części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 preFL ALL ] Klimatronik siła nawiewu

Adoz
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 preFL ALL ] Klimatronik siła nawiewu

Post autor: Adoz » 20 paź 2015, 15:39

Witam,
mam problem z siłą nawiewu. Dokładniej to ustawiam daną temperaturę i siłę nawiewu, auto wyłączone u kierowcy i pasażera, econ włączony. Po chwili nawiew sam się reguluje to zmniejsza się to zwiększa. Kieruje do was pytanie czy jest coś nie tak z klimatronikiem czy poprostu jest jakaś ukryta opcja włączona ?

TMEA
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: TMEA » 21 paź 2015, 11:14

<fujarka> hehe to się nazywa Klima Automatyczna czyli klima mierzy temperaturę z kilkunastu czujników i robi aby w środku było tak ciepło jak ustawiłeś :) moc nawiewu też się zmniejsza jak już dochodzi do zadanej temp. U mnie jak otwieram drzwi w zimie to sam zwiększa szybkość nawiewu bo temperatura spada a jak już wzrośnie to wentylator się prawie wyłącza :)

TMEA
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: TMEA » 21 paź 2015, 11:15

Funkcja Auto to się odnosi chyba tylko do miejsca gdzie ma wiać powietrze. Przynajmniej u mnie tak jest :)

Adoz
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Adoz » 21 paź 2015, 23:35

Skoro jest tak jak mówicie to lipa bo w innych samochodach jak wyłączam auto to wieje taką mocą i temperaturą jaką mu ustawie a nie jak tutaj chwile powieje i nagle przestaje. Teraz jest to uciążliwe w pory deszczowe bo niby temperatura osiągnięta i zmniejsza nawiew a to że mi szyba paruje bo mokry wsiadłem to już nieważne. Mam nadzieję że jednak jest inaczej.

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 22 paź 2015, 08:03

Ja do swojej też wsiadam mokry i to nie raz bardzo, a szyby nie parują . W pierwszych tygodniach użytkowania A8 - ki też miałem z tym problem,zapchane odpływy ,mokre dywaniki i parujące szyby , trzeba się z tym uporać ale trzeba mieć suche auto , funkcja econ , odpowiednio ustawione nawiewy temperatura 22,5 i nie będzie parować . A zmienna prędkość wentylatora nawiewu u mnie tez występuje.I tak ma być.

ernesto

Post autor: ernesto » 22 paź 2015, 10:46

Adoz pisze:Skoro jest tak jak mówicie to lipa bo w innych samochodach jak wyłączam auto to wieje taką mocą i temperaturą jaką mu ustawie a nie jak tutaj chwile powieje i nagle przestaje.
Chyba coś źle robisz.
A manualna regulacja +/- działa ?

Econ włączony czyli klima nie pracuje.
Ustawiasz sobie 22 + 22 na klimatroniku. Nawiew ustawiasz dajmy na to na 3 kreskę.
Kiedy stwierdzasz, że chcesz podkręcić temperaturę w aucie na 26 + 26 nawiew automatycznie się zwiększa.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2015, 14:29 przez ernesto, łącznie zmieniany 1 raz.

Adoz
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Adoz » 22 paź 2015, 14:26

Mam tak że ustawiam dajmy na to 22/22 i nawiew na trzy kreski nic nie robię i po jakiejś chwili nawiew np. zmniejsza się na jedną kreskę.

ernesto

Post autor: ernesto » 22 paź 2015, 18:07

To masz ok, bo osiągnął swój cel i nagrzał auto wewnątrz do zadanej temperatury.
Wyżej masz filmik w moim poście, zobacz jak u mnie to działa.

mati_2310
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mati_2310 » 03 lis 2015, 09:02

Jeżeli masz ustawione auto, a siła nawiewu jest niestabilna to znaczy zmienia się w ciągu sekundy mimo tego, że nie zmieniasz temperatury. Wieje mocniej lub słabiej (jak wiatr za szybą - zero stabilności) to znaczy, że kończą Ci się szczotki na wentylatorze. Miałem u siebie dokładnie to samo, aż całkowicie nawiew przestał działać. Problem powstaje przy wymianie, ponieważ później po naprawie często wentylator piszczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl