![]() |
![]() |
[D3 03 4.0TDI ] Drążek zmiany biegów (elektryczna usterka)
[D3 03 4.0TDI ] Drążek zmiany biegów (elektryczna usterka)
Witam!
Jestem tu nowy i mam nadzieję że w dobrym miejscu założyłem temat.
Problem polega na tym że drążek jest zablokowany na D a na liczniku pokazuje S. Po ręcznym odblokowaniu drążka na liczniku cały czas jest S i nie mogę przez to odpalić auta.
To jest a8 d3 4.0tdi 2003.
-Co jest odpowiedzialne za wysyłanie informacji do sterownika o położeniu drążka zmiany biegów i gdzie tego szukać?
-Czy Kessy może blokować skrzynie?
Jestem tu nowy i mam nadzieję że w dobrym miejscu założyłem temat.
Problem polega na tym że drążek jest zablokowany na D a na liczniku pokazuje S. Po ręcznym odblokowaniu drążka na liczniku cały czas jest S i nie mogę przez to odpalić auta.
To jest a8 d3 4.0tdi 2003.
-Co jest odpowiedzialne za wysyłanie informacji do sterownika o położeniu drążka zmiany biegów i gdzie tego szukać?
-Czy Kessy może blokować skrzynie?
Niestety błędów brak.
Wymieniałem w nim moduł Kessy bo był kompletnie zalany i po tym kolumna się odblokowuje, zegary działają i pilot też.
Zastanawiam się czy Kessy nie blokuje skrzyni ale komunikacja ze wszystkimi modułami jest bez problemów.
Aha... Co do skrzyni to nie jestem pewny jaka to jest (tiptronim czy multitronic)
Kierownica bez żadnych łopatek tylko drążek z opcją "+" i "-" oraz S
Wymieniałem w nim moduł Kessy bo był kompletnie zalany i po tym kolumna się odblokowuje, zegary działają i pilot też.
Zastanawiam się czy Kessy nie blokuje skrzyni ale komunikacja ze wszystkimi modułami jest bez problemów.
Aha... Co do skrzyni to nie jestem pewny jaka to jest (tiptronim czy multitronic)
Kierownica bez żadnych łopatek tylko drążek z opcją "+" i "-" oraz S
Potop był i to nie byle jaki bo kessy aż zgnił. Kable są raczej ok po wstępnych oględzinach.
Jak przesuwam dzwignią to na poszczegulnej pozycji zapala się kolejno lampka D/N/R/P itd a na zegarach nic.
Czy mówiąc o selektorze mówisz o tej elektronice pod chromowaną obudową drążka?
Czy oriętujesz się czy kessy może coś blokować?
Jak przesuwam dzwignią to na poszczegulnej pozycji zapala się kolejno lampka D/N/R/P itd a na zegarach nic.
Czy mówiąc o selektorze mówisz o tej elektronice pod chromowaną obudową drążka?
Czy oriętujesz się czy kessy może coś blokować?
Niee to jest głebiej,nie wiem czy w D3 nie ma więcej bajerów bo rozbierałem w D2 i miał głebiej czujnik a płytke odpalało zupełnie co innego. Sugeruje ci YT bo te selektory jak patrzyłem nie róznia się dośc bardzo budową. Trudno powiedzieć co u ciebie siadło dokładnie bo bez podmianki jak sprawdzisz?? Ja bym przełozył elektronike selektora z innej nawet uzywki.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz