![]() |
![]() |
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Problem z wymianą filtra oleju
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Problem z wymianą filtra oleju
Witam, zabrałem się za wymianę filtrów oraz oliwy w swojej 8. Niestety pokonał mnie filtr oleju, nie wiem czy przy poprzedniej wymianie ktoś nie posmarował uszczelki czy ktoś przykleił pokrywkę:) ale jest tak zapieczone że objechał mi już klucz 24. Porażka jakich mało.
u mnie, co prawda w fiacie ale też przerąbane, bo 5 cylindrowy, miałem też problem z filtrem oleju... wszystkie ściągacze się poddawały, obudowa zmaltretowana niemiłosiernie... zakończyło się na przebijaniu na wylot i dopiero się poddała jak przez filtr przeszedł na wylot długi pręt i mocno się za niego pociągnęło...
-
- Forum Audi A8
Ogrzewam kotleta otóż chciałem wymienić nieszczęsną pokrywkę i zamówiłem demontażu z 4.2 mpi. Według Vin pokrywka powinna mieć nr 077 115 433B. Co ciekawe przyszło coś innego.Firma Hengst nr 00 1079 102 008. Podpadło mi ze moja org ma nakrętke jakby pustą w środku (same ścianki) a ta jest pełna. Żebe zdemontować starą to muszę ja wyciągnąc w kawałkach i mam pewne obawy że ta nowa nie będzie pasować. Ma ktoś może jakaś wiedzę czy może to co mi przyszło to jakis zamiennik?
Hengst sprzedawany jest w aso jest on podwykonawca .
Kolego mi przy wymianie pekla owa kopulka i kupilem w aso za 230 zl moge podac Ci nr jesli znajde
Rozbijalem ja dlutem i wyjmowalem w kawalkach , reszte oleju z syfem i kawalkami plastiku odessalem ssakiem .
Kopulki nie wyspeuja w zamienniku szukalem wszedzie z demontazu sa praktycznie niedostepne bo sprzedawane z calym silnikiem
Kolego mi przy wymianie pekla owa kopulka i kupilem w aso za 230 zl moge podac Ci nr jesli znajde
Rozbijalem ja dlutem i wyjmowalem w kawalkach , reszte oleju z syfem i kawalkami plastiku odessalem ssakiem .
Kopulki nie wyspeuja w zamienniku szukalem wszedzie z demontazu sa praktycznie niedostepne bo sprzedawane z calym silnikiem
No właśnie za nowa mi zacenili 300zl dlatego szukałem używki wrzucam zdjęcia tego co mi przyszło:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
A tak wygląda ten co mam w aucie i taki wychodzi według Vin
![Obrazek]()
Jakbym miał ten stary zdemontowany to bym sprawdził czy pasuje, czy gwint ten sam ale stary muszę rozwalić na kawałki żeby go wyciągnąć i jak to nie będzie pasować to auto unieruchomione.
A tak wygląda ten co mam w aucie i taki wychodzi według Vin
Jakbym miał ten stary zdemontowany to bym sprawdził czy pasuje, czy gwint ten sam ale stary muszę rozwalić na kawałki żeby go wyciągnąć i jak to nie będzie pasować to auto unieruchomione.