nie zawsze klocki zużywają się równomiernie.Ja u siebie miałem tak że klocek od zewnątrz miał jeszcze jakieś 8mm a wewnątrz prawie go nie było i nic nie świeciło, a po wymianie na nowe klocki zaczełoświecić prawie zaraz po wymianie.Mostek w kostce załatwił sprawę świecącej kontrolki,zobaczymy co będzie przy następnej wymianie klocków,jak będzie świeciło to znowu mostek i po sprawie.