![]() |
![]() |
![]() |
[D2 00 3.7PB ] Problem ze sterownikiem ?
- Pszendza
- Forum Audi A8
[D2 00 3.7PB ] Problem ze sterownikiem ?
Zakupiłem uszkodzone A8 3,7 bez quattro z 2000 r. Po włączeniu zapłony (dłuższy czas odłączony aku) skrzynia od razu w trybie awaryjnym.
VCDS wypluł jeden błąd
18238 - Zawór 4 regulujący ciśnienie (N218)
P1830 - 35-00 - zwarcie z plusem.
Błąd nie chce się usunąć, w blokach pomiarowych zawór 4 nie podaje wartości.
Po odpięciu wtyczki od elektrozaworu błąd sie nie zmienia, zamieniłem zawory miejscami ale błąd pozostał na 4-tym, podając masę na krótko z sąsiadującego zaworu od razu błąd się da skasować. Sprawdziłem przejście na kablach od kompa do zaworów i wszystko jest ok. Dając masę w ten sam sposób przy sterowniku również błąd da się usunąć. Komputer powędrował do elektronika który stwierdził że poszczególne elementy są dobre i może być coś nie tak z mikroprocesorem.
Najlepiej by było podmienić sterownik ale niestety nie udało mi sie namierzyć ani jednego z tymi samymi numerami co mój (allegro, olx, ebay)
Może ktoś ma taki sterownik albo wie jakim można go zastąpić.
VCDS wypluł jeden błąd
18238 - Zawór 4 regulujący ciśnienie (N218)
P1830 - 35-00 - zwarcie z plusem.
Błąd nie chce się usunąć, w blokach pomiarowych zawór 4 nie podaje wartości.
Po odpięciu wtyczki od elektrozaworu błąd sie nie zmienia, zamieniłem zawory miejscami ale błąd pozostał na 4-tym, podając masę na krótko z sąsiadującego zaworu od razu błąd się da skasować. Sprawdziłem przejście na kablach od kompa do zaworów i wszystko jest ok. Dając masę w ten sam sposób przy sterowniku również błąd da się usunąć. Komputer powędrował do elektronika który stwierdził że poszczególne elementy są dobre i może być coś nie tak z mikroprocesorem.
Najlepiej by było podmienić sterownik ale niestety nie udało mi sie namierzyć ani jednego z tymi samymi numerami co mój (allegro, olx, ebay)
Może ktoś ma taki sterownik albo wie jakim można go zastąpić.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2016, 22:42 przez Pszendza, łącznie zmieniany 1 raz.
A8- nie dla idiotów !!
- FOSS
- Super Klubowicz
Re: Problem ze sterownikiem ?
Sorry za OT ale ty się weź lepiej pochwal co zrobiłeś z tą czarną RS4 bo jakoś nic się nie pucujeszPszendza pisze:Zakupiłem uszkodzone A8 3,7 bez quattro z 2000 r.

FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
- FOSS
- Super Klubowicz
To co się ukrywasz... wrzuć na forum jakiś temat bo kupiłeś chyba wyjątkowe autoPszendza pisze:RS4 narazie dostało BBS CH-R 10x19 + 255/30, jak sie zrobi cieplej wrzucam gwint H&R i IC wagnera żeby tablica mogła wrócić na swoje miejsce

Znam się z Bartkiem w miarę dobrze i widziałem się z nim zaraz po tym jak to kupiłeś... świat jest mały i z takim wozem ciężko się ukryć <jezyk>

I sorka za OT, już nie będę spamować

Cholera z tą twoją skrzynią... że też to musi być 5HP19

Spróbuję się dowiedzieć czy da radę podpiąć tam jakiś inny sterownik oprócz oryginalnego bo sam, przyznam się szczerze, pewności nie mam

FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
- Pszendza
- Forum Audi A8
Oryginalnego kompa po numerze nie udało się dostać, widać naprawdę rzadko spotykany. Zaprowadziłem do dobrego elektronika i do Boschowskiego sterownika z PASSATA B5 1.9 TDI przelutował Flesha z mojego, zakodował i działa prawidłowo. Wolałbym oryginał ale w związku z tym że nikt nigdzie nie miał jest to jakaś alternatywa.
A8- nie dla idiotów !!
- Pszendza
- Forum Audi A8
nie mogąc dostać takiego samego sterownika jak mój myślałem o tym żeby poszukać od FL 3,7 quattro i zrobić tylko kodowanie na ośkę, ale może bym trafił a może nie a tutaj dostałem drugi sterownik z przelutowaniem flesha i kodowaniem za 400 zł, więc uważam że to uczciwa cena zwłaszcza że i za sam sterownik potrafią wołać tyle a nawet i więcej.
A8- nie dla idiotów !!
- Pszendza
- Forum Audi A8