[D3 02 4.2MPI/LPG ] Wymiana Zatartej sprezarki
[D3 02 4.2MPI/LPG ] Wymiana Zatartej sprezarki
Witam
Zatarła mi się sprężarka zamierzam sam wymienić i wyczyścić układ i mam kilka pytań
1 kupię używany kompresor zaleje nowym olejem i czy mogę dojechać 40km żeby nabić gazu nie zatrze się bez gazu???
2 Gdzie kupić osuszacz 4e0820189G tylko serwis ???
Zatarła mi się sprężarka zamierzam sam wymienić i wyczyścić układ i mam kilka pytań
1 kupię używany kompresor zaleje nowym olejem i czy mogę dojechać 40km żeby nabić gazu nie zatrze się bez gazu???
2 Gdzie kupić osuszacz 4e0820189G tylko serwis ???
-
- Super Klubowicz
Marcinie, właśnie chcę to zrobić. Sprężarka będzie wyjęta bo układ jest opróżniony i chciałbym wymienić w niej olej (PAG 46). W większości sprężarek Denso jest na dole sprężarki śruba (czasem pomalowana na czerwono) i przez tę śrubę uzupełnia się olej. W moim typie są śruby tylko na górze. Z tego co wiem, to prócz obiegu z czynnikiem chłodniczym jest jeszcze obieg z olejem, wchodzi tam 200 cm sześć. oleju (180 ml), ponieważ jest to typ 805 F.
Bądź dobry jak chleb.
-
- Super Klubowicz
Zerknij np. na stronę Denso.. Wychodzi mi na to, że to ta śruba na górze, ale jest też tam taka z zaworkiem więc jedna z dwóch. Olej chciałbym wymienić, bo ta sprężarka trochę poleżała i nie wiadomo kto ją obracał - być może oleju nie ma wcale.
Bądź dobry jak chleb.
-
- Super Klubowicz
Z tego co zauważyłem na zdjęciach ,olej jest wylewany z wysokiej i niskiej strony,więc według mnie każda nowa sprężarka potrzebuje od 150 do 200 ml oleju .Zatem wystarczy nalać do nowo montowanej sprężarki przez niską stronę wymaganą ilość oleju i powinno być wszystko ok.Olej w układach klimatyzacji porusza się razem z freonem .Jestem na 1000% pewny że tak ta operacja powinna wyglądać a jak warsztat który Ci to robi myśli inaczej to nich zmieni fach