[D3 06 4.2MPI ] Drgania przy mocnym skręcie
- martinezzg
- Super Klubowicz
Prawie każde większe auto tak ma. Skręć na maksa kołami, wolno ruszaj - szczególnie na parkingach w blokach dobrze słychać, jak opona przeskakuje po podłożu, na asfalcie jest taki sam efekt. Powstają po prostu naprężenia na oponie, które się uwalniają - tak ja to sobie tłumaczę, i myślę, że nie jestem daleki od prawdy ;-p
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
kolego martinezzg ,Ja miałem identyczne objawy - przy nawet już lekkim skręcie i dodaniu gazu całe auto dostawało drgawek , krótko mówiąc mechanizm różnicowy kleił i robił szpere . Wgryzłem się w temat i wyczytałem , że w 90 % przypadków winę ponosi olej . Kazałem mechanikowi wymienić na nowy - oczywiście nie zgadzał się ze mną twierdząc , że od 15 lat robi audi i napęd quattro tak ma. Nie dałem za wygraną bo jeżdzić limuzyną tej klasy i przy każdym zakręcie tłumaczyć się ludziom na pokładzie co się dzieje to wstyd. Po wymianie oleju w torsenie problem nie ustał , ale ...zaobserwowałem , że po nocnym postoju przez kilka pierwszych skrętów nic się nie działo , więc pomyślałem , że to musi być olej ...Ale dlaczego nie pomogła wymiana na nowy, podobno odpowiedni o specyfikacji 75W140 ???
okazuje się , że olej w skrzyni rozdzielczej nie ma zamiennika ! tak , nie ma zamiennika Kupiłem więc olej w serwisie za jedyne 460 zł za litr ( tyle wystarczy ) i jak ręką odjął . Mechanik sam poźniej stwierdził , że podczas wymiany przyjżał się dokładnie temu olejowi i jest on zupełnie inny niż innej firmy o "takiej samej specyfikacji "
Może u niektórych wymiana na nieorygnialny pomaga , ale mam wrażenie , że nie wtedy kiedy olej w torsenie to praktycznie woda .
okazuje się , że olej w skrzyni rozdzielczej nie ma zamiennika ! tak , nie ma zamiennika Kupiłem więc olej w serwisie za jedyne 460 zł za litr ( tyle wystarczy ) i jak ręką odjął . Mechanik sam poźniej stwierdził , że podczas wymiany przyjżał się dokładnie temu olejowi i jest on zupełnie inny niż innej firmy o "takiej samej specyfikacji "
Może u niektórych wymiana na nieorygnialny pomaga , ale mam wrażenie , że nie wtedy kiedy olej w torsenie to praktycznie woda .
Ostatnio zmieniony 19 paź 2018, 13:36 przez scrow, łącznie zmieniany 1 raz.
Scrow
-
- Forum Audi A8