![]() |
![]() |
[D2 FL ALL ] Zmiana radia concert na navi plus
[D2 FL ALL ] Zmiana radia concert na navi plus
Witam
Szukam informacji na temat wymiany radia w a8 FL na navi z ekranem i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Posty jakie znalazłem wspominają o montażu radia do przedliftowego modelu.
Czy w mojej sytuacji kupując np. taki zestaw z ramką i stelażem http://allegro.pl/nawigacja-navi-plus-a ... 85446.html motaż ogranicza się do podłączenia wtyczek i będzie to działać?
Wiem że potrzebny jest jeszcze tuner tv w bagażniku, ale czy bez niego odpale radio i cd?
Szukam informacji na temat wymiany radia w a8 FL na navi z ekranem i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Posty jakie znalazłem wspominają o montażu radia do przedliftowego modelu.
Czy w mojej sytuacji kupując np. taki zestaw z ramką i stelażem http://allegro.pl/nawigacja-navi-plus-a ... 85446.html motaż ogranicza się do podłączenia wtyczek i będzie to działać?
Wiem że potrzebny jest jeszcze tuner tv w bagażniku, ale czy bez niego odpale radio i cd?
Re: Zmiana radia concert na navi plus
Samo Radio będzie działać P&Pkozi135 pisze:motaż ogranicza się do podłączenia wtyczek i będzie to działać?

Co do TV trzeba dodatkowo dokładać tuner DVB-T.
Mam w domu polifotwy climatronic 2din i całą ramkę, jeżeli chcesz to mogę pomierzyć i porównasz sobie z 1dinkozi135 pisze:To może ktoś się orientuje czy panel klimatornika jest taki sam w concercie jak w navi plus. Wygląda mi na to że szpara na dole między przyciskami a drewnem jest mniejsza, ale ze zdjęć ciężko to oszacować.

Dziękuje za pomoc. Teraz widzę, że muszę jeszcze poszukać panelu klimatornik do przeróbki. Zmieniarkę mam jeszcze od starego radia.
Wiesz może jak wygląda sytuacja z navi? Teraz mam jakiś napęd do zegarowej nawigacji. A z tego co widzę navi plus ma ten napęd wbudowany w sobie.
Czy po podłączeniu trzeba odłączyć navi w bagażniku?
I jeszcze nie wiem jak to wygląda z anteną GPS. Kabel jest zintegorowany w kostki dochodzące do radia?
Zastanawiam się czy znajde go w liczniku lub gdzieś w bagażniku.
Wiesz może jak wygląda sytuacja z navi? Teraz mam jakiś napęd do zegarowej nawigacji. A z tego co widzę navi plus ma ten napęd wbudowany w sobie.
Czy po podłączeniu trzeba odłączyć navi w bagażniku?
I jeszcze nie wiem jak to wygląda z anteną GPS. Kabel jest zintegorowany w kostki dochodzące do radia?
Zastanawiam się czy znajde go w liczniku lub gdzieś w bagażniku.
U góry po lewej stronie jest kostka 26 pinowa od nawigacji

Już udało mi się zebrać części do montażu zestawu. Jednak napotkałem na problem. Nie zauważyłem że kostka 26pin u mnie wygląda całkiem inaczej.gonias pisze:U góry po lewej stronie jest kostka 26 pinowa od nawigacji
U siebie też musisz przelutować kable w kostce? Boje się że coś pomieszam i może być kłopocik.
W kostce iso muszę dodać napięcie na kabel ,,safe", w starym radiu go nie było i navi nie chce odpalić bez niego. ale poza tym wszystko pasuje.
W weekend mam zamiar rozpocząć poszukiwania kabla od anteny. W radiu jest ona przypinanan na odzielne gniazdo w prawym górnym rogu. Wie ktoś może czy w mojej wersji znajde go gdzieś w okolicach licznika? Mam nadzieje że nie będe musiał ciągnac kabla przez cały samochód

podczepię się pod temat bo też mam problem z tym napięciem do "safe" bo teoretycznie w czarnej kostce na tym pinie powinien być "prąd" po zapłonie i tak też wynika z naklejki na starym radiu, ale jednak go tam nie ma. Zrobiłem mostek i radio zagrało, ale z takim trzaskiem przy włączaniu
odciąłem kabel który tam szedł i zostawiłem tylko ten mostek i teraz trzasku nie ma, ale gra mi tylko głośniczek w słupku przy fotelu kierowcy
domyślam się, że był to jakiś kabel od wzbudzenia wzmacniacza lub coś podobnego...
macie jakiś pomysł co tam muszę zrobić ?

macie jakiś pomysł co tam muszę zrobić ?
Ja też zrobiłem mostek na tym kablu, ale od razu go odciołem i radio odpala normalnie. Brak wzbudzenia może wynikać ze złego zakodowania radia.
http://www.a8team.pl/d2-01-navigation-p ... vt8920.htm
Przewody do wzmacniacza idą w kostce mini ISO z tego co się orientuję.
http://www.a8team.pl/d2-01-navigation-p ... vt8920.htm
Przewody do wzmacniacza idą w kostce mini ISO z tego co się orientuję.
możliwe, że masz racje bo po zmianie concerta na navi nic nie kodowałem, a po tym mostku navi zagrała (razem z trzaskiem) musze się podpiąć tylko nie mam jeszcze żadnego programu do tego 
a jeśli chodzi o Twój problem to podpięcie navi tak żeby wszystko działało wcale nie jest takie proste... ja zamówiłem sobie cały komplet u jednego człowieka z Gniezna, który się tym zajmuje. kupiłem u niego navi dx z polskim menu i aktualnymi mapami, tuner tmc, antene i w dorobioną wiązkę z dodatkowymi kablami które muszę wlutować w moją instalację, żeby wszystko działało jak należy. jak chcesz to dam Ci na niego namiar i na pewno Ci pomoże
![Obrazek]()

a jeśli chodzi o Twój problem to podpięcie navi tak żeby wszystko działało wcale nie jest takie proste... ja zamówiłem sobie cały komplet u jednego człowieka z Gniezna, który się tym zajmuje. kupiłem u niego navi dx z polskim menu i aktualnymi mapami, tuner tmc, antene i w dorobioną wiązkę z dodatkowymi kablami które muszę wlutować w moją instalację, żeby wszystko działało jak należy. jak chcesz to dam Ci na niego namiar i na pewno Ci pomoże

W moim DX muszę dopiero wgrać polski i mapy. A jak wygląda u ciebie sytuacja z anteną GPS? Znajduje się ona gdzieś w pobliżu przedniej deski? Na zdjęciu widzę podobne gniazdo w tunerze TMC.
Udało mi się porównać oba schematy w kostach od concerta i navi plus. Jednak brakuje kilku kabli w mojej kostce. W dolutowanych kablach musisz ciągnać je gdzieś dalej czy znajdują się one w pobliżu starej kostki?
Schemat Navi:
![Obrazek]()
Schemat Concert:
![Obrazek]()
Do teraz myślałem że Tuner tmc już znajduje się w samochodzie i wystaczy go przelutować. W takim razie muszę jeszcze go dokupić
Udało mi się porównać oba schematy w kostach od concerta i navi plus. Jednak brakuje kilku kabli w mojej kostce. W dolutowanych kablach musisz ciągnać je gdzieś dalej czy znajdują się one w pobliżu starej kostki?
Schemat Navi:
Schemat Concert:
Do teraz myślałem że Tuner tmc już znajduje się w samochodzie i wystaczy go przelutować. W takim razie muszę jeszcze go dokupić

prawidłowo antena powinna być na klapie bagażnika i ja tam ją mam, ale jest tylko jako maskownica
kupiłem klapę usa i miała dziurę pod antenę i wolałem zamontować taką uszkodzoną antenę niż spawać 
dokupiłem za 20zł antenę u tego człowieka z Gniezna i zobaczymy czy da rade, mam ją zamontować na tym aluminiowym wzmocnieniu za schowkiem, a jak nie to trzeba ciągnąć kabel do bagażnika. (Pan twierdzi, że robił juz to w a8 i działa)
z tej dorobionej instalacji 4 przewody dolutowuje do wybranych z czarnej kostki i dwa do kostek licznika
ten tuner kupiłem za 50zł też u niego.

dokupiłem za 20zł antenę u tego człowieka z Gniezna i zobaczymy czy da rade, mam ją zamontować na tym aluminiowym wzmocnieniu za schowkiem, a jak nie to trzeba ciągnąć kabel do bagażnika. (Pan twierdzi, że robił juz to w a8 i działa)
z tej dorobionej instalacji 4 przewody dolutowuje do wybranych z czarnej kostki i dwa do kostek licznika
ten tuner kupiłem za 50zł też u niego.
Koziołek - co do Twoich nie grających głośników, masz BOSE czy Nokia ?. Bo u mnie Navi+ jest zakodowane na BOSE i grają tylko aktywne głośniki z tyłu a przód pasywny nie gra - Ja mam NOKIA i niestety trzeba to przekodować. Włącz w radiu w ustawieniach jak jest bas itp opcje głośność "Telefon" i zobacz czy zaczną grać przednie głośniki.
Zwykły kabelek VAG temu podoła i VCDS (Radio 56) wybierasz potem funkcje 7.
1 Pozycja
Country ID (0 = standard)
2 Pozycja
Sound Coordination (0 = standard)
3 Pozycja
Number of passive speakers
0 = No passive speakers (Bose)
1 = Front left (Bose with hands-free phone)
2 = Fronts passive, rears active
5 = Passive fronts, non-active rears
4 Pozycja
Sound System
0 = standard
1 = Bose
5 Pozycja
Radio Configuration
1 = No CD changer
3 = With CD changer
5 = With secondary display
7 = With CD changer and secondary displ
Np u mnie przy NOKI jest 00203, tylko że w pre fl niestety nie podłączę się kabelkiem i muszę wrzucić do kogoś auta po lifcie moje Navi i przekodować
Zwykły kabelek VAG temu podoła i VCDS (Radio 56) wybierasz potem funkcje 7.
1 Pozycja
Country ID (0 = standard)
2 Pozycja
Sound Coordination (0 = standard)
3 Pozycja
Number of passive speakers
0 = No passive speakers (Bose)
1 = Front left (Bose with hands-free phone)
2 = Fronts passive, rears active
5 = Passive fronts, non-active rears
4 Pozycja
Sound System
0 = standard
1 = Bose
5 Pozycja
Radio Configuration
1 = No CD changer
3 = With CD changer
5 = With secondary display
7 = With CD changer and secondary displ
Np u mnie przy NOKI jest 00203, tylko że w pre fl niestety nie podłączę się kabelkiem i muszę wrzucić do kogoś auta po lifcie moje Navi i przekodować

gonias, ja mam bose, jutro zobacze czy zadziała ten numer z telefonem
dzieki
DODANO:
Jednak nie zagrało, ale zauważyłem, ze w tym małym głośniczku i tak jest trzask po włączeniu i wyłączeniu navi, wiec to chyba jednak nie jest wina kodowania
jak podłączę ten kabelek to mimo tego trząśnięcia wszystkie głośniki grają i zmieniarka tez działa... 
dzieki

DODANO:
Jednak nie zagrało, ale zauważyłem, ze w tym małym głośniczku i tak jest trzask po włączeniu i wyłączeniu navi, wiec to chyba jednak nie jest wina kodowania

Ostatnio zmieniony 01 sty 2016, 08:23 przez koziolek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba to jednak nie taka prosta sprawa
postaram sie to jeszcze raz wytłumaczyć
jesli mam zmostkowany save z plusem i tym przewodem to we wszystkich glosnikach słychać trzask, ale grają, a jesli odetnę ten przewód i zostawie tylko mostek save z plusem to trzask tez jest, ale tylko w tym małym glosniku i tylko on gra. Podpiąłem teraz ten odcięty przewód tak jak pisales ale nic to nie zmieniło. Zastanawiam sie czy czasem navi nie jest walnięta