![]() |
![]() |
![]() |
[D2 FL ALL ] Aktywacja kontrolki pasów oraz sygnału drzwi
-
- Forum Audi A8
[D2 FL ALL ] Aktywacja kontrolki pasów oraz sygnału drzwi
Chciałbym przedstawić wam procedurę kodowania licznika w celu aktywacji kontrolki nie zapiętych pasów, oraz sygnału "gong" otwartch drzwi kierowcy.
W tym celu w programie lub jakimś testerze diagnostycznym wybieramy :
17- Zestaw wskaźników - zapisujemy sobie dla bezpieczeństwa obecne kodowanie zegarów
w moim przypadku : 00083
następnie wybieramy:
07-kodowanie - i teraz żeby aktywować kontrolkę pasów, to do drugiej liczby dodajemy 2
czyli wychodzi : 02083
natomiast w celu aktywacji sygnału otwartych drzwi zmieniłem wartość przedostatniej liczby na 3
wychodzi : 02383
Efekt jest taki że kontrolka pasów zaświeca się na kilka sekund po włączeniu zapłonu i gaśnie. Natomiast po otwarciu drzwi kierowcy z licznika wydobywa się gong, ucisza się dopiero po wyjęciu kluczyka.
Załączm filmik : https://youtu.be/n2U5jCCAfn4
W tym celu w programie lub jakimś testerze diagnostycznym wybieramy :
17- Zestaw wskaźników - zapisujemy sobie dla bezpieczeństwa obecne kodowanie zegarów
w moim przypadku : 00083
następnie wybieramy:
07-kodowanie - i teraz żeby aktywować kontrolkę pasów, to do drugiej liczby dodajemy 2
czyli wychodzi : 02083
natomiast w celu aktywacji sygnału otwartych drzwi zmieniłem wartość przedostatniej liczby na 3
wychodzi : 02383
Efekt jest taki że kontrolka pasów zaświeca się na kilka sekund po włączeniu zapłonu i gaśnie. Natomiast po otwarciu drzwi kierowcy z licznika wydobywa się gong, ucisza się dopiero po wyjęciu kluczyka.
Załączm filmik : https://youtu.be/n2U5jCCAfn4
- danishow
- Super Klubowicz
- Preston81
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Prawdopodobnie działa to tak samo jak w A6 C5 - po przekroczeniu 20km/h ryglują się wszystkie zamki, ale w każdej chwili każdy może otworzyć drzwi od wewnątrz. Pierwsze pociągnięcie klamki odryglowuje drzwi, drugie je otwiera.preston81 pisze:kurcze dani fajna opcja ale boje sie tego ryglowania niech cos sie stanie i beda miec problem z wyjeciem ludzi z auta , a jak kluczyka nie wyjme to osoba z tyłu i tak chyba otworzy drzwi normalnie z klamki nie ?
Natomiast jeżeli to działa tak jak w C6, byloby to zdecydowanie lepsze - tam też po przekroczeniu ok. 20km/h ryglują się drzwi, ale wystarczy raz pociągnąć klamkę od wewnątrz by je od razu otworzyć.
-
- Forum Audi A8
Przeglądałem ostatnio schemat centralki od centralnego, i dochodzi do niej kabel :preston81 pisze:kurcze dani fajna opcja ale boje sie tego ryglowania niech cos sie stanie i beda miec problem z wyjeciem ludzi z auta , a jak kluczyka nie wyjme to osoba z tyłu i tak chyba otworzy drzwi normalnie z klamki nie ?
T16/8 Crash Sygnał z Airbag STG - fioletowo/niebieski
Więc wydaje mi się że w razie czego, to AIRBAG wysyła sygnał do centralnego żeby odryglował zamki. Ale czy tak napewno jest, to nie wiem.
- danishow
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
- CINEK
- Super Klubowicz
O kurde mam takie cos u mojej Agi w Grande Punto i chcialem mieć u siebie bo to fajna sprawa.... ide kodować...danishow pisze:Kod w sterowniku zamka centarlnego to suma poszczególnych opcji, dodaj do tej liczby 32 i auto będzie automatycznie się zamykać po przekroczeniu 15km/h i otwierać po wyjęciu kluczykapreston81 pisze:moze blokowanie zamkow podczas jazdy itp ?

to nie jest zwykły napęd...to
-
- Forum Audi A8