[D3 03 ] Jak wymienić żarówkę xenonową?
- Saberek
- Forum Audi A8
Ponawiam pytanie ....
Jak sprawdzic czy mam xenony czy zwykle soczewki . d3 2004 4,2 lampy swieca na zolto/pomaranczowo jak zwykle zarowki. po zapaleniu odciecie swiatla sie nie rusza jak przy samopoziomowaniu ..... wiec..... co tam siedzi i jak to sprawdzic bez rozbierani / wyjmowania zarowki ?????
Jak sprawdzic czy mam xenony czy zwykle soczewki . d3 2004 4,2 lampy swieca na zolto/pomaranczowo jak zwykle zarowki. po zapaleniu odciecie swiatla sie nie rusza jak przy samopoziomowaniu ..... wiec..... co tam siedzi i jak to sprawdzic bez rozbierani / wyjmowania zarowki ?????
- club-iguana
- Forum Audi A8
Po pierwsze na kloszu lampy powinno być odpowiednie oznaczenie homologacji... o ile dobrze pamiętam jest tak:Saberek pisze:Ponawiam pytanie ....
HC - halogenowe światła mijania
HR - halogenowe światła długie
DC - xenon dla świateł mijania
DR - xenon dla świateł długich
DRL - światła dzienne...
spotkać też można napisy HCR i DCR co oczywiście można łatwo rozszyfrować.
Nie podejrzewam że ktoś przed Tobą przerobił w D3 lampę ksenonową na halogenową a żeby włożyć żarówkę halogenową w miejsce żarnika ksenonowego trzeba lampę wyciągnąć i ją przerobić więc sprawdzenie homologacji powinno wystarczyć.
Poza sprawdzeniem homologacji można też sprawdzić jak zapalają się te światła... żarówki halogenowe po zapaleniu świecą od razu jednostajnym światłem o tej samej barwie i tym samym natężeniu a żarnik ksenonowy zaraz po włączeniu się "rozpala" i gołym okiem można dojrzeć jak zmienia się barwa światła i jego natężenie.
Jeżeli są to ksenony a świecą na żółto bądź wręcz pomarańczowo to mogą być po prostu wypalone żarniki które trzeba wymienić na nowe...
zmianę żarników zaleca się robić parami gdyż żarnik ksenonowy jest elementem który w miarę eksploatacji się zużywa (z czasem a dokładniej rzecz biorą z ilością jego uruchomienia zmienia się barwa światła przez niego generowanego oraz jego oraz natężenie).
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
U mnie też nie robi ruchu testowego i to już w nie pierwszym aucie więc ten ruch nie jest wyznacznikiem tego czy to xenon czy nie... tym bardziej że u mnie na 100% są bi-xenony.Saberek pisze:Ok , a co z samopoziomowaniem , jak odpalam lampy to nie ma zadnego ruchu odciecia swiatla :-(
i nie wyrzuca zadnych bledow :-/
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
- Saberek
- Forum Audi A8
Wiec tak....... :-( :-/ :-? :-x
1. polecam wymiane zarowki po zdjeciu kola i odchyleniu nadkoli ;-)
2. :shock: nie mam xenonow !!!!! moim oczkom ukazala sie zarowka H7 :shock:
3. lampa chyba orginal z 11/2003 HELLA auto 04/2004 , z boku lampy sa uchwyty na balasty i za przednimi kolami na wachaczu sa czujniki chyba od samopoziomowania
HELLA 4E0 907 503C :?: :?: :?:
4. zakladal juz ktos zestaw HID do D3 :?: :?: :?:
5. jaki zestaw wybrac i jak zrobic zeby nie wywalalo bledow na kompie :?: :?: :?: jakis pomysl na zmiane kodowania z halogenow na HID bo lampy wygladaja na uniwersalne .....
na lampach sa numerki .....
VOL D2S or H7 1a 01 A 02 HR DCR 00 HC 00 1477 1475 ( na drugiej jest 1478 1476 ) E1 ( homologacja w koleczku )
17.5 H7 37.5 PL i znaczek HELLA
pomoze mi ktos to wszystko rozgryzc :?: :?: :?:
1. polecam wymiane zarowki po zdjeciu kola i odchyleniu nadkoli ;-)
2. :shock: nie mam xenonow !!!!! moim oczkom ukazala sie zarowka H7 :shock:
3. lampa chyba orginal z 11/2003 HELLA auto 04/2004 , z boku lampy sa uchwyty na balasty i za przednimi kolami na wachaczu sa czujniki chyba od samopoziomowania
HELLA 4E0 907 503C :?: :?: :?:
4. zakladal juz ktos zestaw HID do D3 :?: :?: :?:
5. jaki zestaw wybrac i jak zrobic zeby nie wywalalo bledow na kompie :?: :?: :?: jakis pomysl na zmiane kodowania z halogenow na HID bo lampy wygladaja na uniwersalne .....
na lampach sa numerki .....
VOL D2S or H7 1a 01 A 02 HR DCR 00 HC 00 1477 1475 ( na drugiej jest 1478 1476 ) E1 ( homologacja w koleczku )
17.5 H7 37.5 PL i znaczek HELLA
pomoze mi ktos to wszystko rozgryzc :?: :?: :?:
Witam Panowie
Chciałem potwierdzić czy zarniki d2s bedzie pasowac do audi a8 d3 (bixenon)
Posiadam zarniki identyczne jak w linku http://allegro.pl/philips-d2s-blue-visi ... 41674.html
Chciałem potwierdzić czy zarniki d2s bedzie pasowac do audi a8 d3 (bixenon)
Posiadam zarniki identyczne jak w linku http://allegro.pl/philips-d2s-blue-visi ... 41674.html