części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 94 4.2PB ] Problemy z elektryką

johnderek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 94 4.2PB ] Problemy z elektryką

Post autor: johnderek » 24 sty 2016, 12:43

Witam mam dwa problemy z A8 jeden to taki że ginie podświetlenie zegarów i reszty kokpitu przy światłach mijania i pozycji. Jak włączę światła drogowe wszystko jest, a jak już mam włączone światła drogowe i podświetlenie jest. Otworzę schowek podświetlenie gaśnie.
Nie wiem czy ktoś z was miał takie akcje, ale nic mi nie przychodzi do głowy co jest nie tak...

Drugi problem jest gorszy od kilku dni silnik nie chce w ogóle zapalić. Paliwo dostaje nie wiem jakie jest ciśnienie ale wiem że krąży do silnika i z powrotem.
Cewki są ok iskra jest, a silnik nie chce kompletnie zapalić. Czasami tak jak by łapie ale nie odpala podłączyłem kompa i pokazało błąd że immobilizer odciął komputer silnika. Usunąłem go i więcej przy kolejnych próbach odpalenia się nie pojawił, a gdyby jednak był odcięty komp przez immobilizer to była by iskra????
Nie mam głowy już co jest nie tak...znany często z usterek czujnik obrotów silnika na wale nowy...
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 15:36 przez johnderek, łącznie zmieniany 2 razy.

ernesto

Re: Problemy z elektryką

Post autor: ernesto » 24 sty 2016, 15:42

johnderek pisze: Drugi problem jest gorszy od kilku dni silnik nie chce w ogóle zapalić. Paliwo dostaje nie wiem jakie jest ciśnienie ale wiem że krąży do silnika i z powrotem.
Cewki są ok iskra jest, a silnik nie chce kompletnie zapalić. Czasami tak jak by łapie ale nie odpala podłączyłem kompa i pokazało błąd że immobilizer odciął komputer silnika. Usunąłem go i więcej przy kolejnych próbach odpalenia się nie pojawił, a gdyby jednak był odcięty komp przez immobilizer to była by iskra????
Nie mam głowy już co jest nie tak...znany często z usterek czujnik obrotów silnika na wale nowy...
Parkujesz pod chmurą czy w garażu ?
U Kolegi była identyczna sytuacja, iskra była, paliwo dochodziło do listwy a auto jak zagadać nie chciało tok nie zagadało.
W końcu auto trafiło gdzieś na warsztat i auto ożyło. Ponoć robili coś przy pompie bo nie podawała paliwa <bezradny>
Pompa nie podawała a do listwy dochodziło co ? Woda ?
Teraz auto pali bez problemu.
Moim zdaniem coś przymarzło i nie chciała zagadać, wygrzała się w ciepłym warsztacie przez 2 dni i wróciło wszystko do normy.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 24 sty 2016, 20:25

johnderek, podłącz VCDS-a i sprawdź czy podczas próby rozruchu komputer widzi obroty silnika ...może czujnik położenia wału padł <bezradny>

johnderek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnderek » 25 sty 2016, 01:51

ernesto pisze:Parkujesz pod chmurą czy w garażu ?
U Kolegi była identyczna sytuacja, iskra była, paliwo dochodziło do listwy a auto jak zagadać nie chciało tok nie zagadało.
W końcu auto trafiło gdzieś na warsztat i auto ożyło. Ponoć robili coś przy pompie bo nie podawała paliwa
Pompa nie podawała a do listwy dochodziło co ? Woda ?
Teraz auto pali bez problemu.
Moim zdaniem coś przymarzło i nie chciała zagadać, wygrzała się w ciepłym warsztacie przez 2 dni i wróciło wszystko do normy.
Tak, samochód stoi na dworze. Jutro zobaczę bo u nas dziś wieczór jest na + więc jutro jeszcze raz spróbuje odpalić Dzięki za podpowiedz...Pozdrawiam

johnderek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnderek » 25 sty 2016, 01:54

danishow pisze:johnderek, podłącz VCDS-a i sprawdź czy podczas próby rozruchu komputer widzi obroty silnika ...może czujnik położenia wału padł <bezradny>
Wiesz co... ten czujnik jest nowy wiec dziwne było by żeby go nie widział... ale na wszelki wypadek sprawdzę Tylko może jakaś podpowiedz jak to zrobić jestem początkujący jeżeli chodzi o VCDS-a... <bezradny> Również dzięki za rady...

johnderek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnderek » 25 sty 2016, 22:23

Miałem wyjęte fajki do sprawdzenia iskry włożyłem dziś je i przy 3 próbie odpalenia samochó <boisie> d zapalił kulawo ale odpalił chodził jakąś minutę i zgasł samoczynnie przy następnej próbie odpalenia nić tak jak by mu odciął paliwo całkowicie nie mam już głowy... <boisie>

Awatar użytkownika
gtfan
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gtfan » 25 sty 2016, 23:42

Ile paliwa w baku?
Four rings to rule them all

johnderek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnderek » 26 sty 2016, 03:16

gtfan pisze:Ile paliwa w baku?
połowa zbiornika... już nawet robiłem taką próbę że odłączyłem przewód (wlot do listwy) przy silniku podłączyłem oddzielny i oddzielną pompkę którą zanurzyłem w bańce z benzyną można powiedzieć że na krótko pompkę podłączyłem do prądu a przewód ze zbiornika do bańki w której była pompka i też nic... <bezradny> Gdyby to był ten immo o którym myślałem ostatnio to raczej by w ogóle nie odpaliła... i nie było by chyba iskry która jest na wszystkich cylindrach...a myślałem o nim bo VCDS mi pokazał błąd ze komp od silnika został odłączony przez Immobilizer usunąłem błąd i więcej się nie pojawił...

Awatar użytkownika
gtfan
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gtfan » 26 sty 2016, 07:45

O paliwo pytałem, bo w D2 często się zdarza, że jak jest mniej niż pół baku, to właśnie ciężko odpala lub wcale. Skomplikowany system paliwowy i padające pompy. Ale jak podłączałeś zewnętrzną pompę i ten sam efekt był, to raczej nie to.

Immo w Audi działa tak, że auto odpali i po sekundzie zgaśnie, jak nie dostanie odpowiedniego sygnału. Więc to też nie to.
Four rings to rule them all

johnderek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnderek » 26 sty 2016, 09:54

Więc gdzie szukać? chyba będę zmuszony oddać ją do mechanika może ktoś to ogarnie... <bezradny> ale u nas w NSZ dobrego mechanika znaleźć nie jest łatwo <onienie> a ciągać przez pół Polski też mi się nie widzi...poczekam może jak się zrobi cieplej to samo się naprawi na szczęście mam drugie auto..Pozdrawiam

johnderek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnderek » 26 sty 2016, 17:19

dziś około 13 poszedłem sprawdzic jak ma się moja A8 i co? odpaliła ze strzała! trochę kulawo chodziła tak jak by nie na wszystkie cylindry ale chodziła trwało to jakieś 5 minut postanowiłem zgasić i jeszczę raz odpalić jak zgasiłem już nawet raz nie spróbowała załapać no to jakieś cuda...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl