[D3 06 4.2TDI ] Opinie na temat silnika i eksploatacji
Nie no chyba tej klasy auta za zaskórniaki się nie kupuje
aczkolwiek im więcej znajdziesz tym więcej można zbić z ceny, a z drugiej strony chciałbym się przygotować na ewentualne naprawy. Kolejny aspekt jeśli na dzień dobry okaże się, że nie wiem, niezbędny jest remont za 2-3 dychy to może poszukam innego egzemplarza.. 330kkm to sporo przy tak intensywnej eksploatacji nawet jak najlepsze V8 ON w historii motoryzacji..
aczkolwiek im więcej znajdziesz tym więcej można zbić z ceny, a z drugiej strony chciałbym się przygotować na ewentualne naprawy. Kolejny aspekt jeśli na dzień dobry okaże się, że nie wiem, niezbędny jest remont za 2-3 dychy to może poszukam innego egzemplarza.. 330kkm to sporo przy tak intensywnej eksploatacji nawet jak najlepsze V8 ON w historii motoryzacji..
Witam
Podepnę się do tematu.
Mianowice suzkam dla siebie A8 D3 zdecydowałem już na silnik 4.2 TDI , jednak dziś otrzymałem telefon od znajomego , że ma do sprowadzenia A8 2009 rok ale w 3.0 TDI.
Wcześniej ten silnik sobie odpuściłem ale z racji niskiej ceny w granicach 63-66 tys jest to coś wartego rozważenia (tymbardziej, że takie 4.2 tdi to raczej z 2007 szukałem)
Pytanie czego można się spodziewać po silniku czy po zrobieniu tuningu mocy można spodziewać się problemów ?
Co trapi te silniki ?
Czy wgle brać go pod uwagę ?
Czy spalanie jest większe niż w 4.2tdi ?
Dodam, że full opcja 174 tys przebiegu udokumentowanego.
Proszę o info.
Podepnę się do tematu.
Mianowice suzkam dla siebie A8 D3 zdecydowałem już na silnik 4.2 TDI , jednak dziś otrzymałem telefon od znajomego , że ma do sprowadzenia A8 2009 rok ale w 3.0 TDI.
Wcześniej ten silnik sobie odpuściłem ale z racji niskiej ceny w granicach 63-66 tys jest to coś wartego rozważenia (tymbardziej, że takie 4.2 tdi to raczej z 2007 szukałem)
Pytanie czego można się spodziewać po silniku czy po zrobieniu tuningu mocy można spodziewać się problemów ?
Co trapi te silniki ?
Czy wgle brać go pod uwagę ?
Czy spalanie jest większe niż w 4.2tdi ?
Dodam, że full opcja 174 tys przebiegu udokumentowanego.
Proszę o info.
cena też zupełnie inna, tylko kwestia Panowie masy jest tutaj nie bez znaczenia i o ile do spokojnej jazdy 3.0 wystarczy to przy 4.2 to zupełnie inna para kaloszy - proponowałbym, żebyś przejechał się jednym i drugim motorem jeśli jeszcze nie jechałeś, bo przepaść dla mnie jest ogromna. Do ósemki większy silnik jest optymalny.