Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl części samochodowe mostostacja.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 98 4.2PB/LPG ] Jak skasować korekty długoterminowe?

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D2 98 4.2PB/LPG ] Jak skasować korekty długoterminowe?

Post autor: Bugalon » 02 sty 2016, 02:23

Mam problem ze starszym ABZ i wystrojeniem LPG. Nie daje rady wystroić tego porządnie bo nie jestem w stanie skasować korekt długoterminowych. No wystarczy ze w jakims momencie pojade chwile na niewlasciwej mieszance (nie zdaze jej dostosować w mapie) i ster lapie mi korektę dlugoterminowa której nie mogę skasować z poziomu VAGa (kasowanie błędów w ECU zostawia korektę taka jak była).

No nie będę przy każdym przejeździe i złapaniu korekty na kilka procent odpinal akumulatora na kilkanaście minut bo mnie jasny gwint strzeli.

W nowszych silnikach nie ma problemu. Kasuje błędy (nawet jak ich nie ma) i korekta mi się ustawia na zero. W tym starszym nie jestem w stanie jej wyzeorwac przez co nie mogę wystroić LPG, pomoze ktoś?
Ostatnio zmieniony 02 sty 2016, 07:32 przez Bugalon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Bugi

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 02 sty 2016, 07:22

ale audi dość szybko je i tak zmienia
to w czym masz problem bo ja nie rozumiem

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 02 sty 2016, 11:17

No w tym mam problem ze nie wiem jaka jest zasada ich automatycznej zmiany. Puszczam na bogato, korekta krotkoterminowa leci mi na -15 powiedzmy, i ecu zaczyna sobie ją dostosowywac, po chwili smiga mi w okolicy zera a długoterminowa dalej stoi na +8. No przeciez jasna cholera mnie bierze. Po chwili (raz dłuższej, raz krótszej - nie potrafię reguły wyczuć) korekta długoterminowa leci mi na -3 i za cholere nie wiem czemu akurat jest -3 bo co bym nie zmienial to to -3 bedzie mi znow stalo przez długi czas nawet jak tak zuboże że krotka korekta mi bedzie leciala na +20.

Reasumując - jak przezeruje korekty to bede dokładnie wiedział jak zmiana parametrów w agisie wpływa mi na skład mieszanki (bo korekta krotkoterminowa mi wszystko powie) a tak to ja teraz zmieniam cos w agisie, ecu sobie to skoryguje a ja na korektach krotkoterminowych nie widze zmian wprowadzanych na bieżąco i musze czekac kilka minut na to zeby ecu mi pokazalo dlugoterminowa korekte ktora sie okazuje jakas zupelnie dziwna.
Pozdrawiam Bugi

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 02 sty 2016, 16:07

a przepinać paliwo /lpg ?

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 02 sty 2016, 16:37

Lipa jest, przepinam na benzyne, jezdze na niej powiedzmy 5-10 minut a korekta gazowa caly czas stoi pomimo tego ze krotkoterminowe korekty wyczesane w kosmos. No chce je skasowac i nie wiem jak.

Ktos w ogole wie co stoi w pozycjach 3 i 4 w 10 bloku w starym ABZ? Bo w nowych (a przynajmniej w AKG, ktore mam i ktore zeruje korekty przez kasowanie bledow) te dwie pozycje sa puste i widac tylko korekty dlugie w polu 1 i 2 tego bloku.
Pozdrawiam Bugi

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 03 sty 2016, 10:43

Dobra, to moze inaczej, jest ktos w stanie mi powiedziec co w 10 bloku dokladnie jest na ktorej pozycji ?

Co jest w pozycjach 1 i 2 a co jest w pozycji 3 i 4?
Pozdrawiam Bugi

Gość

Post autor: Gość » 03 sty 2016, 11:34

Bugalon pisze:Co jest w pozycjach 1 i 2 a co jest w pozycji 3 i 4?
Już rozmawiałem z Wojtkiem ale dla potomnych napisze

1-Lambda learned value at idle bank 1
2-Lambda learned value at idle bank 2
3-lambda learned value at part throttle bank 1
4-lambda learned value at part throttle bank 2

Awatar użytkownika
marekp750
Administrator
Administrator

Post autor: marekp750 » 03 sty 2016, 12:20

Czyli:

dla obrotów biegu jałowego

i dla średniego otwarcia przepustnicy

Jeżeli wykasowanie błędów w ECU silnika nie skasuje korekt długoterminowych to nie ma możliwości ich skasownaia bez odpięcia aku...

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 03 sty 2016, 17:05

Znajde bezpiecznik od zasilania ECU i bede go wyjmowal zeby nie krecic klemami jak kretyn (bo sie wszystko kasuje z radiem, zegarkiem, przebiegami i innymi rzeczami).

Dzięki Maciek za info o blokach. Myslalem ze bloki sa na odwrot (czyli pierwsze dwa to obciążenia a drugie dwa to wolne obroty). Musze nad tym popracowac teraz bo zmienialem mieszanke na ostro i mi sie pierwsze dwa bloki nie zmienialy a na drugie dwa nie patrzylem juz tak mocno bo wiadomo, wolne obroty nie takie wazne jak obciazenia. Cos wykombinuje. Tak puszcze Agisa ze mi wyzeruje te korekty sprytnie. Jak wiem co do czego to juz sobie dalej poradze.

Wielkie dzieki
Pozdrawiam Bugi

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 03 sty 2016, 17:35

marekp750 pisze:Jeżeli wykasowanie błędów w ECU silnika nie skasuje korekt długoterminowych to nie ma możliwości ich skasownaia bez odpięcia aku...
Można, wybierając kanał 00. Klikasz odczytaj a następnie zapisujesz i wsio wyzerowane.

Awatar użytkownika
marekp750
Administrator
Administrator

Post autor: marekp750 » 03 sty 2016, 18:49

Kasowanie wartości wyuczonych dla PreFL nie powoduje kasowania na kanale 10 korekt.

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 03 sty 2016, 22:35

Ale mowicie o adaptacji ? Czytalem gdzies ze w adaptacji sie wywala korekty ale nie probowalem. Rozumiem, ze Marek juz probowales tego kasowania?
Pozdrawiam Bugi

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl