ja generalnie nie jestem osoba, ktora oszczedza na aucie i wszystkie wymiany, napawy, staram sie robic na biezaco, na czesciach z wyszej polki,, lub nie ukrywam rowniez ori uzywkach w bdb. stanie i tak przez ponad 2 lata chcac i muszac wlozylem w to auto prawie jak nie ponad 20tysi (juz stracilem rachube i przestalem liczyc <tjaa> ).
pol roku temu zrywalem czapke przez wygiety zawor (historie wiekszosc zna) i juz wtedy poszlo na remoncik ponad 3000zl i jako ze w tym okresie mialem sporo innych wydatkow skusilem sie na nastawnik - zamiennik...narazie ok...ale zaczalem sie zastanawiac dlaczego nie kupilem drugiego silnika <niewiem> jak to
pepi zrobil...
i teraz tak dumam....
*ok. 3000zl na glowice + 4000zl na nastawniki z aso....taaa 7000zl...albo inaczej
* ok. 2000zl na kompletny rozrzad, oleje itp + 4000zl na nastawniki...taaaa 6000zl...
...szczerze to nie jestem skenra ale lekka przesada jak dla mnie wydac taka kase...stuka przez 1-3sek potem cisza..ok...i przyznaje Ci Krzychu racje, ze stan silnika ma znaczenie, niestety ja swojego na 100% pewien nie jestem. Kompresja ok, oleju / wody nie bierze, kondycja bardzo zadowlajaca, ale w jakim stanie jest dol silnika tego nie wiem. Auto ma na liczniku prawie 280kkm w realu pewnie z 380kkm, tak wiec patrzac z perspektywy czasu bardziej oplacalne jest poszukac drugiego silnika z udokumentowanym malym przebiegiem nawet za 5000zl, niz wydac 4000-6000-7000 a potem nich szlag trafi co innego <niegadam> no bo jakie jest prawdopodobienstwo padaczki w silnku o przebiegu 300-400kkm a silniku 130-170kkm...?
to jest tak jak z ASB....cos zaczyna stukac .hmmm olej wymienie bo najtaniej...troche sie poprawi, ale potem znow troche juz stuka czy szarpie...i co robi wiekszosc ? Nie jedzie od razu wymieniac / remontowac skrzyni za 4000-7000 tysi, tylo w wiekszosci jezdzi az sie cos sypnie i dopiero remont, niekoniecznie za tyle pieniedzy, ale wystarczy moze 1,5 - 2tysie bo reszta sprawna
lub tez w tych pienadzach uzywke od angola w bdb stanie....
taki moj osobisty poglad
... nie koniecznie poprawny ale przynajmniej szczery