części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 03 4.2MPI/LPG ] Stuki przy ruszaniu

tommy47
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 03 4.2MPI/LPG ] Stuki przy ruszaniu

Post autor: tommy47 » 25 mar 2015, 19:54

Cześć wszystkim.

Mam taki problem. Przy ruszaniu słychać stuki jakby na środku tylnej kanapy . Objawy jakby podpora walu , lecz znajomy mechanik stwierdził ze to może być brak oleju w torsenie , dziś dolał Motula 75w90 jakieś 0,4 litra i na moje odczucie jest delikatnie lepiej .
Mówi ze straszna maź i ciemny olej z niego leciał i ze może to być torsen rozsypany.
Mówi ze można spróbować ze 2razy wlać i spuścić ten motul i na koniec zalać oryginal ale nie daje więcej niż 40% szansy .
Potrzebuje pomocy bo mechaników w moim mieście już nie mogę słuchać , każdy ma inna tezę. Miał ktoś już kiedyś taki problem?
Z góry dziękuje za ewentualna pomoc.

Pamiętaj o tagach, następnym razem podczas zakładania tematu.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, 20:03 przez tommy47, łącznie zmieniany 1 raz.
CARPE DIEM

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 26 mar 2015, 19:53

Aby sprawdzić czy torsen jest rozsypany wystarczy auto na podnośnik i kołem kręcić lewo prawo, najlepiej na odpietym wale aby ni było dodatkowych naprężeń. Jeśli przy kontrowaniu kołem (kręcisz w jedną i od razu w przeciwną stronę) będzie wyczuwalny luz i nagle po chwili dopiero opór (wtedy też powinno coś stuknąc) na to sprawa jasna.

Poza tym zanim się zabierzesz za wymiane dyfra, to posprawdzaj najpierw w jakim stanie jest przgub wału od strony dyfra, czy półośki luzu na przgubach nie mają, czy podpora tylnego dyfra cała jest.... ;)
to nie jest zwykły napęd...to

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl