![]() |
![]() |
[D2 98 4.2PB/LPG ] Przegub wewnętrzny mostu .
[D2 98 4.2PB/LPG ] Przegub wewnętrzny mostu .
tak szukam i szukam i jako tako do a8 nie ma takiego, czy orientuje się ktoś czy od innego modelu pasuje, musze wymienić obydwa bo strasznie zużyte są
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 08:24 przez pb41ns, łącznie zmieniany 1 raz.
W AUDI A 4/6/8 przeguby zewnętrzne,wewnętrzne dyfra oraz na wale są takie same. Inne są wewnętrzne od skrzyni biegów.
ja wczesniej wymienialem u siebie w A4 QUATTRO, a z tego co przeczytalem na forum AUDI.QUATTRO do A4 / A6 / A8 jest ten sam przegub i pasuje od FORDA SCORPIO rok 1991 -----> przegub wewnętrzny / od skrzyni!:
*ząbki 25
*średnica 100mm
*śr. otworu 8,2mm
ja w A4 na próbe wziąłem GSP za 60PLN i wtrzymał mi ponad 1,5 roku, bez najmniejszego problemu i tak tez sprzedałem auto. Teraz juz chyba nie robią tych przegubów <niewiem>
ja wczesniej wymienialem u siebie w A4 QUATTRO, a z tego co przeczytalem na forum AUDI.QUATTRO do A4 / A6 / A8 jest ten sam przegub i pasuje od FORDA SCORPIO rok 1991 -----> przegub wewnętrzny / od skrzyni!:
*ząbki 25
*średnica 100mm
*śr. otworu 8,2mm
ja w A4 na próbe wziąłem GSP za 60PLN i wtrzymał mi ponad 1,5 roku, bez najmniejszego problemu i tak tez sprzedałem auto. Teraz juz chyba nie robią tych przegubów <niewiem>
A po czym poznaje sz ze są strasznie zużyte? Bo czasami wystarczy rozebrać wyczyścić i na nowo smaru/tawotu nałożyć i kosmita kolejne lata, bo te przeguby nie są skrętne i więcej w trzy maja niż zewnętrzne. No chyba ze wyczuwa sz juz spory luz to okpb41ns pisze:musze wymienić obydwa bo strasznie zużyte są
to nie jest zwykły napęd...to
- karol208
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D2
- Rocznik: 1994
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Karol
Na wał ok masz rację (ale teżbyły dwa rodzaje) ale do dyfra tylnego są inne mają chyba 28 zębów wystarczy popatrzeć na fotomartin_rs4 pisze:W AUDI A 4/6/8 przeguby zewnętrzne,wewnętrzne dyfra oraz na wale są takie same. Inne są wewnętrzne od skrzyni biegów.
*ząbki 25
*średnica 100mm
*śr. otworu 8,2mm
- karol208
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D2
- Rocznik: 1994
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Karol
Wiec tak: (właśnie wróciłem z garażu )
Uzębienie 28
średnica Zewnętrzna 108
grubość przegubu 32
osiowy rozstaw srub 6x94
Srednica otworów pod sruby 8,5
Identyczny jest 431498103C ma tylko większą srednicę srub montazowych bo na 10mm a co za tym idzie nie będzie centrowania dobrego chyba że ktoś sobie przegwintuje flansze.
Uzębienie 28
średnica Zewnętrzna 108
grubość przegubu 32
osiowy rozstaw srub 6x94
Srednica otworów pod sruby 8,5
Identyczny jest 431498103C ma tylko większą srednicę srub montazowych bo na 10mm a co za tym idzie nie będzie centrowania dobrego chyba że ktoś sobie przegwintuje flansze.
no właśnie mają straszny luz na wszystkie strony i dodatkowo popękane gumymartin_rs4 pisze:W AUDI A 4/6/8 przeguby zewnętrzne,wewnętrzne dyfra oraz na wale są takie same. Inne są wewnętrzne od skrzyni biegów.
*ząbki 25
*średnica 100mm
*śr. otworu 8,2mm
A po czym poznaje sz ze są strasznie zużyte? Bo czasami wystarczy rozebrać wyczyścić i na nowo smaru/tawotu nałożyć i kosmita kolejne lata, bo te przeguby nie są skrętne i więcej w trzy maja niż zewnętrzne. No chyba ze wyczuwa sz juz spory luz to okpb41ns pisze:musze wymienić obydwa bo strasznie zużyte są
wymienialem ten uszczelniacz polosi od skrzyni i ten koncu skrzyni - wyjscie na wal i oba mialy wymiar 75x90x8...domniemam ze ten na dyfrze bedzie ten sam, ale patrzac na przeguby itp...to juz sam nie wiem <niewiem>pb41ns pisze:a możecie powiedzieć jaki ma wymiar uszczelniacz na dyfrze tam gdzie wał jest przykręcony?
to nie jest zwykły napęd...to
-
- Forum Audi A8
A jakie są objawy zużytego przegubu? U mnie jeden z tylnych wewnętrznych jest mokry(pewnie wyciekł) smar a przy powolnym ruszaniu słychac takie stuki i przeskakiwanie idące z okolic tylnego mostu.
Czy to może być przegub? Na wyższych obrotach już tego nie słychać, najbardziej jak auto toczy się na D.
Czy to może być przegub? Na wyższych obrotach już tego nie słychać, najbardziej jak auto toczy się na D.