Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

[D2 ALL ] Ringi na zegary

Zrobiłeś coś w swoim Audi A8 ? Masz do tego fotostory i opis ? Pochwal się innym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

[D2 ALL ] Ringi na zegary

Post autor: dice111 » 31 lip 2010, 13:24

Potrzebne narzędzia i materiały:
- ringi
- trytytka
- imbus 4
- torx 10
- płaski wkrętak
- miękka szmatka
- szczypce do cięcia kabli

Odpinamy akumulator.
Płaskim wkrętakiem podważamy i wyjmujemy zaślepki śrub (te kratki w liczniku) - uwaga, bo łatwo się odkształcają i zostają ślady.
Odkręcamy dwa imbusy.
Podkładamy sobie szmatkę na kolumnę kierownicy i manetki, co by ich nie zrysować przy walce z kostkami i wysuwamy licznik.
Wkrętakiem zdejmujemy zabezpieczenie (to fioletowe ciągniemy w górę) z trzech kostek i wysuwamy kostki. Czwartą, czarną kostkę jest wypiąć najgorzej, gdyż ma zabezpieczenia zatrzaskowe zintegrowane z dwóch stron i do tego bardzo krótkie kable. Mnie się udało dopiero po pięciu minutach walki. Pozostaje jeszcze przecięcie trytytki mocującej wiązkę do licznika.
Obrazek
Mając wyciągnięty licznik odkręcamy dwa torxy i podważając zatrzaski ściągamy szybę.
Obrazek
Wkładamy miękką szmatkę do wnętrza szyby żeby jej nie popalcować i porysować, małe ringi wkładamy przez otwory prędkościomierza i obrotomierza, wielkie musimy lekko ścisnąć i przepychać przez ich otwory. Mocowanie to dwie opcje: albo zagniatamy ringi od wewnątrz, albo zaskoczą nam w fabryczne przetoczenia - to zależy od producenta. Ja mam na zatrzask.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Składamy wszystko w odwrotnej kolejności.
Obrazek
Licznik wkładamy do samochodu, zapinamy kostki - czarną proponuję na końcu - spinamy wiązkę nową trytytką.
Obrazek
Podłączamy akumulator, przekręcamy kluczyk nie uruchamiając silnika i czekamy ok 1 min. aż się zaadaptuje.
Koszt całkowity ~50zł ringi z polerowanego aluminium.
W12 look - priceless :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2011, 18:38 przez dice111, łącznie zmieniany 1 raz.
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
bobasgoleniow
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bobasgoleniow » 31 lip 2010, 20:44

gdzie kupiles za 50 zl tez chce takie
„Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 31 lip 2010, 21:01

Black Cars Matters

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 31 lip 2010, 22:54

dice111 pisze:(...) W12 look - priceless :mrgreen:
Oj dice... z Ciebie to nie tylko niezły Audi-maniak ale też niezgorszy majsterkowicz...
chylę czoła bo ja nie mam w sobie tyle samozaparcia a jak mam potrzebę naprawy lub fantazję na jakieś modyfikacje to jednak w dużej mierze wysługuję się cudzymi, bardziej doświadczonymi i wprawnymi rękoma ;-)
FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

JIMM

Post autor: JIMM » 31 lip 2010, 23:53

A to wygląd ringów z moich poprzedniczek przed i po lifcie ;-) Obrazek Obrazek

patys
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: patys » 01 sie 2010, 19:26

Hejka,

spoko opisik na pewno się komuś przyda, ja już jakiś czas temu robiłem taki modzik wizualny i w sumie ...
dice111 pisze:Płaskim wkrętakiem podważamy i wyjmujemy zaślepki śrub (te kratki w liczniku) - uwaga, bo łatwo się odkształcają i zostają ślady.
To prawda, łatwo się odkształcają ale nie trzeba do tego używać żadnych narzędzi, wystarczy je lekko pchnąć palcem z lewej lub prawej strony i bezboleśnie wyjdą :)

Awatar użytkownika
salaj11
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: salaj11 » 03 sie 2010, 09:01

na youtube jest filmik jak przycisnąć ringi zapalniczką żeby idealnie pasowały

link do filmiku dla tych co mają problem z czytaniem ze zrozumieniem

dice111, świetna robota i czekamy na nowe modyfikacje :mrgreen:

tomi26
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi26 » 13 sie 2010, 00:58

Ciekawe czemu do naszych a8 nie robią też ramki na komputer,kumple kupowali do a6 i mają też ramki na fis w komplecie.

Awatar użytkownika
robertas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: robertas » 13 sie 2010, 10:28

tomi26, widziałem te komplety do a6 z ramką w środku, i ja wole bez, bo całe te ramki są plastikowe i jakoś zajeźdzają mi tandetą. Bo sama ta ramka jest jakaś grubaśna :-/

Awatar użytkownika
sylwekr
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sylwekr » 02 kwie 2011, 18:10

Witam
Też zakładałem takie RINGI i tak z praktyki już po wyjąciu licznika aby zdjąć szybke trzeba zwolnić 9 zatrzasków, najlepiej pod każdy jak się podważy podłożyć zapałkę i wtedy bez problemu rozsunie się licznik na pół, druga rzecz przyginanie ringów zapalniczką (jak zasugerował salaj11), według mnie trochę niebezpieczne bo coś się omsknie i można połamać jakiś element plastikowy. Ja rozginałem rongi zapalniczką od strony wewnętrznej przed ich włożeniem. Wtedy one wskakują jak by miały jakiś zatrzask i idealnie się trzymają. U mnie zabawa z założeniem RING-ów 20-25 minut (może dlatego że już miałem doświadczenie bo zakładałem identyczne jak miałem A4), a licznik prezentuje się zupełnie lepiej.

SylwekR

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl