części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 95 ] Woda w tunelu pod nogami

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 10 sty 2015, 23:57

a moze z podszybia, pod kompem leci? wzdluz sciany grodziowej i przez otwor z wtyczkami do wnetrza auta

uyssybp
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: uyssybp » 11 sty 2015, 00:21

z przoku i lewa stona sucho

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 11 sty 2015, 00:41

hmm to moze leci jakos nawiewami <niewiem>

ernesto

Post autor: ernesto » 11 sty 2015, 00:56

uyssybp, wyciągnij dywaniki i zdemontuj tą drewnianą osłonę przekaźników.
Pod nimi znajduje się taki kawałek wygłuszenia. Wygląda jak naklejony gont. Lub taką mocną taśmą szarą.
Pod nią będziesz miał otwór w podłodze o średnicy 1 cm. Zaklej to dobrze. Po stronie kierowcy jest taki sam otwór dokładnie pod pedałem hamulca. Oczywiście też jest niby zaklejony ale po 20 latach wiadomo co może się stać.
Jak zerwiesz i poświecisz w ten otwór to będziesz widział jak światło pada na asfalt.
Prawdopodobnie woda dostaje się tamtędy.

Sprawdź sączki jeszcze raz, raz a porządnie.
P.S ja te centralne co są nad skrzynią zamontowałem w garażu w szufladzie rok temu i pasują tam idealnie. Od tamtej pory bez problemowo z odpływem wody z podszybia pod wentylatorem. Otwór jest większy i mam pewność że żaden śmieć mi nie zablokuje kanału.

MaciekW
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: MaciekW » 11 sty 2015, 08:50

u mnie też było mokro z obu stron (i to nie przez sączki) z prawej strony (pasażer) woda lała się przez czarną plastikowa puszkę z komputerami w komorze silnika. w czasem przestały trzymać śruby mocujące pokrywę od tej puszki. woda spływając z podszybia dostaje się od tyłu i wlewa do tej puszki. następnie po kablach przelatuje do wnętrza samochodu dokładnie na środek deski pod nogami pasażera po wyciągnięciu starych gwintów i wklejeniu nowych puszka została szczelnie zamknięta - problem został rozwiązany. sucho pod nogami pasażera.
po stronie kierowcy było gorzej bo woda leciała w miejscu przykręcenia pedałów do przegrody. pomaga albo wymiana uszczelki między płytą z pedałami a przegrodą albo silikon. po zrobieniu tego nastała susza w aucie

uyssybp
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: uyssybp » 19 sty 2015, 08:49

a te odpływy co sa pod skrzynia w jaki sposob zlokalizowac z kanału ich nie widac.. trzeba zdjac tlumik?

ernesto

Post autor: ernesto » 19 sty 2015, 10:55

Pod skrzynią nie ma żadnych odpływów. Nad skrzynią. Szybkie fotki Ci zrobiłem.
Odkręcasz rurę oznaczoną zielonym kółkiem.
W miejscu czerwonej strzałki luzujesz, ściągasz rurę w miejscu gdzie odkręciłeś i podnosisz dolot w pion by mieć dostęp ręką do tylnej części silnika.
Obrazek
Włóż rękę i wyczujesz centralnie pod ścianą grodziową gumowe przewody.
Masz na zdjęciu zaznaczone kolorem czerwonym w którym miejscu się znajdują i jak wyglądają. Tylko oczywiście pod ścianą grodziową.
Musisz wszystko robić od góry.
Obrazek

Moja rada... wywal to w pierony tak jak ja to zrobiłem. Widać że ktoś kiedyś ucinał kawałek a i tak był problem ponieważ pomimo iż przewody są grube to kanał który zbiera wodę jest wąski. Lubi się zapychać jeśli dostaną się liście czy coś.
Obrazek

Obrazek

Wcześniej pisałem o otworach w podłodze, są one w tym miejscu. Okrągłe dziurki. Ja włożyłem korek i zakleiłem silikonem
Strona kierowcy:
Obrazek
Strona pasażera pod tą osłoną z płyty:

Obrazek

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 19 sty 2015, 12:11

Wszystko się zgadza tylko ja bym odradzał całkowite usunięcie tych sączków , niech ta woda nie cieknie po skrzyni i grodzi tylko obok . Naprawdę wystarczy dobrze to wyczyścić i przepłukać a po tem co jakiś czas kontrolować i będzie OK .Warunek jest jeden że dobrze wyczyścisz komorę pod dmuchawą. <hihi>
Ostatnio zmieniony 19 sty 2015, 16:19 przez tutenhamon, łącznie zmieniany 1 raz.

Gość

Post autor: Gość » 19 sty 2015, 12:58

Mi niedawno od góry zaczął sie moczyć dywanik,myślałem że to dziurki w podłodze jak u Erniego ale kapie mi przy kazdym dużym deszczu z...uchwytu otwierania maski. Czort wie teraz gdzie dokładnie przebija sie woda że finalnie skapuje z tego uchwytu....

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 19 sty 2015, 13:16

W czasie opadów sprawdz czy nie stoi woda w okolcy kielicha ieżeli wszystko masz drożne i woda spływa to
może przednia szyba odklejona gdzieś w okolicy dolnego narożnika .

Gość

Post autor: Gość » 19 sty 2015, 13:20

No mokro jest jak to w deszczu ale nie stoi nic. Szyba tez wygląda ok... Wszak woda stać nie musi w podszybiu żeby jakąś szpareczką się dostawałą do środka... Tragedii nie ma bo może zauwazyłem na czas ale pod dywanem nie ma jeziorka,miedzy gume a dywan wkładam codziennie świeże gazety i tak jakos sobie radze do czasu lepszej pogody..

ernesto

Post autor: ernesto » 19 sty 2015, 14:26

Apophis, sprawdź gumę wiązki w profilu zamkniętym drzwi.

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 19 kwie 2015, 11:25

Siemka i mnie dopadło to, w tamtym roku przepychałem wszystkie sączki pomarańczowe, dwa miesiące temu odpływy z szyberdachu i wszystkie z podszybia i co wsiadam wczoraj do auta a tam kap kap na nogi kierowcy z tego schowka pod kierownicą. Końcem grudnia zmieniałem przednia szybę. Jak zauwazyłem leje się po słupkach i do srodka, bo są zalane. Czasem woda sie pojawi w okolicach lusterka wstecznego. BYlo tak że kropla wody była na srodku konsoli od strony pasażera. Będzie to szyba?

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 19 kwie 2015, 12:49

raczej szyba, u mnie po wymianie szyby też miałem przecieki, tak się wkur.... że wywalali szybe jeszcze raz i na swój koszt montowali ponownie
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

Awatar użytkownika
dracus6662
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: dracus6662 » 17 lip 2015, 20:10

panowie u mnie zaczyna chlupac i reeboka mi osikało na zakrecie demontaz boczkow tunela taki sam jak w d2? czyli 2 sruby lekko do przodu i odchylic?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl