Apophis pisze:Nie wiem ile lat jeździłes S8 ale policz sobie sam 2tys x7 to kupie sobie drugą.
Generalnie niby ok ale jak zwykle piszesz ale nie w temacie. Czemu tak piszę?... wystarczy czytać ze zrozumieniem - cytat z pierwszego posta:
mkbewe pisze:Pytanie głównie do posiadaczy A8D3 4.2v8
Niedawno kupiłem swoje i myślę że warto by było wykupić tez polisę AC, problemów jest kilka...
Więc co z tego, że po 7 latach za zaoszczędzone rocznie 2kpln czyli łącznie 14kpln kupisz sobie starą przed-liftową D2.
Temat dotyczy D3 i w relacji składka AC kontra ewentualne roczne oszczędności w przypadku nie wykupienia tejże polisy mają się zupełnie inaczej.
Ja zresztą również nie jeździłem moją S8 tyle lat żeby odłożyć sobie na następną S8 więc odpowiadając na to co poniżej....
Apophis pisze:Reasumujac jak dostałes az 20tys za wypasione S8 które w tamtych latach kosztowało sporo więcej to sie czujesz szczesliwy czy wydymany??
znając ten złodziejski kraj i złodziejskie przepisy czuję się oszukany ale realnie na to patrząc to lepsze 20kpln w kieszeni niż marne 2 czy 4kpln zaoszczędzone na jego nie kupieniu.
Na koniec warto też obiektywnie spojrzeć na samego siebie - kto z osób które świadomie nie kupiło AC odkłada tą składkę do "skarpety" czy też na konto w banku zbierając tym samym kasę na ewentualną szkodę czy też kisi to przez 7 lat na kupno następnego auta??
Moim zdaniem to bzdura, 90% tych co nie kupią AC przejadają te pieniądze a jak się przydarzy kasacja auta to zostają z niczym i dopiero wtedy kombinują co zrobić dalej.
Poza tym za 14kpln nie kupisz takiej S8 jaką miałem (produkcja 06-2002) więc niestety gdybym tak perspektywicznie miał się zachowywać jak piszesz to rocznie musiałby odkładać więcej niż wynosi składka AC
I żeby nie było... nie jestem jakimś zagorzałym zwolennikiem kupowania AC ale przez ostatnie 10 lat miałem niestety kilka zdarzeń drogowych i posiadanie tej polisy okazało się bardzo przydatne.
Apophis pisze:Co prawda jak mam sie chec rozwalić to w 2 lata 10 czy 20tys nie zapłace ale potem posmaruja zwyżkami etc.
Jakimi zwyżkami? Jeżeli umiesz liczyć pieniądze to policz.... 10% zwyżki przy składce 2kpln to zaledwie 200pln a po następnym bezszkodowym roku jazdy zaczynasz odzyskiwać zniżki więc kiedyż to ubezpieczyciel odzyska to z nawiązką?
Apophis pisze:Ale kto bogatemu zabroni
Cóż, wg. mnie zupełnie bezmyślnie i beztrosko to dopiero ten prawdziwie bogaty nie kupuje AC. Dlaczego?.... bo jak rozbije auto w drobny mak to odda na złom pozostałość i kupi sobie drugi i nie będzie patrzył czy coś zaoszczędził na AC czy nie.
Ci naprawdę bogaci mają wywalone zarówno na ubezpieczycieli jak i na polityków i na wiele innych niedogodności tego kraju... są ponad to, robią swój biznes i mają tyle, że stać ich na świadome nie płacenie AC.
Ale mogę się mylić