Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D3 04 3.7MPI/LPG ] Nie mogę odpowietrzyć hamulców przez b

ósemka
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 04 3.7MPI/LPG ] Nie mogę odpowietrzyć hamulców przez b

Post autor: ósemka » 08 cze 2015, 20:25

Witam mam wielki problem . Przez tylny prawy tłoczek wyciekł płyn hamulcowy . Wymieniłem zacisk na nowy i układ jest już szczelny ale po podłączeniu do komputera podniesieniu samochodu otwarciu odpowietrzników tak jak poinno być , pompa abs nadal ma w sobie powietrze i nie chce się odpowietrzyć .Wywala cały czas błąd pompy ABS co robić nie da się nim nigdzie pojechać bo stracił całe hamulce. Pedał w dół i pompowanie nic nie daje POMOCY.

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 08 cze 2015, 21:59

Jeśli mam być szczery to odpowietrzalem tył tylko mechanicznie jak wypinalem zacisk tylni i wszystko było oki. Nawet nie wiedziałem ze kompem się jakieś odpowietrzniki otwiera.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

ósemka
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ósemka » 08 cze 2015, 22:44

właśnie też tak myslałem . i tak jest ale tylko wtedy kiedy pompa nie nabrała powietrza .

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 08 cze 2015, 22:57

ósemka, podłączasz kompa, włączasz tryb odpowietrzania i komputer po kolei otwiera zawory informując Cię przy okazji, które odpowietrzniki masz odkręcać. Oczywiście wcześniej podpinasz urządzonko/pompę (czy jak to tam po polsku zwał) do odpowietrzania hamulców, bo coś przecież musi tłoczyć płyn ;)

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 08 cze 2015, 23:25

Naciskasz pedał hamulca i pompuj ;)
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Motostacja

Post autor: Motostacja » 09 cze 2015, 16:07

ee tam mi zleciał cały płyn przez tylny zacisk i odpowietrzone zostało na parkingu normalna metodą zakrecasz wszystkie odpwoeitrzniki na wyłaczonym silniku

odkrecasz lewe przednie koło nakładasz wężyk na odpowetrznik na zakręconym pompujesz trzymasz pedał 2 ga osoba odkreca odpowietrznik pedał cały czas wcisniety , zakrecasz odpwoetrznik i tak do skutku az pójdzie płyn

nastepnie prawe przednie koło lewe tylne i prawe tylne po około 250ml na koło płynu powinno przejsc .

jak to wykonasz to kompem mozesz pompe abs odpowietrzyc

leon0376
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: leon0376 » 09 cze 2015, 22:10

raftor pisze:ee tam mi zleciał cały płyn przez tylny zacisk i odpowietrzone zostało na parkingu normalna metodą zakrecasz wszystkie odpwoeitrzniki na wyłaczonym silniku

odkrecasz lewe przednie koło nakładasz wężyk na odpowetrznik na zakręconym pompujesz trzymasz pedał 2 ga osoba odkreca odpowietrznik pedał cały czas wcisniety , zakrecasz odpwoetrznik i tak do skutku az pójdzie płyn

nastepnie prawe przednie koło lewe tylne i prawe tylne po około 250ml na koło płynu powinno przejsc .

jak to wykonasz to kompem mozesz pompe abs odpowietrzyc
Kolego odpowietrzanie zaczyna sie od kola najbardziej oddalonego od pompy czyli dokladnie odwrotnie niz napisales ;)
Zycie jest za krotkie zeby inwestowac w diesla

majkaistefan

Post autor: majkaistefan » 09 cze 2015, 22:34

Witam!

A nie lepiej kupic za parenascie € butelke do odpowietrzania na sprezone powietrze? Plyn przy okazji mozna wymienic samemu w ukladzie...

Stefan.

leon0376
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: leon0376 » 10 cze 2015, 22:31

majkaistefan pisze:Witam!

A nie lepiej kupic za parenascie € butelke do odpowietrzania na sprezone powietrze? Plyn przy okazji mozna wymienic samemu w ukladzie...

Stefan.

Do wymiany plynu potrzeba jedynie pusta butelke wezyk i nowy plyn.Do pustej butelki nalewamy troche nowego plynu tak aby mozna bylo zanuzyc wezyk drugi koniec zakladam na poluzowany odpowietrznik i pompyjemy pedalem haulca.Plyn sie leje po to aby podczas puszczania pedalu chamulca pompa nie zasysala powietrza.Tym sposobem niedawno sam wymienilem caly plyn bo mial juz 5 lat <brawo>
Zycie jest za krotkie zeby inwestowac w diesla

ósemka
Forum Audi A8
Forum Audi A8

hamulec

Post autor: ósemka » 15 cze 2015, 20:04

pompowałem go tradycyjnie 4 godziny i cały czas leci piana . szukałem innej dziury ale raczej nigdzie nie ma . chciałem załaczyć pompę komputerem to wywala bład pompy ale na desce nic nie pokazuje . jutro laweta i wezmę go do kogos od hamulców.

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 16 cze 2015, 00:39

ósemka, odpowietrzałeś na włączonym zapłonie? Pompa nie zapowietrzona, płynu w zbiorniczku było max i cały czas uzupełniany był stan przy odpowietrzaniu?

ósemka
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ósemka » 16 cze 2015, 06:34

pompa jest zapowietrzona , na właczonym zaplonie , i cala podniesiona do góry , wywala bład abs . moze sterownik umarł ?

majkaistefan

Post autor: majkaistefan » 16 cze 2015, 06:53

Witam!
ósemka pisze:wywala bład abs
-a co ma robic jak tam wszedzie powietrze jest?

Stefan.

Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D2
Rocznik: 1994
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Karol

Post autor: karol208 » 16 cze 2015, 14:27

leon0376 pisze: Kolego odpowietrzanie zaczyna sie od kola najbardziej oddalonego od pompy czyli dokladnie odwrotnie niz napisales ;)
W tradycyjnym bez ABS owszem
Z abs pierwsza pompa później przód i tył

Odpowietrzanie pompy układu ABS w pojazdach: VW Passat, Audi A4/S4, Audi A6/S6 i A8/S8.

[Wybór]

[03-ABS/hamulce]

[Nastawy podst. - 04]

Grupa "002"

[Idź!]

W tym momencie pompa systemu ABS powinna uruchomić się na ok. 10 sekund. Odgłosy uruchomionej pompy powinny być dobrze słyszalne.

[Gotowe, powrót]

...i gotowe.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 16 cze 2015, 22:50

W ten sposób też nie zawsze odpowietrzysz układ hamulcowy. Jak już wcześniej pisałem, trzeba podłączyć pod zbiorniczek pompę z płynem hamulcowym i podać go pod ciśnieniem (nie więcej niż 2,0 bary). Następnie odpowiednim testerem/urządzeniem diagnostycznym wysterować po kolei wszystkie zawory w bloku ABS, otwierając jednocześnie odpowietrzniki przy odpowiednim dla danego zaworu kole.

Odpowietrzanie układu hamulcowego to nie zawsze łatwa robota, ostatnio męczyłem się chyba ze trzy godziny zanim odpowietrzyłem pompę w głupim Matizie <faktycznie>.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl