Witam
Mam spory problem , wczoraj zostawilem audi w garazu wszystko bylo ok , dzis wsiadam odpalam i pedal wpadl w podloge , zbiorniczek z plynem pusty , prawdopodobnie wycieklo z tylnego prawego zacisku
Kupilem plyn dot 4 dolalem odpalilem auto ponaciskalem pedal a plyn nadal nie jest zaciagany przez uklad ;/
Fura stoi w garazu podziemnym chcialbym dojechac do warsztatu ale nie mam jak
Jakies sigetie porady ?
Czy odpowietrza sie vagiem
Sprawa pilna jest niedziela warsztaty pozamykane
Zaraz ide zobaczyc skad cieknie
![]() |
![]() |
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Odpowietrzenie ukladu hamulcowego a8 d
http://www.jak-naprawic.info/jak-odpowi ... wy/artykul
http://autokult.pl/1460,jak-odpowietrzy ... -hamulcowy
A poniżej opis z ELSA:
Proces odpowietrzania w samochodach z elektronicznym programem stabilizującym (ESP)
W przypadku ESP 5.7 w przeciwieństwie do ESP 5.3 nie ma pompy hydraulicznej -V156-. Tym samym nie następuje odpowietrzanie pompy zapewniającej wstępne ciśnienie za pomocą testera.
Do odpowietrzenia jednostki hydraulicznej konieczne jest ciśnienie wstępne o wartości co najmniej 2 bar. Dlatego należy koniecznie sprawdzić ustawienie ciśnienia w urządzeniu odpowietrzającym. Obciążnik pedału hamulca zastosować w układzie hamulcowym tylko podczas montażu, następnie odpowietrzyć.
Otworzyć śruby odpowietrzające w wymaganej kolejności i odpowietrzyć zaciski hamulcowe (ewentualnie wspomóc proces przez naciskanie pedału hamulca).
Kolejność odpowietrzania dla lewo- i prawostronnego układu kierowniczego
1 - Zacisk hamulcowy z przodu, z lewej strony
2 - Przedni zacisk hamulcowy po prawej stronie
3 - Zacisk hamulcowy z tyłu, z lewej strony
4 - Zacisk hamulcowy z tyłu, z prawej strony
– Odpowietrzać tak długo, aż zacznie wypływać płyn hamulcowy bez pęcherzyków powietrza i piany.
– Zamknąć śrubę odpowietrzającą.
http://autokult.pl/1460,jak-odpowietrzy ... -hamulcowy
A poniżej opis z ELSA:
Proces odpowietrzania w samochodach z elektronicznym programem stabilizującym (ESP)
W przypadku ESP 5.7 w przeciwieństwie do ESP 5.3 nie ma pompy hydraulicznej -V156-. Tym samym nie następuje odpowietrzanie pompy zapewniającej wstępne ciśnienie za pomocą testera.
Do odpowietrzenia jednostki hydraulicznej konieczne jest ciśnienie wstępne o wartości co najmniej 2 bar. Dlatego należy koniecznie sprawdzić ustawienie ciśnienia w urządzeniu odpowietrzającym. Obciążnik pedału hamulca zastosować w układzie hamulcowym tylko podczas montażu, następnie odpowietrzyć.
Otworzyć śruby odpowietrzające w wymaganej kolejności i odpowietrzyć zaciski hamulcowe (ewentualnie wspomóc proces przez naciskanie pedału hamulca).
Kolejność odpowietrzania dla lewo- i prawostronnego układu kierowniczego
1 - Zacisk hamulcowy z przodu, z lewej strony
2 - Przedni zacisk hamulcowy po prawej stronie
3 - Zacisk hamulcowy z tyłu, z lewej strony
4 - Zacisk hamulcowy z tyłu, z prawej strony
– Odpowietrzać tak długo, aż zacznie wypływać płyn hamulcowy bez pęcherzyków powietrza i piany.
– Zamknąć śrubę odpowietrzającą.
Bądź dobry jak chleb.
Re: Odpowietrzenie ukladu hamulcowego a8 d
Też tak podejrzewam co sugeruje również usterka twojego hamulca postojowego.raftor pisze:... prawdopodobnie wycieklo z tylnego prawego zacisku
Znam problem wycieku z tylnych zacisków - szkoda tylko że nie mogliśmy tego zrobić od razu

* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Chcialem do Cb dzwonic ale przypomnialem sobie ze jestes w niemczech , troche chlewnia sie zrobila bo jak pisalem wchodzi w gre tylko uruchomienie ukladu na miejscu bo 2 tonowego auta nie wyciagne z ciasnego garazu podziemnego poziom -2
Co proponujesz ? Cieknie na 100% z tylnego prawego tam gdzie silnik jest uwalony , dziwne ze na postoju . Jak jechalem wszystko bylo ok .
Nie chce tez czegos spierdzielic.
Jest szansa uruchomic fure zeby byla zdatna do jazdy ?
Jakies rady ? Czy zostawic ja i czekac ?
Ew zostawie tu audi , bo w srode musze byc w toruniu ;/
DODANO:
Ile plynu kupic do ukladu dot 4 jest oki ?
Co proponujesz ? Cieknie na 100% z tylnego prawego tam gdzie silnik jest uwalony , dziwne ze na postoju . Jak jechalem wszystko bylo ok .
Nie chce tez czegos spierdzielic.
Jest szansa uruchomic fure zeby byla zdatna do jazdy ?
Jakies rady ? Czy zostawic ja i czekac ?
Ew zostawie tu audi , bo w srode musze byc w toruniu ;/
DODANO:
A duzo z tym roboty ? Oring na przewodzie czy tloczku ? Wplyw na ta awarie mogl miec uszkodzony zacisk elektryczny ? Czy odpowietrzenie w a8 ogarnie wiekszosc mechanikow ?pioter pisze:Tam jest taki mały oring do wymiany jeżeli dobrze pamiętam . Szkoda że nie ma mnie w PL bo bym zmierzył żebyś wiedział co kupić .
Ile plynu kupic do ukladu dot 4 jest oki ?
Ostatnio zmieniony 09 lis 2014, 15:50 przez Motostacja, łącznie zmieniany 2 razy.
Teraz nie pojechałem, terminy spotkań się zmieniły, jadę jakoś za tydzień.raftor pisze:Chcialem do Cb dzwonic ale przypomnialem sobie ze jestes w niemczech
Ciekło przez cały czas ale widocznie leci coraz bardziej - silniczek ręcznego uszkodzony jest właśnie od tego wycieku a skoro tak to znaczy, że sączyło się już od dłuższego czasu.raftor pisze:Cieknie na 100% z tylnego prawego tam gdzie silnik jest uwalony , dziwne ze na postoju . Jak jechalem wszystko bylo ok .
Tak, poszedł mały oring w zacisku. Nie jest on ani na przewodzie ani na tłoczku, jest z tyłu zacisku na łączeniu z silniczkiem ręcznego.raftor pisze:A duzo z tym roboty ? Oring na przewodzie czy tloczku ?pioter pisze:Tam jest taki mały oring do wymiany jeżeli dobrze pamiętam . Szkoda że nie ma mnie w PL bo bym zmierzył żebyś wiedział co kupić .
Oring ten nie występuje jako oddzielna część zamienna i nie występuje też w zestawach naprawczych do zacisku.
Jeżeli ja mam to robić to szukać gorączkowo i kupować nie musisz - będę miał wszystko na miejscu bo robiłem to już wielokrotnie włącznie z zaciskami w moim D3 kiedyś.
Nie, sytuacja jest odwrotna - usterka na zacisku skutkuje uszkodzeniem silniczka hamulca postojowego.raftor pisze:Wplyw na ta awarie mogl miec uszkodzony zacisk elektryczny ?
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-