części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[S8 D2 99 LPG ] Korba wyszła bokiem, ailnik AQH, 390tys km

ogibon
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[S8 D2 99 LPG ] Korba wyszła bokiem, ailnik AQH, 390tys km

Post autor: ogibon » 06 gru 2015, 12:42

Witam. Kilka dni temu na autostradzie przy 180km/h strzeliło coś, zadymiło, posypały si metalowe elementy i dziura w misce (wylał się olej). Mam kilka pytań. Czy w tym silniku można robić coś z samym dołem? (korba, panewki) czy trzeba szukać nowego silnika albo słupka? Trochę go szkoda bo na wiosnę osobiście robiłem uszczelki pod głowicami, rozrząd, pompę wody i parę innych pierdół. Silnik miał wymieniany olej a mimo to strzelił korbowód. Jeszcze nie wiem co dokładnie bo jutro go gdzieś zaciągnę żeby zdjęli miskę ale liczę się z najgorszym. Czy ktoś z forumowiczów nie ma silnika AQH lub AVP (całego albo słupka)?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2015, 14:39 przez ogibon, łącznie zmieniany 1 raz.

Gość

Post autor: Gość » 06 gru 2015, 12:58

Sa silniki dostepne cena ok 5k AVP jednak chyba sie trochę różni górą ale nie mam pewności. Szukał bym takiego samego by miec na graty swoj padnięty.

Lolek84
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lolek84 » 06 gru 2015, 13:06

szkoda ale czego ? czapki i tak masz do zdjęcia, więc nic Ci z nowych uszczelek, rozrządu się nie zakłada 2-gi raz, więc i tak śmietnik, szukaj innej jednostki i zbieraj szmalec :)

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 06 gru 2015, 13:10

nie koniecznie trzeba górę zrywać można dołem tłoki z korbami wytargać :]
TYLKO raczej nie ma po co bo jak coś się urwało to i tak pewnie szkód narobiło

ogibon
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ogibon » 06 gru 2015, 13:10

Kolego. Wiadomo, że nie szkoda części tylko pracy w to włożonej, bo silnik do poniedziałku chodził idealnie, nie było wycieków itd. Z "nowym" ta sama zabawa od początku.

ogibon
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ogibon » 06 gru 2015, 13:16

Koledzy, a jak wygląda spawa robienia samego korbowodu od dołu zakładając że nic więcej się nie stało? da się wymieć sam wał z panewkami? jakie to koszty mniej więcej?

Lolek84
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lolek84 » 06 gru 2015, 13:25

skrzynia w dół, rozrząd do zerwania, jak koledzy piszą, że da się wyciągnąć tłoki w dół (co dziwne) to zajebiście.

Pasowanie panewek do korb i do bloku ... ja bym się nie bawił w taką rzeźbę. Poza tym jak uwaliło korbę, to sieczka taka w jednostce,że musisz fotki porobić :D

Koszta wydaje mi się że mniejsze niż wymiana jednostki, bo motor drogi. Ale czy opłaca się rezać, skoro i tak furę będziesz jeździć ?

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 06 gru 2015, 15:14

Jak sie posypaly czesci z motoru to na pewno slupek jest na smietnik. kwestia tylko tego co da się uratować z tego motoru. Jaksie pourywalo tak ze tloki stanely gdzies u gory (te oderwane) no to i glowice pewnie oberwaly. Tak czy siak otworzyć trzeba ale wedlug mnie dol nie będzie mozliwy do uratowania.

Reasumujac - otwieraj i sprawdzaj co zostalo. Jak glowice dobre, to szukaj samego dolu. Jak glowice oberwaly to trzeba bedzie szukac calego motoru.
Pozdrawiam Bugi

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

Lolek84
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lolek84 » 06 gru 2015, 15:36

zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia :) kupuj motor o tym samym oznaczeniu a stary na graty będziesz miał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl