części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 01 4.2PB/LPG ] Prośba o pomoc w weryfikacji problemu z

brayan0072
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 01 4.2PB/LPG ] Prośba o pomoc w weryfikacji problemu z

Post autor: brayan0072 » 10 wrz 2015, 16:29

Witam, już zaczynam mieć dosyć tego samochodu. Rano jadąc do pracy oczywiście rundka aby rozgrzać autko...przy ok 100 km/h włożyłem gaz w podłogę, skrzynia redukując bieg wydała niefajny dźwięk (walnięcie-szarpnięcie) i samochód przestał ciągnąć a obroty poszły do góry. Nie wchodzi żaden bieg ani D ani R i żaden inny (przełączając wybierakiem reagują obroty a auto nie ciągnie), mało tego to jeszcze można wybierakiem wybrać każdą pozycję oprócz 2 (przy 2 lewarek napotyka gumowaty opór cofając się na 3 a wcześniej tego nie było). Brak błędów i trybu awaryjnego. Czy czeka mnie kosztowna naprawa (znowu...dopiero miesiąc temu skończyła się gwarancja bo skrzynia była remontowana), czy chociaż raz mi się poszczęści i da się to zrobić bez wywalania skrzyni na stół?? pomocy :(
Lord of the Ring CCCO A8L

Gość

Post autor: Gość » 10 wrz 2015, 18:42

Walnięcie czyli objaw urwanego kosza-jak nie masz urwanego przegubu czy połosi to cieńko to widze...

brayan0072
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: brayan0072 » 11 wrz 2015, 06:14

Apophis pisze:Walnięcie czyli objaw urwanego kosza-jak nie masz urwanego przegubu czy połosi to cieńko to widze...
Fuck...czyli nie ma wyjścia pacjent na stół i znowu kupa kasy. Jaki to model skrzyni jeżeli po rozkodowanym Vin'ie wychodzi Numer SKRZYNI BIEGÓW FBE, Dane transmisyjne G0Q 5-stopniowa automatyczna skrzynia biegów cztery koła pojazdu dysku, Typy transmisji danych / mechanizmy zmiany biegów 0G7 Tiptronic??? Da się to stwierdzić po VIN czy nura pod samochód??

DODANO:

Acha i nie wiem czy to coś pomoże ale próbowałem też ruszyć na zimnym silniku, słychać że po wyborze wybierakiem D albo R skrzynia coś zmienia (słychać coś jakby tłoczony przez przewody olej hydrauliczny) a na przełożeniu N coś lekko grzechocze. Po zgaszeniu auta z okolicy skrzyni jeszcze przez 1 sekundę wydobywa się ten dźwięk tłoczonego oleju (możliwe że pękł jakiś przewód albo jakaś inna tania pierdółka??)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2015, 06:32 przez brayan0072, łącznie zmieniany 1 raz.

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 11 wrz 2015, 08:17

Słuchaj, gdybac to sobie mozna. Musisz wleźć pod auto, zwalic osłony i patrzec. Zacznij od wyrypanych przegubów - jak zaden z nich nie jest urwany i nie masz kaluzy oleju pod autem to nie spodziwalbym sie cudów. Skrzynia będzie pewnie do wyjęcia.
Pozdrawiam Bugi

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

Gość

Post autor: Gość » 11 wrz 2015, 12:20

No masz automat,tiptronic FBE czyli znzne i słabe ale kulturalne 5hp24a
Kosze i to co pada sa do wszystkich takie same(5hp)

Tania popierdołka nie daje zwykle takich objawów ale jako że i tak sie dzieje w srodku to bez rozbierania nie dojdziesz nic.
Niestety te skrzynie padają na potege. W ostatnim miesiącu jestes chyba 6osobą A8,A6....

brayan0072
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: brayan0072 » 11 wrz 2015, 16:26

Bugalon pisze:Słuchaj, gdybac to sobie mozna. Musisz wleźć pod auto, zwalic osłony i patrzec. Zacznij od wyrypanych przegubów - jak zaden z nich nie jest urwany i nie masz kaluzy oleju pod autem to nie spodziwalbym sie cudów. Skrzynia będzie pewnie do wyjęcia.
Myślę że i bez wyjęcia się obejdzie bo oleju nie widać a przeguby mają 1 miesiąc a brałem z najwyższej półki (nie pamiętam dokładnie ale chyba FAG lub Lemforder)
Apophis pisze:No masz automat,tiptronic FBE czyli znzne i słabe ale kulturalne 5hp24a
Kosze i to co pada sa do wszystkich takie same(5hp)

Tania popierdołka nie daje zwykle takich objawów ale jako że i tak sie dzieje w srodku to bez rozbierania nie dojdziesz nic.
Niestety te skrzynie padają na potege. W ostatnim miesiącu jestes chyba 6osobą A8,A6....
A może są jakieś bardziej trwałe od mojej i lepszym wyjściem będzie kupić inną, o ile będą pasowały bez większej rzeźby (np od s8 albo w12 ??).
Przepraszam że pytam o tak oczywiste rzeczy ale nie chciałbym pojechać do speca od automatów a on wymieni mi jakiś głupi przewód za 50 zł a skasuje mnie 4 tys zł...poprostu próbuje się przygotować aby nikt mnie nie wydymał na kasę, stąd te głupie pytania. Ale widzę że i tak jestem na straconej pozycji. I tak wielkie dzięki za pomoc...Pozdrawiam

Gość

Post autor: Gość » 11 wrz 2015, 20:08

brayan0072, Bardziej trwałe od 5hp sa 4 hp i 6hp oraz manuale :)

brayan0072
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: brayan0072 » 11 wrz 2015, 20:59

Apophis pisze:brayan0072, Bardziej trwałe od 5hp sa 4 hp i 6hp oraz manuale
A da się moją 5hp zastąpić 6hp?? Oczywiście bez większej rzeźby??

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 12 wrz 2015, 00:08

Z W12 (D2) nie podejdzie skrzynia, 6hp26 też zostaw w spokoju bo jak to sparujesz ze sterownikiem D2? Dla chcącego i $$ nic trudnego..

Masz pewność czy przy ostatniej naprawie naprawili to co powinni a nie na zasadzie: "to przetrzyma okres gwarancyjny a potem do nas wróci"?
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

Gość

Post autor: Gość » 12 wrz 2015, 02:47

Wszelkie zmiany ASB na inne automaty to rzeźba większa jk z manualem

brayan0072
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: brayan0072 » 12 wrz 2015, 18:09

krzychu22.p1i pisze:Z W12 (D2) nie podejdzie skrzynia, 6hp26 też zostaw w spokoju bo jak to sparujesz ze sterownikiem D2? Dla chcącego i $$ nic trudnego..
Fakt jak sobie policzę ile włożyłem w to auto w ostatnim czasie...wyszła mnie już 50 tys. A mam wobec niej jeszcze air ride, 20" Z-Performance, zregenerować skóry i przede wszystkim będę chciał dołożyć kompresor i stąd chciałbym mocniejszą skrzynie
krzychu22.p1i pisze:Masz pewność czy przy ostatniej naprawie naprawili to co powinni a nie na zasadzie: "to przetrzyma okres gwarancyjny a potem do nas wróci"?
Nie mam pewności absolutnie ponieważ kupiłem auto 2 miesiące po regeneracji skrzyni a robiona była w żurominku, tu znowu możesz mieć rację, pewnie weszły liche graty i będzie robota na przyszłość (nie chcę obwiniać speca od asb bo winny może być również koleś który sprzedał mi auto "może miało być po taniości aby tylko jeździło")
Apophis pisze:Wszelkie zmiany ASB na inne automaty to rzeźba większa jk z manualem
Fakt, lepiej dobrze ogarnąć ori skrzynie (pewnie da się ją jakoś wzmocnić)

Jeszcze raz THX ;)

Gość

Post autor: Gość » 12 wrz 2015, 19:38

Osobiście nie znam metody wzmacniania 5hp do tuningu silnika. One wzmocnione to sa juz w dolnej granicy normy.

brayan0072
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: brayan0072 » 13 wrz 2015, 13:56

Apophis, http://www.a8team.pl/inne-uturbienie-42 ... 37,120.htm
Tu jest coś o wzmacnianiu ale osobiście też nie wiem na czym ono polega...czy przy regeneracji skrzyni są do wyboru lepsze lub gorsze części?? (tańsze lub droższe??)

Gość

Post autor: Gość » 13 wrz 2015, 20:34

Ja sie pytałem kiedyś o to i mowili że sa opcje jakiegos wzmacniania ale czy to się sprawdzi to watpliwe.

brayan0072
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: brayan0072 » 14 wrz 2015, 07:21

Apophis pisze:Ja sie pytałem kiedyś o to i mowili że sa opcje jakiegos wzmacniania ale czy to się sprawdzi to watpliwe.
No to faktycznie nie fajny temat bo wydać 7 tysi na coś co się nie sprawdzi mija się z celem

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl