części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 08 3.0TDI ] wibruje podczas hamowania

goldberg
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 08 3.0TDI ] wibruje podczas hamowania

Post autor: goldberg » 16 paź 2015, 14:53

Dzien dobry
mam pytanie , przy duzych predkosciach 140 hamuje auto wchodzi w wibracje
jak jade wolniej to juz nie i pewnie powiecie ze to tarcza.
Fakt przednia tarcze juz 2 mm widac ze sie schowały ,ale poprzedni własciciel wymienił same klocki hamulcowe na nowe a tarcze zostawił.
Sprawdziłem ze dana tarcza nie jest rowna (palcem sie to wyczuje) ps i czy to moze miec znaczenie ze tarcza juz sie wyrobiła zle na poprzednich klockach a te są rowne i wchodzi na wibracje auto przy hamowaniu?
|Zdaje sobie sprawe ze muszse wymienic tarcze zeby sprawdzic w 100% lecz wtedy wiaze sie z klockami ktore są jak nowe .
Ps2. czy taka konfiguracja czyli lekko krzywa tarcza i nowe klocki moze wpływac ze np przy ok 90km/h daje sie odczuc delikatne drzenie czy to juz wywazenie kół itp ,czy moze to tez na to wpłynąć.Z góry dziękuje za odpowiedz

lukasz88
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukasz88 » 16 paź 2015, 15:01

Ja miałem podobną sytuacje wymieniłem same tarcze i jest ok klocki zostały stare
łukasz88

Bartek87
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Bartek87 » 16 paź 2015, 19:27

miałem podobnie, od 120km/h na godzinę przy nawet lekkim dotknięciu hamulca auto wpadało w wibracje - diagnoza: odcisnięty klocek hamulcowy na tarczy.

Awatar użytkownika
pawelec
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pawelec » 16 paź 2015, 20:32

Potwierdzę tak samo jak koledzy.... również jak ty mam do wymiany tarcze z przodu i do puki nie dotknie troszkę mocniej hamulca z prędkości ok 100km/h i więcej i wtedy odczuwam drgania

Awatar użytkownika
Nyku
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Radek

Post autor: Nyku » 17 paź 2015, 06:07

Tarcze do wymiany :)
Gdyby to była kwestia felg to drganie by było w pewnym zakresie prędkości nawet przy przyśpieszaniu czy spokojnej jeździe. Jeżeli występuje tylko przy hamowaniu to tak jak koledzy wyżej pisali.

goldberg
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: goldberg » 17 paź 2015, 09:44

Też tak włąsnie sądze ze tarcze i tak zrobie ,tylko kwestia drgań w II części tematu tez pytałem o to ze np ok 90 km h drzy i odziwo czasem bardziej odczuwam czasem mniej,ale to czy ma zwiazek z tarczami przednimi które są juz do wymiany-sądze ze nie
i nawet jak przyspieszam szybciej to czuje ze od 90-100 km/h lekka wibracje moge jechac 130-220 zero drgan zadnych płynne ale przy tym zakresie cos jest.
Nadmienie ze wymienilem opony na nowe zostalo wszystko wyważone ,czy moze jakis luz w zawieszeniu czy coś -doradzicie?

Lolek84
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lolek84 » 17 paź 2015, 10:39

Ja miałem podobny przypadek. Nie zawsze ale dość często przy zwalnianiu z większej prędkości wpadał wóz w wibracje. Okazało się że półoś była winowajcą.

Awatar użytkownika
pawelec
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pawelec » 18 paź 2015, 09:50

goldberg tez może być luz na zawieszeniu.... lepiej sam sprawdź sobie u jakiegoś kolegi co ma podnośnik i sprytne narzędzie typu breszka, łapka bo jak pojedziesz na stacje diagnostyczna to na trzepakach i rolkach nic nie wyjdzie....
Mnie auto przeszło normalnie przegląd zerowy i nic nie zauważyli a mam wywalone tzw. banany, końcówki drążka stabilizatora i chyba jeszcze 2 tulejki wiec albo jakiś znawca tematu ci powie albo sam patrz. Ja chciałem żeby ktoś mi sprawdził auto po zakupie i pojechałem specjalnie do Gdańska i usłyszałem opinie....

brak

Post autor: brak » 18 paź 2015, 10:45

pawelec pisze:Mnie auto przeszło normalnie przegląd zerowy i nic nie zauważyli a mam wywalone tzw. banany, końcówki drążka stabilizatora i chyba jeszcze 2 tulejki wiec albo jakiś znawca tematu ci powie albo sam patrz. Ja chciałem żeby ktoś mi sprawdził auto po zakupie i pojechałem specjalnie do Gdańska i usłyszałem opinie....
To żenujące ale tak jest w tych skp. Jeden sie czepi braku poziomowania w 20letnim A8 a nie znajdzie zajechanej zawiechy a drugi powiedział-paaanie rób pan to bo dramat. Dlatego ja juz od lat daje znajomemu mechanikowi troche kasy i każe mu samemu jechac na przeglądy gdzie on sam wsio sprawdza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl