majkaistefan pisze:Witam!
Cos jest nie tak.
uszek pisze:Wezyki 12 cm i auto nie to, równo chodzi na wolnych
W tak dlugich przewodach (policz na ile cykli tam gazu sie miesci) dochodzi do "usredniania" co z kolei przeklada sie na inne niedogodnosci w pracy silnika.
Stefan.
A to z prostego wzgledu, że wtryskiwacze mogą miec rózny wydatek, delikatna odchyłka będzie się przekładać na dawkę. Najgorszę w tym że sterownik LPG korzysta z czasów PB, co za tym może się przekładać na różne czasy wtrysku(pewna niedokładność i zwłoka lub za szybki wtrysk) i dlatego sonda tak sieje.
Z tego co wyczytałem na innych madrych forach to ludzie mieli problemy z węzykami jeśli były za długie i za krótkie. Ktoś z instalatorów robił testy na swoim aucie i wyszło że na węzykach 2 cm auto zachowuje się tak jak na węzykach ponad 40 cm. Optymalny wymiar wezyka to 10-20 cm, z jego testów wyszło.
Sam w to nie wierzyłem, że węzyk jak krótki tak się dzieje ale zwiększyłem wezyk i auto nie to. Przecież auto mi dobrze chodziło a chciałem polepszyć i skrócic wezyki. Doszedłem z 25 cm wezyków do 0 i wyszło ze na 25 jeszcze jako tako chodziło, niestety dawki gazu były bardzo różne, sonda czasem wskazywała za bogato czasem za ubogo. Przy 15 cm było ok a przy 0 bardzo zmieniały się czasy wtrysków, przez to szarpało.