części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[S8 D2 00 ] Wiatrak chłodnicy... hałasuje??

ralphi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[S8 D2 00 ] Wiatrak chłodnicy... hałasuje??

Post autor: ralphi » 12 maja 2010, 10:17

Witajcie,

Mam takie pytanko, czy w kabinie przy zamknietych szybach slyszycie wiatrak chlodzacy silnik (ten co sie zalacza glownie w okolicach 90 o) -nie chodzi mi tu o wiskoze.
Zrobilo sie cieplo auto jest idealnie ciche, stad wylapalem ten dzwiek wiatraka, ktory notabene jest cichy i nie jest szczegolnie dokuczliwy - poprostu go slychac...
Czy to jest to typowa cecha w a8/s8, czy raczej powoli lozyskowanie wiatraczka zaczyna siadac i trzeba sie rozgladac za nowym. Wybieram sie do kraju tym autem gdzie sa 30-40o upaly, a zalezy mi zeby nie miec zadnych przygod po drodze. Pozatym auto robie dla siebie na dluzej i nie specjalnie traktuje je budzetowo.

Pozdrawiam,
Ralphi
Ostatnio zmieniony 23 sie 2013, 10:12 przez ralphi, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 12 maja 2010, 17:05

Nie słyszysz przypadkiem dmuchawy ukł klimy ?
Black Cars Matters

ralphi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ralphi » 13 maja 2010, 07:32

dice111 pisze:Nie słyszysz przypadkiem dmuchawy ukł klimy ?
W sumie mozesz mieć rację, bo klima chodziła...

Awatar użytkownika
Fuszbejns
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Fuszbejns » 21 maja 2010, 11:17

he he to jeden i ten sam wentylator ktory nie ma zmienny obrotów w zleznosci od działania klimy poprstu nagle zaczales go abrdziej slyszec a moze ma juz lozysko lekko zajechane i chodzi glosniej
tzn mniemam ze kolega byl swiadomy ze wewntetrzna dmuchawa chodzi glosniej jak klima musi schlodzic to oczywiste - ja mysle ze koledze chodzilo o ten na chlodnicy nie w srodku auta ...bo tak mozna wniskowac z postu
"w takiej pracy co mi daje 3 zł na godzine to jest też smiech na sali.. a to ku.. a dykty ciężkie obijają sie .."

ralphi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ralphi » 23 maja 2010, 18:37

Fuszbejns pisze:he he to jeden i ten sam wentylator ktory nie ma zmienny obrotów w zleznosci od działania klimy poprstu nagle zaczales go abrdziej slyszec a moze ma juz lozysko lekko zajechane i chodzi glosniej
tzn mniemam ze kolega byl swiadomy ze wewntetrzna dmuchawa chodzi glosniej jak klima musi schlodzic to oczywiste - ja mysle ze koledze chodzilo o ten na chlodnicy nie w srodku auta ...bo tak mozna wniskowac z postu
Mało używałem klimy w tym aucie,a przyszło lato no i zacząłem trochę w końcu używać, a że w tym aucie niewiele słychać to i wpadł mi wiatrak w ucho.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Fuszbejns
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Fuszbejns » 17 cze 2010, 20:01

naprawiam swoj blad ten wentylator klimy zmienia obroty i w czasie duzego obciazenia silnika w upalach wlacza sie drugi bieg ktory jest bardzo glosny stad pewnie twoje spostrzezenia
"w takiej pracy co mi daje 3 zł na godzine to jest też smiech na sali.. a to ku.. a dykty ciężkie obijają sie .."

DobraRobota
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: DobraRobota » 13 mar 2013, 16:42

Fuszbejns pisze:naprawiam swoj blad ten wentylator klimy zmienia obroty i w czasie duzego obciazenia silnika w upalach wlacza sie drugi bieg ktory jest bardzo glosny stad pewnie twoje spostrzezenia
Silnik ten ma chyba trzy biegi... nieistotne. Za samoczynne włączanie tego wentylatora jeszcze przed odpalonym silnikiem (bo nie powinien chodzić przed i jeszcze długo po odpaleniu) odpowiada czujnik koloru aluminium z kwadratową wtyczką za zderzakiem przednim pod lampą kierowcy. Jak wyjmiesz kratki ze zderzaka to go zobaczysz. Puknij w niego jakimś małym młoteczkiem i zobacz czy się wyłączy. Jeśli tak, to wiesz gdzie masz usterkę. Dość powszechna sprawa ;)
To nie my stworzyliśmy V8 - To V8 stworzylo nas.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl