[D2 97 4.2PB ] Dobór wahaczy
- -V-I-R-U-S-
- Forum Audi A8
[D2 97 4.2PB ] Dobór wahaczy
koledzy potrzebuję pomocy.
Mam zamiar wymienić wahacze z przodu (dwa dolne) ale mam problem bo są dwie końcówki. jedna grubsza druga cieńsza. która pasuje do mnie. A8 4,2 Pb rok 98 220KW
czy nie jest tak. Cienki bolec w rocznikach 99- a gruby do 99? czy ktoś wymieniał u siebie?
Mam zamiar wymienić wahacze z przodu (dwa dolne) ale mam problem bo są dwie końcówki. jedna grubsza druga cieńsza. która pasuje do mnie. A8 4,2 Pb rok 98 220KW
czy nie jest tak. Cienki bolec w rocznikach 99- a gruby do 99? czy ktoś wymieniał u siebie?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2011, 15:35 przez -V-I-R-U-S-, łącznie zmieniany 3 razy.
Kudłaty
- -V-I-R-U-S-
- Forum Audi A8
- -V-I-R-U-S-
- Forum Audi A8
Dzisiaj problem się rozwiązał, oczywiście w warsztacie. Moja a8 z 98r, 4,2 Pb ma w wahaczu przednim dolnym stożek grubszy ok 21mm mierzonych suwmiarką na stożku zaraz pod gwintem, te które zakupiłem miały ok 17mm, różnica była jeszcze w łączniku stabilizatora, zakupiony ma mocowania śrubami na przestrzał (bardziej trwałe) a u mnie mają sworznie jak w wahaczach (luźne jak nie powiem co). Podejrzewam, że te cienki były wprowadzone od 99r. ale oczywiście to są tylko moje domysły.
Chciałem robić zdjęcia ale jak zobaczyłem w jaki sposób oni proszą wahacz wy wyszedł to łza kręciła mi się w oku
pozdrawiam Kudłaty
Chciałem robić zdjęcia ale jak zobaczyłem w jaki sposób oni proszą wahacz wy wyszedł to łza kręciła mi się w oku
pozdrawiam Kudłaty
Kudłaty
Schematu niestety nie posiadam, więc w tej kwestii nie pomogę ale u mnie też słychać stuki na nierównościach i z tego co mi mechanik mówił są to łączniki stabilizatora do wymiany, także może u siebie też sprawdź w jakim są stanie.Mikigd pisze:Ma ktoś schemat tylnego zawieszenia.
Co tam można wymienić :?:
Coś mi stuka na dziurach w tylnym zawieszeniu . :-/
-Chyba Tuleje wahacza pójdą do wymiany :!:
pytanie co jeszcze przy okazji warto zrobić :roll:
Pozdrawiam.
Audi A8 4.2 (AQF) FL quattro tiptronic
Mi też stukało - mechanicy chcieli wymienić pół tylnego zawieszenia. Winowajcą okazał się "kieł" od zderzaka, który poluzował się na pięknych polskich drogach i tłukł na każdej dziurze. Podejdź z tyłu i klepnij "z liścia" zderzak w 2-3 miejscach - jak się odezwie to już wiesz co go boliMikigd pisze:Ma ktoś schemat tylnego zawieszenia.
Co tam można wymienić :?:
Coś mi stuka na dziurach w tylnym zawieszeniu . :-/
-Chyba Tuleje wahacza pójdą do wymiany :!:
pytanie co jeszcze przy okazji warto zrobić :roll:
Panowie mam mega problem i potrzebuje porady. Wymienialem dzisiaj czujniki abs, dziady tak sie zapiekły ze musiałem wyciagac połosie zeby je wybic, prawa strona poszła bez problemu, natomiast z prawej zeby wyciagnac połos musialem zrzucic dolny wahacz do ktorego przymocowany jest amorek, iteraz mam problem zeby go załozyc. Zna ktos jaki patent jak to spiac? Moze musze cos jeszcze wykrecic zeby go wpiac. Sory za bledy ale korzystam dzisiaj z internetu przez tel a tu za duzo grzebania na pl znaki itp.